Peiling toont dat Hamasleider Haniyeh verkiezingen in alle Palestijnse gebieden zou winnen

Uit een opiniepeiling blijkt dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas zijn leiderschap zou moeten afgeven aan de leider van de Hamas-terreurgroep Ismail Haniyeh (plaatje hierboven) als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.

De peiling uitgevoerd door prominente peiler Khalil Shikaki en die op dinsdag werd vrijgegeven toont aan dat Hamas-leider Ismail Haniyeh zou winnen met 49 procent tegenover Mahmoud Abbas die 42% van de stemmen zou behalen. Shikaki koppelt de resultaten aan een waargenomen Hamas-overwinning in de laatste confrontatie met Israël en ontevredenheid over de regering van Abbas, vooral over een nieuwe wet op de sociale zekerheid.

De peiling interviewde 1.200 mensen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en had een foutmarge van 3%. Abbas’s Fatah-factie en Hamas zijn bittere rivalen. Palestijnse verkiezingen werden voor het laatst gehouden in 2006 en zijn sindsdien herhaaldelijk uitgesteld. Abbas heeft lang gezegd dat hij zich verzet tegen geweld tegen Israëli’s en steunt vreedzaam protest tegen Israëls militaire controle op de Westelijke Jordaanoever. De PA werkt nauw samen met de Israëlische veiligheid, terwijl Hamas sinds 2008 drie oorlogen met de Joodse staat heeft gevoerd.

Eerder deze maand zei Abbas dat hij al snel het lang verstreken PA-parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC) zou ontbinden. Hamas, dat een meerderheid van de zetels in de PLC controleert, heeft zich al lang verzet tegen het ontbinden van het wetgevingsorgaan. Kort nadat Hamas de door Fatah gedomineerde PA uit de Gazastrook in 2007 had verdreven, stopte de PLC met samen te komen. De in Ramallah gevestigde Palestijnse functionarissen stelden dat de Westelijke Jordaanoever en Gaza door één regering moeten worden geregeerd voordat ze parlementsverkiezingen houden.

Plaatje hierboven: Gaza, 26 maart 2006. Ismail Haniyeh, premier van de Palestijnse Autoriteit, aan de telefoon in zijn kantoor. Hamas had twee maanden voordien de parlementsverkiezingen in al de ‘bezette’ Palestijnse gebieden gewonnen en op 29 maart 2006 zou de kersverse premier zijn nieuwe door Hamas geleide regering beëdigd worden. Echter, een en ander liep helemaal anders af dan hij had verhoopt [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]

De laatste parlementsverkiezingen in de Palestijnse Autoriteit dateren van 25 januari 2006 sinds de vorige die plaatsvonden op 20 januari 1996 en waaraan Hamas toen weigerde deel te nemen. Echter, tien jaar later besloot Hamas wel deel te nemen aan de parlementsverkiezingen en won die onverwacht met 44,45% van de stemmen, resultaat dat zich vertaalde in een meerderheid van 74 zetels van de 132 te begeven zitjes. Al Fatah kreeg 41,43% van de stemmen en slechts 45 zetels. Ook in de electorale districten (Gaza, West Bank en Oost-Jeruzalem) behaalde Hamas de meeste stemmen.

Op dat moment had wettelijk gezien Mahmoud Abbas, de chef van Al Fatah, zijn biezen moeten pakken en zijn stoel afgeven aan de leiders van de terreurgroep Hamas. Ismail Haniyeh vormde aanvankelijk ook een nieuw kabinet waarvan hij op 29 maart 2006 de premier werd. Mahmoud Abbas bleef tijdelijk zetelen als president van de PA, functie die hij had overgenomen van Yasser Arafat toen die op 11 november 2004 in Frankrijk kwam te overlijden. Echter, het Kwartet voor het M-O (EU, VS, VN en Rusland) boycotte de resultaten omdat het niet kon leven met het feit dat de terreurgroep Hamas voortaan al de ‘bezette’ gebieden van de Palestijnse Autoriteit (Gaza, West Bank en Oost-Jeruzalem) zou besturen.

Het Kwartet (en ook Israël) trok aanvankelijk de financiering in van de PA en koos uiteindelijk voor de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas van Al Fatah die, hoewel hij in al de Palestijnse gebieden duidelijk de verkiezingen had verloren, toch de PA mocht besturen met inbegrip van Gaza. Een conflict tussen Al Fatah en Hamas kon dan ook niet lang meer uitblijven. Op het hoogtepunt van het conflict tussen Hamas en Al Fatah ontsloeg Mahmoud Abbas op 14 juni 2007 Hamaspremier Ismail Haniyeh en duidde Salam Fayyad van Al Fatah aan als zijn nieuwe premier.

Een gefrustreerd Hamas trok in de zomer van 2007 de Gazastrook weg uit het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en zette de leiding van Al Fatah in Gaza met veel geweld aan de deur. Vermits het Kwartet het Hamasbestuur in Gaza niet erkende en boycotte werd een ingewikkelde structuur bedacht om toch ca. de helft van de hulpfondsen (ca. 1 miljard dollar jaarlijks), die in hun geheel worden overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit en bestuurd door Abbas, door te sluizen naar Gaza met het doel om aldus via een diplomatieke truuk toch nog de lokale bevolking te kunnen steunen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPoll shows Hamas leader Haniyeh would win Palestinian elections” van 18 december 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Peiling toont dat Hamasleider Haniyeh verkiezingen in alle Palestijnse gebieden zou winnen

  1. Dat was een begrijpelijke maar niet zo’n handige stap. De geschiedenis leert dat bij zulke conflicten dergelijke uitkomsten voor de hand liggen. Aan de macht was er maar één partij geweest aan palestijns-arabische kant die zich ook waar zou moeten maken. Al die ingrepen van buitenaf zijn helemaal niet goed. Natuurlijk wordt de bevolking chagrijnig. Makkelijk voor Iran, Hezbollah, al-Qaida etc. om hierop in te spelen. Heb de indruk dat het huidige Israëlische beleid zich dit heel goed beseft en elke stap doordacht is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.