Controverse over Iran ’s president Ahmadinejad uitspraak ‘Israël moet van de kaart worden geveegd’

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad sprak tijdens een conferentie op woensdag 26 oktober 2005 in Teheran, getiteld “The World without Zionism” (De wereld zonder Zionisme) en vertelde aan het publiek dat Israël “van de kaart moet worden geveegd” (plaatje hierboven).

Tijdens zijn anti-Israëlische tirade, had de politieke hardliner andermaal zichzelf overtroffen. Sprekend alsof hij een terroristische leider was, en niet de gekozen president van misschien wel de belangrijkste regionale macht in het Midden-Oosten, riep hij op tot de vernietiging van een hele staat: “Israël moet van de kaart worden geveegd!”

Zijn publiek van 4.000 mensen, op een conferentie in Teheran met de titel ‘Een wereld zonder Zionisme‘, brak uit in het ritmisch zingen van wat neerkwam op een roep om wapens: “Marg bar Israël!” (Dood aan Israël). Vrijdag goiide het Iraanse regime nog wat olie op het vuur naar aanleiding van Al Quds Dag (Jeruzalem Dag) in Teheran en riep hij tienduizenden Iraniërs op om “op te staan ​​tegen Zionisten en ongelovigen.

Controverse
Er is nogal wat controverse geweest over hoe de uitspraak van Ahmadinejad in het Farsi letterlijk moet begrepen worden. De versie van de speech van 26 oktober 2005 zoals gepresnteerd door het Midden-Oosten Media Research Institute (MEMRI) die gebaseerd op de Farsi-tekst die werd uitgegeven door het officiële Iraanse Studenten Nieuws Agentschap, is vrijwel de meest nauwkeurige, en Ahmadinejad zei dus letterlijk: “Dit regime dat Qods [Jeruzalem] bezet, moet uit de bladzijden van de geschiedenis worden verwijderd.

Bovendien is het weinig waarschijnlijk dat hij het woord “Israël” heeft uitgesproken vermits Iran steevast verwijst naar de “Zionistische Entiteit” en zelden of nooit het “Israël” uitspreekt in zijn officiële communicatie en diplomatieke taal. Kortom, meer nauwkeuriger uit het Farsi vertaald luidde zijn uitspraak in plaats van het gekende “Israël moet van de kaart worden geveegd!” in feite “De Zionistische Entiteit moet uit de bladzijden van de geschiedenis worden verwijderd.”

Hetzelfde kan gezegd worden over enkele andere uitspraken in dezelfde geest van Ahmadinejad: “Er bestaat geen twijfel over: de nieuwe golf van aanslagen in Palestina [Israël] zal het stigma in [het] aanzien van de islamitische wereld uitwissen“, waarbij “Stigma” staat voor “Israël” en of “Zionisme” – Israël wiens-naam-men-niet-uitspreekt in Teheran.

En ook deze “De echte remedie voor het conflict is de eliminatie van het Zionistische regime, maar er moet eerst een onmiddellijk staakt-het-vuren zijn.” En deze over de Holocaust: “In de naam van de Holocaust hebben zij [de Joden] een mythe geschapen en beschouwen die als waardiger dan God, religie en de profeten.”

Maar die correcte vertaling voor “van de kaart vegen” en alle anderen veranderen voor het overige niks aan de inhoud van deze antisemitische en openlijk verwoordde genocidale intenties en uitspraken: allen suggereren de ultieme vernietiging van de Joodse natiestaat. Wie dat anders wil lezen en begrijpen kan zich beter tot een logopedist en of een Farsivertaler wenden.

Plaatje hierboven: In deze foto vrijgegeven door het Syrische officiële persbureau SANA, spreekt Hezbollah leider sheik Hassan Nasrallah (links), met de Syrische president Bashar Al Assad (centrum), en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (rechts), bij hun aankomst voor een diner, in Damascus, Syrië, op donderdag 25 februari 2010. De Syrische president Bashar Assad trotseerde de Amerikaanse oproepen om de banden met Iran op te zeggen, zeggende dat zijn langdurige alliantie met Teheran sterk blijft, ondanks dat de toenadering vanuit Washington van plan was zijn loyaliteit te verleggen. Nauwelijks een jaar later na deze ontmoeting zal de Syrische Burgeroorlog uitbreken, toen nog schamper de ‘Arabische Lente’ genoemd [beeldbron: AP/SANA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dieter Bednarz “Wiping Israel from the Map – The Threat from Tehran” van 31 oktober 2005 op de site van Der Spiegel Online

♦ naar een artikel van Jonathan Steele “Lost in translation – Experts confirm that Iran’s president did not call for Israel to be ‘wiped off the map’” van 14 juni 2006 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van Virginia Tilley “Putting Words in Ahmadinejad’s Mouth” van 28 augustus 2006 op de site van Counter Punch

Een gedachte over “Controverse over Iran ’s president Ahmadinejad uitspraak ‘Israël moet van de kaart worden geveegd’

 1. wat is idd het probleem?
  Er zijn twee groepen:
  groep 1. Diegenen die Israel van de kaart willen vegen zeggen dat gewoon hardop, zoals Ahmadinejad (en de dwerg Nasrallah etc)
  groep 2. Diegenen die ontkennen dat deze moderne Haman het gezegd heeft behoren tot groep 1.

  Duh…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.