Geen veroordeling van de Libanese terreurgroep Hezbollah door de VN-Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties weigerde de terroristische organisatie van Hezbollah te veroordelen vanwege de regelrechte, herhaalde schendingen van de eigen resolutie 1701 van de wereldorganisatie, die in 2006 werd aangenomen om de Tweede Libanonoorlog tussen de groep en Israël te beëindigen. Lange uren debat en strenge berispingen van talloze lidstaten aan het einde betekenden weinig, evenals de zeer gedetailleerde inlichtingeninformatie die aan de Veiligheidsraad werd verstrekt.

Die informatie was ook verstrekt aan UNIFIL – de VN-interim-troepenmacht in Libanon, ook bekend als de VN-vredesmacht in Libanon – die uiteindelijk rechtstreeks werd doorgegeven aan de vijand van Israël, het Libanese leger, die het vervolgens overhandigde aan de strijdmacht die vastbesloten is de Joodse staat te vernietigen: Hezbollah, dat vervolgens probeerde zijn activiteiten aan de Libanese kant van de grens te verbergen, inclusief de grensoverschrijdende aanvalstunnels zelf.

De Israëlische ambassadeur Danny Danon vertelde de Veiligheidsraad dat de door Iran gesteunde militie van plan was om die tunnels te gebruiken om een ​​plan uit te voeren om delen van het noorden van Galilea te veroveren en Israëlische burgers op vijf verschillende locaties aan te vallen. Hij liet de Veiligheidsraad ook een afbeelding zien van een tunnel die in de buurt van het dorp Kfar Kila begon en onder de Blauwe Lijn doorliep naar het Israëlische territorium, terwijl hij de hele tijd recht onder de voeten van UNIFIL-troepen doorliep. Danon voegde eraan toe dat UNIFIL ook geconfronteerd wordt met ‘no go’-zones in Zuid-Libanon – een andere schending van Resolutie 1701.

Zelfs de verificatie van het bestaan ​​van de grensoverschrijdende tunnels die infiltreren op het Israëlische grondgebied – een directe schending van de Israëlische soevereiniteit en Resolutie 1701 – bevestigd door UNIFIL, was onvoldoende. Op het einde was er een oproep aan de Libanese president Michel Aoun om ‘alle mogelijke maatregelen te nemen om de tunnelbedreiging af te wenden’ en ‘een escalatie te voorkomen’ aan de grens.

Maar Rusland benadrukte dat ‘beide partijen’ provocaties moeten vermijden. Arabische naties veroordeelden Israël en beweerden dat de Israëlische luchtmacht de Libanese soevereiniteit schond met inbraken in het Libanese luchtruim. Zweden veroordeelde beide kanten. Enzovoort. Ondertussen zet het IDF zijn werk voort en neutraliseert het de vele grensoverschrijdende aanvalstunnels die Hezbollah in het geheim het afgelopen ‘x’ aantal jaren op het Israëlische grondgebied heeft doorgebracht. En commandanten bereiden zich voor op wat er daarna nog meer komt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “No Condemnation for Hezbollah by UN Security Council” van 21 december 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Geen veroordeling van de Libanese terreurgroep Hezbollah door de VN-Veiligheidsraad

  1. Is het OOIT anders geweest ? Libanon en Gaza op oorlogspad en Israel wordt veroordeeld ?? Verenigde Naties met vredestroepen is het lachertje van de eeuw !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.