Belgisch minister De Block wil Palestijnse nep-asielzoekers terugsturen naar Gaza

Palestijnse asielzoekers uit Gaza komen massaal naar België. Ze worden tot voor kort bijna allemaal automatisch als vluchteling erkend.

Ook Gazanen die genieten van een UNRWA-statuut, dat hen in Gaza nochtans recht geeft op gratis gezondsheidszorg, onderwijs en bijstand, worden probleemloos erkend in België. In feite betaalt de Belgische belastingbetaler twee keer voor deze ‘vluchtelingen’: een eerste keer via de UNRWA en een tweede keer via asiel.

Zo werden in oktober 2018 2.750 asielaanvragen ingediend, voornamelijk door Syriërs en Palestijnen, een stijging van 17% vergeleken met september. In vergelijking met oktober vorig jaar is er zelfs een toename van 54%. In 2015 vroegen nog 11 Palestijnen asiel aan, in 2016 147, om in 2017 een grote sprong te maken naar 847 en tot oktober 2018 reeds 1909!

Maar op 5 december paste het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) z’n richtlijnen aan, omdat de situatie in Gaza niet meer voor iedereen “precair” heet te zijn. Sindsdien bekijkt de asieldienst dossier per dossier.

Minister Maggie De Block (Open VLD)  grijpt die nieuwe richtlijn aan om bij het CGVS te polsen of ze de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit Gaza kan opheffen. Dat blijkt uit interne documenten die het dagblad Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Als het CGVS het licht op groen zet, kan dit betekenen dat erkende vluchtelingen hun statuut kwijtspelen en ons land worden uitgezet. Tenminste: als ze nog geen vijf jaar papieren hebben, want na die periode is het verblijfsrecht definitief.

Of de minister daar nog de tijd en de kans voor zal krijgen is twijfelachtig. Maggie De Block volgde enkele dagen geleden Theo Francken (N-VA) op in deze functie. Maar sinds de N-VA het migratiepact weigerde te ondertekenen en zich terugtrok uit de regering kan de minderheidsregering op elk moment vallen en wordt het een race tegen de tijd.

Bovendien blijkt uit een nieuwe peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre, dat de N-VA met 28,3 % afgetekend de grootste partij blijft in Vlaanderen en met Theo Francken met 51% van de stemmen de populairste politicus is geworden, tot grote spijt van wie het benijdt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Isolde Van Den Eynde “Minister rolt met spierballen: De Block wil Palestijnen terugsturen” van 18 december 2018 op de site van Het Laatste Nieuws

♦ naar een artikel op deze blog “België gooit de poorten wagenwijd open voor Palestijnse ‘asielzoekers’ uit Gaza en Westbank” van 27 november 2018

♦ naar een artikel op deze blog “Toevloed van Palestijnse vluchtelingen in België; erkenning nagenoeg 100%” van 26 november 2018

♦ naar een artikel op deze blog “Soepel apart asielbeleid voor Palestijnen lokt vooral Gazanen naar België” van 8 september 2018

Een gedachte over “Belgisch minister De Block wil Palestijnse nep-asielzoekers terugsturen naar Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.