In het Westen groeit het verzet tegen de Joodse natiestaat Israël

29 november markeerde de dag dat de internationale gemeenschap in 1947 stemde voor de opdeling van het voormalige Britse Palestijnse Mandaat in een Arabische en een Joodse staat. Maar 71 jaar later worstelt Europa en het Westen met de acceptatie van een Joodse staat Israël.

In 1947 werd de heroprichting van een Joods thuisland algemeen gezien als een rechtvaardige oplossing voor onrechtvaardige Joodse nationale dakloosheid. In 2018 wordt een Joodse natiestaat in toenemende mate door veel zelfbenoemde mensenrechtenverdedigers gezien als een ‘onrechtvaardig probleem’.

Uit een recente CNN-enquête over antisemitisme blijkt dat slechts 54% van de Europeanen zegt dat Israël een bestaansrecht heeft als Joodse staat. Sinds Israël de Arabische agressie in 1967 heeft teruggedrongen, hebben zelfbenoemde mensenrechtenkampioenen geargumenteerd dat het grootste probleem die van een ​​Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria is. De nieuwe uitgebreide CNN-enquête laat zien dat veel van het zogenaamd liberale Westen nog steeds het bestaan ​​van een Joodse natiestaat niet heeft aanvaard.

Ironisch genoeg leiden buiten het Midden-Oosten zogenaamd liberale West-Europese democratieën de delegitimatie tegen de zusterdemocratie Israël. Deze golf van anti-Israël radicalisering neemt ook toe onder de jongere generaties van Amerikaanse linksen. Als het gaat om Israël en de Joden, is het grootste deel van het Westen op zijn stappen teruggekeerd sinds in november 1947 de Westerse democratieën overweldigend stemden voor de eerste Joodse staat in 2000 jaar.

Het einde van de Koude Oorlog eindigde geleidelijk aan in het politieke isolement van Israël. De Joodse staat heeft vandaag stevige relaties met belangrijke niet-westerse machten zoals China, Japan, India, Rusland en Brazilië. Een toenemend aantal Arabische en islamitische staten ontwikkelen relaties met Israël.

Sinds de opkomst van Israël als een technologische krachtpatser, staan ​​tal van landen over de hele wereld in de rij om bestaande relaties te versterken of nieuwe relaties aan te gaan met Jeruzalem. Israël speelt tegenwoordig een onevenredig belangrijke rol bij het aanpakken van cruciale mondiale uitdagingen voor de mensheid, zoals watertekort, voedseltekorten en de strijd tegen het terrorisme.

Dit betekent echter niet dat Israël een gelijkwaardig lid is geworden van de familie der naties. Israël is het enige land in de wereld waarvan de hoofdstad niet wordt erkend door de meerderheid van de naties van de wereld. Bij de VN en andere internationale fora wordt de Joodse staat gekozen voor meer veroordeling dan de rest van de mensheid samen. Dubbele normen worden systematisch toegepast tegen de Joodse staat en het Joodse volk. De oude Joodse geschiedenis in Israël wordt systematisch ontkend of vervalst. Israël wordt regelmatig veroordeeld omdat het zich verdedigt tegen vijanden die haar vernietiging zoeken.

Westerse linkse ‘mensenrechten’-strijders maken zich meer zorgen over het welzijn van Hamas-terroristen in Gaza dan over honderdduizenden afgeslachte burgers in Syrië, Irak of Jemen. Liberalen, die de vestiging van een 22ste Arabische staat eisen, en in toenemende mate Israël demoniseren als ‘racistisch’ omdat het zichzelf definieert als een Joodse natiestaat.

Veel westerse liberalen beweren dat de vrije wereld de les heeft geleerd van de Holocaust. De nieuwste CNN-enquête over antisemitisme suggereert anders. Ongeveer een derde van de meer dan 7000 ondervraagde mensen in zeven Europese landen geloven dat Israël de Holocaust gebruikt om zijn acties te rechtvaardigen. Slechts één op de vijf is het daar niet mee eens.

De landen die zijn opgenomen in de enquête zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Hongarije en Polen. Gemiddeld gelooft een derde van de Europeanen dat de aanhangers van Israël beschuldigingen van antisemitisme gebruiken om kritiek op Israël de mond te snoeren. Ongeveer 20% van de Europeanen wijten Jodenhaat aan het gedrag van het Joodse volk. Meer dan een kwart van de ondervraagde Europeanen is van mening dat Joden teveel invloed hebben op de mondiale financiën en het bedrijfsleven.

Deze cijfers laten zien dat antisemitische stereotypen niet snel verdwijnen in Europa. Ondanks jaarlijkse prominente openbare holocaustherinneringsevenementen in heel Europa, geeft een derde van de ondervraagde Europeanen toe dat ze weinig of bijna niets over de Holocaust weten.

Net als veel andere landen over de hele wereld hebben de Europese landen veel profijt van technologische en veiligheidsgerelateerde samenwerking met Israël. Hoewel Israël steeds meer wordt erkend vanwege zijn onevenredige bijdragen aan de mensheid, wordt het idee dat het Joodse volk zijn eigen staat in zijn voorouderlijk thuisland verdient, niet minder betwist dan 70 jaar geleden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Krygier “In the West, a Rising Tide Against Jewish Nationhood” van 30 november 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “In het Westen groeit het verzet tegen de Joodse natiestaat Israël

 1. De Westerse Linkse Liberalen zouden zich beter bezighouden met hun eigen toekomst………zij zijn een uitstervend ras.

  Het verzet tegen de Natiestaat Israel door Europeese Nazi’s?

  Europa zou zich beter bezighouden met haar eigen toekomst……zij zijn een stervend continent.

  Europeanen kennen hun eigen geschiedenis niet. Hoe zouden ze ook? Het continent is een dependance v.h. Midden Oosten & Afrika geworden.

  Wie zijn geschiedenis niet kent heeft géén toekomst!

  Het Jodendom heeft eeuwen van Europeese ‘vriendschap’ mogen genieten, dus deze plotselijke afkeer zullen ze ook wel te boven komen.

  Zij kennen hun geschiedenis namelijk wel!

  Vandaar een sterke Joodse Natie….met of zonder het OK van de EU Nazies!

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.