Amerikanen blokkeren verkoop van Israëlische oude F-16 straaljagers aan Kroatië

De VS houden naar verluidt een akkoord tegen van Israël dat van plan was oude Israëlische F-16’s aan Kroatië te verkopen, volgens Channel 10 News, meldde Barak Ravid. “De Trump-regering blokkeert de verkoop van de 12 oude F-16 Fighting Falcon straaljagers aan het Kroatische leger”, schreef Ravid. De waarde van de deal wordt geschat op een half miljard dollar

Premier Netanyahu maakte deze deal bekend in maart van dit jaar na een ontmoeting met de Kroatische premier. Drie weken geleden echter, ontving Israël berichten dat de Amerikanen de deal blokkeerden en Israël niet toestonden de vliegtuigen te verkopen aan Kroatië die Israël oorspronkelijk van hen had gekocht.

Volgens de hoge ambtenaren zijn de Amerikanen boos dat Israël tegen de belangen van de VS in de oude Amerikaanse vliegtuigen  wil verkopen aan Kroatië en om de deal voor Kroatië aantrekkelijker te maken geavanceerde elektronische systemen toevoegde om de Kroaten ervan te overtuigen de oude F-16’s over te kopen.

De Amerikanen beweerden dat Israël onrechtmatig handelde en dat het winst maakte op de rug van de VS. De Amerikanen legden dit uit door te zeggen dat Amerikaanse vliegtuigen niet zonder toestemming van de Amerikanen zouden worden verkocht aan een derde partij, laat staan ​​in concurrentie met de VS.

De hoge Israëlische functionarissen merkten op dat de Kroaten ook woedend waren dat de deal werd bevroren. Hogere Kroatische functionarissen hebben onlangs berichten aan Israël doorgegeven dat het het geschil met de Amerikanen zo snel mogelijk moet oplossen. Kroatië sloot zich in 2009 aan bij de NAVO-alliantie en de Europese Unie deed hetzelfde in 2013. De Kroatische luchtmacht heeft momenteel een eskadron van verouderde MIG-21 straaljagers die nog dateren uit de Sovjet tijd.

Netanyahu stelde de kwestie van de F-16-crisis aan de orde tijdens een ontmoeting met staatssecretaris Pompeo in Brussel op maandag. Hoge Israëlische functionarissen merkten op dat Pompeo tegen Netanyahu zei: “Ik ben ivoor het akkoord, maar minister van Defensie Mattis is ertegen – hij is degene die het blokkeert.” Het kantoor van Netanyahu weigerde verder commentaar te geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei: “Geen commentaar.” Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: US blocks F-16 sale to Croatia – US reportedly furious at deal for Israel to sell old American-made F-16s to Croatia” van 6 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael to Sell F-16 Fighting Falcon FIGHTER JETS to CROATIA” van 29 maart 2018 op de site van Fighter Jets World

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.