Holocaust monument in Griekenland voor de 4de keer beklad door vandalen

Plaatje hierboven: Het Holocaust monument in Thessaloniki werd gemaakt door de beroemde Yoegoslavische beeldhouwer Nandor Glid (1924-1997) en werd na zijn dood in 1997 afgewerkt door zijn zoon Daniel. Het was het laatste werk van de oudere Glid. Nandor verloor zijn vader en het grootste deel van zijn familie in Auschwitz. Hij won in 1967 de internationale wedstrijd voor het herdenkingsmonument aan het concentratiekamp van Dachau [beeldbron: JNS]

Een Holocaustmonument in Griekenland is dit jaar voor de vierde keer geschonden met antisemitische graffiti. Een zwarte swastika werd vroeg in de ochtend op het Holocaustmonument van Thessaloniki geschilderd. Er wordt aangenomen dat de vandalen dezelfde mensen zijn die op een bijeenkomst werden gefotografeerd tijdens een betoging op vrijdag in protest tegen een overeenkomst die Griekenland met Macedonië had gesloten.

Dde voorzitter van het Joodse Wereld Congres (WJC), Robert Singer, bracht een verklaring uit waarin hij de ‘schandelijke en herhaalde ontsteltenis’ van het monument veroordeelde. “Het is verontrustend en schandalig dat een monument ter ere van de nagedachtenis van de Joden die zijn omgekomen in de Holocaust een routinematig doelwit moet worden voor degenen die zich schuldig maken aan gemene uitingen van haat en antisemitisme,” zei hij.

“[De WJC is] zeer bezorgd over de gestage opkomst van antisemitisch vandalisme waarmee de Joodse gemeenschap in Griekenland en elders in Europa wordt geconfronteerd. Deze ontheiliging, evenals de vandalisering van begraafplaatsen in Polen en Frankrijk in de afgelopen week alleen al, zouden alarmbellen moeten doen rinkelen bij iedereen die gelooft dat deze incidenten geïsoleerd en voorbijgaand zijn.”

Singer zei dat de WJC er bij de autoriteiten in Europa op aandrong om hun “declaratie van 6 december goed te keuren om antisemitisme te bestrijden en een gemeenschappelijke veiligheidsaanpak te ontwikkelen om Joodse gemeenschappen te beschermen en alle mogelijke maatregelen te nemen om deze golf van ophitsing tegen te gaan.”

Thessaloniki behield eeuwenlang een levendige Joodse gemeenschap tot de Tweede Wereldoorlog, toen de meeste van de 60.000 Joden van de stad omkwamen in de Holocaust. Er wonen nu ongeveer 1.200 Joden in de stad. Dat zijn er volgens sommigen nog altijd 1200 teveel 😦

Eerdere aanslag
Op het plaatje hieronder: De Griekse Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen (CBJCG) heeft de ontheiliging van het Holocaustmonument van Thessaloniki, die op zondag 21 januari 2018 plaatsvond, veroordeeld.

De woorden ‘Gouden Dageraad‘ (Golden Dawn – de naam van een Griekse extreem-rechtse antisemitische partij) werden geklad op de basis van het beeldhouwwerk (logo ‘Gouden Dageraad’ hiernaast).

Het werd opgericht ter nagedachtenis van de 50.000 Joodse inwoners van de stad herdenkt die door de nazi’s zijn gedeporteerd. Meer dan 90 procent van deze gedeporteerden werd uiteindelijk vermoord


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dan Lavie “Greek Holocaust memorial vandalized for 4th time this year” van 18 december 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelGreek Holocaust memorial vandalized for 4th time this year” van 17 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHolocaust memorial in Greece defaced yet again” van 17 december 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelWJC denounces vandalism of Greece Holocaust memorial, for fourth time this year” van 17 december 2018 op de site van The World Jewish Congress (WJC)

2 gedachtes over “Holocaust monument in Griekenland voor de 4de keer beklad door vandalen

 1. De huidige en recente aanslagen op Shoah-monumenten lijken in volume toe te nemen.
  Dat zegt iets over de tijdsgewricht waarin de wereld is terecht gekomen.
  Volgens de Hebreeuwse jaartelling, leven wij in de laatste jaren van het 6de millennium. (6de dag)!
  Shavuah Tov.

  Like

 2. Deze graffiti kan de beroerde staat van Griekenland niet uitwissen.

  Graffiti kan met water en zeep verwijderd worden.

  Hun financiele sores niet.

  Gouden Dageraad lijkt daarom meer op een sombere dageraad.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.