VN voedsel agentschap WFP bezuinigt op hulp voor Palestijnen in Gaza, Judea & Samaria

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) zei woensdag dat het bezuinigt op voedselhulp aan meer dan 190.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, daarbij verwijzend naar een tekort aan financiering.

Met ingang van 1 januari schort de organisatie de voedselhulp op aan 27.000 mensen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en verlaagt deze met 20 procent voor nog eens 165.000 mensen in Judea & samaria en in Gaza, zo meldde het persagentschap Reuters.

“WFP is helaas gedwongen om het aantal mensen dat we ondersteunen in Palestina drastisch te verminderen,” vertelde Stephen Kearney, coördinator van het programma voor de Westelijke Jordaanoever en Gaza aan het persbureau.

“Het is niet alleen het WFP maar in de hele humanitaire gemeenschap, omdat donorbijdragen aanzienlijk dalen,” zei hij. Kearney voegde eraan toe dat het programma $ 57 miljoen nodig zou hebben om het huidige niveau van hulp voor 360.000 Palestijnen in 2019 te behouden.

De Verenigde Naties hebben er op maandag bij donorlanden op aangedrongen 350 miljoen dollar steun te geven aan Palestijnen in 2019, zeggende dat het meer nodig had, maar dat het ‘realistisch’ moest zijn na de ingrijpende Amerikaanse bezuinigingen. De VN zei dat de oproep gezakt van $ 539 miljoen in 2018, te wijten was aan een gebrek aan beschikbare donorfondsen over de hele wereld.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd om op hun hulp aan de Palestijnen te zullen bezuinigen, aangezien ze eerder al zo’n $ 500 miljoen per jaar hebben geleverd via verschillende mechanismen, waaronder het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA. De oproep op fondsen, het Humanitarian Response Plan geheten en gedaan in samenwerking met de Palestijnse autoriteiten, ontving in het verleden $ 100 miljoen aan Amerikaanse financiering.

Jamie McGoldrick, VN-humanitaire coördinator voor de Palestijnse gebieden, zei dat de VN vanwege een gebrek aan donoren meer ‘realistisch’ moest zijn bij het aanvragen van geld. “We hebben dit humanitaire responsplan gericht op de meest gefocuste en geprioriteerde  mogelijk,” zei hij bij de lancering van de oproep in Ramallah.

Het grootste deel van het geld gaat naar de Gazastrook, waar twee miljoen Palestijnen leven onder de heerschappij van de terroristische groep Hamas, waarbij meer dan tweederde afhankelijk is van hulp. “Met zijn economie in vrije val en spanningen met het toenemen van Israël, implodeert Gaza”, waarschuwde VN-gezant voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov in oktober.

Vorig jaar leverde de oproep van de VN slechts $ 220 miljoen op van het gevraagde geld. Gebieden die grote dalingen van de financiering hebben gezien zijn water, voedselzekerheid en onderdak, zeiden VN-functionarissen. De VS droegen verreweg de grootste bijdrage aan het VN Hulp- en Werkagentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) en de bezuinigingen hebben een enorme slag toegebracht aan de reeds uitgerekte financiën.

De regering van Trump zegt, net zoals Israël, dat het zich verzet tegen de manier waarop de UNRWA organisatie werkt en de wijze waarop het het aantal Palestijnse vluchtelingen berekent. Zowel de VS als Israël hekelen ook de Palestijnse Autoriteit voor het betalen van stipendia voor ‘martelaren’ – inclusief aan gevangengenomen terroristen en veiligheidsgevangenen, en aan de families van terroristen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “UN’s food program cuts aid to Palestinian Arabs – World Food Program to cut food aid next year to Palestinian Arabs, cites shortage of funding due to US cuts” van 20 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelU.N. agency cutting funding to impoverished Gazans, blames U.S.” van 19 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelUN announces cuts in food aid to Gaza, West Bank” van 19 december 2018 en een artikelUN launches aid appeal for Palestinians amid US funding cuts” van 18 december 2018 op de site van The Times of Israel