Trump laat Syrië in de steek en levert Koerden en Israël uit aan Assad, Rusland, Hezbollah en Iran

De tweet van president Donald Trump op de vroege avond van woensdag schokte de wereld: “We hebben ISIS verslagen in Syrië, mijn enige reden om daar te zijn tijdens het presidentschap van Trump.

Hoezo “ISIS overwonnen”? Het Syrian Observatory for Human Rights berichtte op woensdag 19 december dat militanten van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) ongeveer 700 gevangen burgers en rebellen heeft geëxecuteerd in bijna twee maanden in het oosten van Syrië. Als er 2 Palestijnen sneuvelen onder Israëlische handen, staat de VN Veiligheidsraad, de EU en de rest van de wereld in vuur en vlam tegen Israël. Maar 700 vermoorde Syriërs kan blijkbaar niemand wat schelen, zelfs Trump niet.

“Een haastige terugtrekking door Amerikaanse troepen uit Syrië zal ertoe leiden dat de Koerden en de SDF hun strijd tegen de terroristische groepering van de Islamitische Staat beëindigen en het land overlaten aan de grootste vijanden van Israël,” zei de Amerikaanse senator Marco Rubio (R-FL) in reactie op de woensdag. aankondiging door president Donald Trump dat Amerikaanse troepen uit Syrië worden teruggetrokken. “Dit is een vreselijke fout”, zei Rubio. “Het heeft ernstige gevolgen voor de VS en Israël en geeft een groot voordeel aan ISIS, Iran en Hezbollah.”

De tweet die de wereld schokte, maakte deel uit van een reeks snelle opeenvolgden tweets over de manier waarop de Mexicaanse regering echt de kosten van de grensmuur draagt ​​en hoe de openbare aanklager van de NY State oneerlijk was toen ze de stichting Trump opdracht gaf om te ontbinden en haar contanten weg te geven aan andere goede doelen. Maar de aankondiging van de terugtrekking van de VS uit Syrië is niet aan de aandacht van een geschokte wereld ontsnapt.

Ten eerste omdat de aanwezigheid van de VS in Syrië en de standvastige en dappere Amerikaanse soldaten de Russen en de Iraniërs zijn tegengekomen (ISIS is al meer dan een jaar geen echte speler in Syrië) was mogelijk het enige deel van de het buitenlands beleid van Trump waarmee de hele westerse wereld het eens was.

Israël, dat zijn eigen kanaal van communicatie met het Russische leger in Syrië heeft gecreëerd, put niettemin grote troost uit het feit dat het niet de enige andere grote westerse speler in het Syrische theater was. Nu Rusland nieuwe redenen zal hebben om als de grootste pester in de regio te fungeren, zou Israël nog voorzichtiger moeten zijn. Heeft u gehoord over IAF-aanvallen op Hezbollah-konvooien die wapens uit Syrië naar Libanon sleepten? Niet recent – en volgens de Libanese pers gaan die konvooien nog steeds door, gesteund door het hoofd van de inlichtingendienst van het Libanese leger, die ook een stroman van Hezbollah is.

De geciviliseerde wereld heeft de militaire betrokkenheid van de Trump-regering in Syrië gesteund omdat de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië, bestaande uit ongeveer 2000 geharde en goed bewapende troepen, de Russische en Iraanse vooruitgang op de rijke olievelden van Irak blokkeert, die anders zouden rammen door de lokale Koerdische bevolking. Die Amerikaanse troepen werden getest in de Slag om Khasham, die door Hollywood zou moeten worden afgeschilderd als een trots moment in de Amerikaanse militaire geschiedenis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Cut and Run: Trump Abandons Kurds, Israel, in Questionable Pullout from Syria” en een artikel van Hana Levi Julian “US Senators: Quitting Syria Has ‘Grave Consequences for US, Israel’” en een artikel “Trump, Pompeo Told Netanyahu US is Pulling Troops From Syria” van 19 en 20 december 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Trump laat Syrië in de steek en levert Koerden en Israël uit aan Assad, Rusland, Hezbollah en Iran

Reacties zijn gesloten.