Israëlische Mossad verhoogt toezicht over de Joodse instellingen in het buitenland

De Israëlische geheime dienst Mossad ontving onlangs meer dan NIS 10 miljoen (ca. 2,34 miljoen euros) van een van de ministeries, met als doel de beveiliging van Joodse gemeenschapsinstellingen over de hele wereld te vergroten. Het geld is bedoeld om lokale veiligheidsdiensten te ondersteunen en om verschillende acties ter bescherming van Joden in de Diaspora te coördineren.

Het Israëlische besluit om de veiligheid rond de Joodse gemeenschappen te vergroten, werd genomen tegen de achtergrond van de opkomst van antisemitisme en de toenemende angst voor terroristische activiteiten. Pas onlangs is duidelijk geworden dat vier van de tien Joden in Europa overwegen te emigreren omdat ze zich niet veilig voelen, en 70 procent van de Joden gelooft dat de verschillende landen op het continent geen significante stappen ondernemen om antisemitisme uit te roeien.

De bevindingen werden gepubliceerd in een onderzoek van de Europese Commissie van de Europese Unie en omvatten meer dan 16.000 Joden. Een derde van de respondenten zei dat ze het bezoeken van Joodse evenementen of het bezoeken van Joodse locaties vermeden omdat ze zich niet veilig voelden. Een derde van de Europese Joden zei dat ze het afgelopen jaar antisemitisme hadden meegemaakt, en negen van de tien waren getuige geweest van antisemitische uitbarstingen op internet en sociale netwerken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Mossad secures Jewish communities abroad – Mossad receives more than NIS 10 million from one government ministry to increase security for Jewish communities around world” van 18 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Joshua Mitnick “The Israel-Diaspora Relationship – An unequal partnership?” op de site van My Jewish Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.