Rusland waarschuwt Libanon tegen schendingen van Israëlisch grondgebied

Plaatje hierboven: De As van het Kwaad in het M-O. Van links naar rechts Syrisch president Bashar Al Assad, de Russische president Vladimir Poetin en Hassan Nasrallah, de chef van de Libanese terreurgroep Hezbollah. De enigen die nog mankeren op dit plaatje zijn Ayatollah Khamenei en zijn spreekbuis president Hassan Rouhani van Iran [beeldbron: Inform Napalm]

Rusland heeft geëist dat Libanon actie onderneemt tegen het netwerk van terreurtunnels van Hezbollah, onthuld door Israël onder de gemeenschappelijke grens van de twee landen, meldde de in Londen gevestigde Asharq Al-Awsat-krant maandag.

Tot nu toe zijn vier Hezbollah-tunnels die kronkelen onder de grens tussen Israël en Libanon opgegraven door de IDF als onderdeel van een uitgebreide Operation Northern Shield om de ondergrondse gangen te neutraliseren.

Volgens het rapport heeft Moskou Beiroet duidelijk gemaakt dat de tunnels Resolutie 1701 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schenden, aangenomen om de oorlog tussen 2006 tussen Libanon en Israël te beëindigen en het Kremlin heeft verder geëist dat het Libanese leger zich bezighoudt met de tunnels op zijn grondgebied.

De Israëlische antitunneloperatie, die op 4 december van start ging, heeft tot nu toe heel voorzichtig gedaan om geen inbreuk te maken op de Libanese soevereiniteit tijdens het blootleggen van de tunnels. De gerapporteerde Russische vraag volgde op een bezoek aan Moskou vorige week door een Israëlische militaire delegatie .

Russische bronnen vertelden de Britse publicatie dat de vraag werd gesteld ongeacht de schuld van Hezbollah bij het graven van het ondergrondse elektriciteitsnet, eraan toevoegend dat Rusland de Israëlische operatie steunt, ook bekend als Operation Northern Shield.

De Libanese president Michel Aoun en premier Saad Hariri hebben beide de kansen onderkend dat de Israëlische operatie leidt tot een escalatie aan de grens. Ze zeggen dat zolang Israël de soevereiniteit van Libanon niet schendt, er geen reden is voor nieuwe vijandelijkheden in de sector.

Ondertussen staat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties klaar om Hezbollah’s terreurtunnels te bespreken tijdens de volgende sessie, die op woensdag zal plaatsvinden.


Bronnen:

♦ naar een artikelRussia warns Lebanon against violations of ‎Israeli territory” van 17 december 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelRussia reinforces Hezbollah in the Middle East” van 3 augustus 2016 op de site van Inform Napalm

3 gedachtes over “Rusland waarschuwt Libanon tegen schendingen van Israëlisch grondgebied

  1. Alle belangrijke landen volgen continu alle activiteiten. Bij een paar conflicten kenden ik mensen die daarbij betrokken waren en achteraf kreeg ik wat informatie waardoor ik enig inzicht kreeg. Ook Putin kan niet zomaar wat doen, want iedereen volgt alles en iedereen heeft bevelen. Niemand mag zomaar handelen of iets zeggen. Assad is voorlopig veilig omdat hij nuttig is. Dat is niet gezegd voor niet-Syriërs op Syrisch grondgebied. De Amerikanen houden alles wat Iran doet nauwlettend in de gaten en Putin heeft geen belang bij een oorlog met de VS vanwege Iran. Als dat regime valt kan hij immers ook zaken doen met een volgend regime. Die redt zich wel. Voorlopig houdt hij ze te vriend. Het is immers een enorm land en een belangrijke buuurman.

    Like

  2. Aha : de veiligheidsraad gaat de hesbolla-tunnels “bespreken ” : kritiseren of veroordelen ?? waarschijnlijk niet dus ! het Arabische Blok is ook daar met afpersings/chantagepraktijken bezig en veel leden hebben boter op hun hoofd ! die tunnels zijn toch alleen maar om Israel aan te vallen en Joden te vermoorden ?!

    Like

  3. Bedenk dat Rusland geen vriend is van Israel, want als de luchtmacht van Israel, op het Syries doelwitten gaat bestoken dan zal Rusland dat niet langer tolereren, dus oppassen met Poetin hij is geen engel!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.