Haatzender Al Aqsa TV van Hamas stopt ermee wegens gebrek aan fondsen en gebouwen

Een met Hamas gelieerde tv-zender waarvan de studio’s vorige maand in een Israëlische luchtaanval zijn verwoest, zei woensdag dat het voor onbepaalde tijd uit de lucht zou gaan vanwege een gebrek aan geld. Gaza City Al-Aqsa TV zei in een verklaring dat het een ‘verstikkende’ financiële crisis tegemoet ging, zonder details te geven. Volgens de verklaring zal het station vandaag donderdag om 17:00 uur uit de eter gaan.

De openbare zender Al Aqsa TV is vooral berucht voor de talloze uitzendingen die Jodenhaat en Israëlhaat prediken met onder andere haatprogramma’s dat zich speciaal richtte tot kinderen, niet enkel in Gaza maar ook in de Palestijnse gebieden in Judea & Samaria.

De zender van Hamas laat zich het best vergelijken met Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), een Rwandees radiostation dat uitzond van 8 juli 1993 tot 31 juli 1994 en een belangrijke rol speelde tijdens de Rwandese volkerenmoord van april-juli 1994.

Van de verdwijning van Al Aqsa TV uit de eter, de hedendaagse Radio Mille Collines van de Palestijnse gebieden, zullen dus maar weinig mensen wakker liggen. Hoewel ze nog altijd kunnen aankloppen bij de Europese Unie, die maar wat graag in de buidel tasten (van al die naïeve  Europese belastingbetalers) om dergelijke initatieven aan te moedigen …

IDF vernietigt Al Aqsa TV station
Op 12 november werd het hoofdkantoor en de studio van het station door Israël gebombardeerd tijdens een kortstondige maar intense uitbarsting van geweld waardoor Hamas en andere op Gaza gebaseerde terroristen honderden raketten naar Israël vuren. Israël had het station ervan beschuldigd dat het door de Hamas-terreurgroep werd gebruikt voor militaire doeleinden.

Het Israëlische vliegtuig vuurde eerst een ‘waarschuwingsraket’ af op het hoofdkwartier met meerdere verdiepingen, dat live uitzond terwijl het personeel intussen het gebouw ontvluchtte, voordat een aantal raketten werden afgevuurd om het gebouw te vernietigen. Na de luchtaanvallen ging het kanaal even uit de lucht maar hervatte al snel de uitzending vanaf een andere locatie. Al-Aqsa TV zei dat de kosten van de schade zo’n $ 4,5 miljoen bedroegen.

In een verklaring op 12 november zei de IDF dat het Al-Aqsa TV-hoofdkwartier vernietigde in ‘reactie op de terreuraanslag die de Hamas-terreurgroep leidt tegen Israëlische burgers’. Het leger voegde eraan toe dat het kanaal ‘door [Hamas] werd gebruikt voor militaire activiteiten, waaronder het sturen van berichten aan terroristische agenten op de Westelijke Jordaanoever, pleit voor terreuraanvallen en instructies over hoe ze te plegen.’

Afgelopen woensdag vertelde Al-Aqsa-stationsdirecteur Wisam Afifa aan het Turkse staatsagentschap Anadolu dat het onduidelijk was wanneer het kanaal uitzendingen zou kunnen hervatten. “Het hervatten van [onze] uitzending hangt af van de beschikbaarheidsfondsen voor het kanaal,” zei Afifa. Afifa vertelde Anadolu dat ongeveer 220 mensen voor het werk werken kanaal. In een verklaring op 12 november veroordeelde Hamas de sloop van het hoofdkantoor van het kanaal.

Plaatje hierboven: Een foto genomen op 12 november 2018 toont een vuurbal boven het gebouw waarin de door Hamas geleide televisiezender al-Aqsa TV in Gaza-stad was gehuisvest tijdens een Israëlische luchtaanval. De kantoren van Al Aqsa TV werd compleet verwoest [beeldbron:Taleb/AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rassoon “Bombed out and broke, Hamas-affiliated Al-Aqsa TV to go off air Al-Aqsa TV, which had its studio destroyed by Israel last month, says it is facing a ‘suffocating’ financial crisis” van 20 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik “Israel’s warning to Hamas of impending destruction of Al-Aqsa TV building caught on camera” en een artikelPA TV reports on Israeli army’s destruction of Hamas’ Al-Aqsa TV studio, calling it “a war crime”” van 13 november 2018 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)