Danon in de VN: ‘Als Hezbollah ons aanvalt zullen we het in het puin van Libanon begraven’

Plaatje hierboven: De Israëlische gezant Danny Danon toont in de VN Veiligheidsraad een kaart van de Libanese stad Kafr Kila met daarop een reeks Hezbollah-posities [beeldbron: The Times]

Israël beschuldigde het Libanese leger op woensdag van het doorgeven van informatie aan de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah en het niet toestaan ​​dat vredeshandhavers van de VN een tunnel-in-aanbouw operatie aan de zuidgrens van het land zouden dwarsbomen.

De beschuldiging kwam op een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN die ook de VS zag eisen dat de internationale gemeenschap de Libanese terreurgroep veroordeelde vanwege zijn vermeende plannen om Israël te infiltreren via een reeks grenstunnels, waarbij een VN-resolutie werd geschonden die bedoeld was om de mogelijk volatiele grens kalm te houden .

“De VS hebben Hezbollah’s dreigementen tegen Israël bij zijn kop genomené, zei Rodney Hunter, minister-adviseur voor Politieke Zaken voor de Amerikaanse missie bij de VN. éHet is hoog tijd dat de internationale gemeenschap dat ook doet.é Eerder deze maand lanceerde Israël een operatie om een reeks tunnels op te sporen en te vernietigen die onder de grens kronkelen.

De Interim Force van de Verenigde Naties (UNIFIL) in Libanon, de vredesmacht aan de grens, heeft het bestaan ​​bevestigd van vier tunnels in Israël, waarvan er twee de grens met Libanon hebben overschreden, maar woensdag zei Israël dat UNIFIL de passages aan de Libanese kant niet had kunnen onderzoeken van de grens.

“Israël heeft UNIFIL zeer nauwkeurige informatie gegeven over de locatie van de tunnel”, zei de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon. “Nadat UNIFIL deze info aan het Libanese leger had verteld, werd de vredesmacht gestopt toen het probeerde het gebied te bereiken. Bronnen binnen het Libanese leger informeerden Hezbollah over de informatie, waardoor de terroristische organisatie de operaties van de tunnel kon verbergen en Israëls defensieve acties kon dwarsbomen.”

Danon presenteerde nieuwe Israëlische intelligentie waarvan hij zei dat het het Libanese leger coördineerde met Hezbollah door ze te laten vallen over de anti-tunnelactiviteiten van Israël. “Libanese legerofficieren werken voor Hezbollah, terwijl UNIFIL niet werkt om zijn mandaat in de regio op de noodzakelijke manier te vervullen,” voegde hij eraan toe.

Danon toonde een luchtfoto van een ‘privaat gebouwencomplex’ in Kfar Kila (plaatje bovenaan), ongeveer 80 meter van de Blauwe Lijn, waar een ondergrondse aanvalstunnel de grens met Israël passeerde en rechts langs een veiligheidspost van UNIFIL passeerde. “Hezbollah heeft een terreurbasis gebouwd binnen een burgerbevolking, met aan het einde aan de Israëlische kant van de grens, allemaal gefinancierd door Iran,” zei de ambassadeur.

Dit is niet alleen een duidelijke schending van Resolutie 1701, maar Hezbollah gebruikt Libanese burgers ook als menselijke schilden. Als Hezbollah Israël durft aan te vallen, zal het Libanon in de steek laten. Israël is niet van plan om de situatie te escaleren. Maar we zijn niet naïef. Zoals de beroemde toneelschrijver Anton Tsjechov eens zei: ‘Als je een pistool in de eerste akte plaatst, moet het in de laatste akte schieten.’ De terreurstunnels en raketten van Hezbollah zijn niet zonder doel gemaakt. Ze zijn gemaakt voor Hezbollah om tegen ons te gebruiken. En als Hezbollah de arrogantie heeft om Israël aan te vallen, dan zullen we het in het puin van Libanon begraven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Danon Shares Israeli Intelligence with UN Security Council, Warns Israel ‘Will Bury Hezbollah in Rubble of Lebanon’” van 19 december 2018

♦ naar een artikel van Eric Cortellessa “Israel accuses Lebanese army of working with Hezbollah to thwart anti-tunnel op Israel and US call for international action against Lebanese terror group at Security Council meeting on cross-border digging” van 19 december 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Danon in de VN: ‘Als Hezbollah ons aanvalt zullen we het in het puin van Libanon begraven’

  1. De broekpoepers van Unifil en Undof gaan spoedend naar huis ! de veiligheidsraad van de VN gaat weer receptie-lopen en op de handen zitten !en als dan alles weer voorbij is gaat Israel weer veroordeeld worden ! is het OOIT anders geweest ??

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.