Hoogleraar Bar-Ilan Universiteit adviseert Zuid-Korea inzake Joodse studie- en leermethoden

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Onderwijs heeft al vele jaren geleden de Talmoed, het vijftienhonderd jaar oude boek met Joodse wetten, opgenomen in een lijst met aanbevolen boeken om te lezen.

De manier waarop Joden studeren heeft de interesse gewekt in Korea, omdat ze denken dat die studies “de Joden slim maken”. De ambassadeur van Korea in Israël verklaarde in 2011 op de Israëlische televisie: “De Joden hebben een hoog percentage Nobelprijswinnaars op alle gebieden: in literatuur, wetenschap en economie. Het is een geweldige prestatie. We probeerden het geheim van het Joodse volk te begrijpen. Hoe slagen ze er – meer dan andere naties – in om zulke indrukwekkende prestaties te bereiken? Hoe komt het dat Joden zulke genieën zijn? De conclusie die we bereiken is dat een van jullie geheimen het bestuderen van de Talmoed is. De Joodse traditie legt de nadruk op gezinswaarden en opvoeding, waarden die ook erg belangrijk zijn in de Koreaanse traditie.”

De Talmoed is samengesteld uit veel discussies en debatten en de Joodse studies ervan worden meestal gedaan in Havruta.

Deze brede interesse in Havruta (studeren met  twee – of meer) en Talmoed-studie die de afgelopen twintig jaar in Zuid-Korea de overhand heeft gehad, heeft met name bij het levenswerk van professor Elie Holzer, die tegenwoordig als universitair hoofddocent en de R. Dr. Ochs Leerstoel Joodse Religieuze studies aan de School voor Opvoeding aan de Bar Ilan Universiteit en was tevens gastdocent en bekleedde onderzoeksfuncties bij veel Amerikaanse universiteiten.

Professor Holzer is geboren in Antwerpen, studeerde aan de Tachkemoni School zoals zijn vader en ging daarna studeren en lesgeven aan het Lycee-Yeshiva van Montreux onder leiding van rabbijn Moshe Botschko, die zijn mentor en referentie blijft, zelfs na zijn overlijden in 2010. Hij vervolgde zijn studies aan de top Yechivot waar hij een ​​rabbijnse onderscheiding verkreeg en behaalde MA en PhD aan grote universiteiten in Israël en in het Joodse Denken aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Deze zomer reisde prof. Holzer naar Seoul om zijn boek A Philosophy of Havruta: Understanding and Teaching the Art of Text Study in Pairs (Boston, Academic Studies Press, 2013) te lanceren, dat in het Koreaans is vertaald. Hij doceerde en consulteerde ook Zuid-Koreaanse onderzoekers en onderwijs- en religieuze functionarissen.

Het boek van professor Holzer combineert filosofische analyse en pedagogische begeleiding voor het begrijpen en bevorderen van deze kenmerkende vorm van joods leren – de studie van teksten door een paar studenten (havruta tekststudie). Het breekt nieuwe wegen door een model van havruta-leren aan te bieden, gesitueerd in de filosofische hermeneutiek – een kunst van interpretatie – en leertheorieën, en door havruta-leren te behandelen als een van drie categorieën van praktijken die kunnen worden onderwezen en geleerd: intrapersoonlijk (de percepties van een individu, gevoelens en ethische gevoeligheid), interpersoonlijk (interacties met mede-leerling), en tekstinterpretatief (betrokkenheid bij het onderwerp).

De integratie van het pedagogische met het ethische, en fantasierijke en kritische denken met menselijke interacties, creëert een filosofie die gewoonten van de geest, de hand en het hart bevordert, en gaat ervan uit dat leren door innerlijke en uiterlijke dialoog een waardige manier is van leven. “Hoe ik mezelf opleid voor mijn begrip, maar ook om je te helpen begrijpen, zelfs als we het niet eens zijn, ik zal je helpen om je begrip te ondersteunen”, vertelde professor Holzer.

Het boek, inclusief een hoofdstuk door Dr. Orit Kent, van de Brandeis Universiteit, ontving de 2014 North American National Jewish Book Award in de categorie Onderwijs en Joodse Identiteit.

Elie Holzer gaf les aan de Kyunghee University Seoul Campus aan een publiek bestaande uit onderwijskundigen, ministers en kerkleiders, en ontmoette een kleinere groep onderwijsbeleidsmakers en leiders over het vooruitzicht van havruta leren om educatieve, ethische en spirituele uitdagingen aan te gaan in hedendaagse westerse samenlevingen. Hij benadrukte dat wat belangrijk voor hem is, is dat havruta niet alleen een techniek is, maar ook een humanistische en ethische onderneming is. “Respecteren en luisteren naar de ander, zelfs met diepe onenigheid is wat belangrijk is. Niet alles kan via havruta worden bestudeerd, “cours magistral (masterclass) is ook nuttig of noodzakelijk van een professor of een rabbijn”.

Professor Holzer is een praktijkgerichte filosoof van het Joodse onderwijs. Zijn onderzoek integreert de benadering van professor Beno Gross, maar ook op tekst gebaseerde Joodse studies, filosofische hermeneutiek, pedagogiek en ethisch-spirituele tradities zoals het chassidisme. Hij studeert ook recentelijk het fenomeen ‘neo-chassidisme’, waar een groeiende interesse in de studie van chassidische homilieën in Israëlisch en Amerikaans-Joodse educatieve omgevingen zich ontwikkelt.

“Ten eerste, zoals Hillel Zeitlin of Martin Buber in hun tijd, wendt het onderzoek zich tot het chassidisme om onze spirituele en praktische levens te vernieuwen en te verlevendigen, terwijl we vragen, uitdagingen en mogelijkheden bespreken die in onze tijd worden aangeboden. Ten tweede geeft de term ‘Neo’ blijk van een bewustzijn van culturele en historische afstanden en / of significante aannames en filosofisch-religieuze overtuigingen die de Joden vergezellen, die verschillen van die welke we identificeren met de auteurs van chassidische werken. Ten slotte geeft de term ‘Neo’ ook aan dat ondanks dergelijke afstanden en / of verschillen, we chassidische homilieën opzettelijk lezen, interpreteren, ‘vertalen’ en onderwijzen op manieren die van invloed kunnen zijn op het spirituele en praktische leven van de leerling, verder dan louter intellectueel inzicht en historisch waardering.”

Rabbijn Jehoeda Arieh Leib Alter (1847-1905), de leider van de Ger Hasidim en een belangrijke figuur onder het Poolse Jodendom, auteur en gedateerd van de homilieën van Sefat Emet, die worden gekenmerkt door hun verkorte vorm, hun innovatieve en aforistische interpretaties van traditionele bronnen, een rijk tapijt van metaforen en beelden, en een subtiel samenspel van het hermeneutische werk en de homiletische structuur en van hun poëtica met zijn inhoud. Professor Holzer is nu zijn werk aan het verkennen en zijn onderzoek beoogt een belangrijke bijdrage te leveren door de Sfat Emet te onderzoeken als een voorbeeld van een chassidische homilie.

Plaatje hierboven: Het Shalom Yerushalayim Cultureel Festival in de Free Synagogue of Flushing in Queens op 15 augustus 2013 [beeldbron: The Tablet]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jean-Michel Rykner “Zuid-Koreaanse interesse in Talmoedboek van Antwerpse prof” in het maandelijks magazine van Joods Actueel; blz. 50-51; december 2018 nummer 127

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.