IDF legt 4de tunnel van Hezbollah bloot aan Israël’s noordelijke grens met Libanon

In het weekend hebben IDF-soldaten een extra grensoverschrijdende aanvalstunnel getoond die de Blauwe Lijn overstak van het Libanese grondgebied naar Israël. De aanvalstunnel staat onder IDF-controle en vormt geen onmiddellijke dreiging, zei de IDF. Diensthoofden van de relevante lokale autoriteiten zijn op de hoogte gebracht.

Explosieve apparaten werden door de IDF in de tunnel geplaatst, die daarbij opmerkt dat elke ingang van de Libanese kant gevaarlijk is. De IDF is momenteel bezig met het onderzoeken en analyseren van de aanvalstunnel terwijl ze doorgaat met het uitvoeren van verschillende operaties zoals gepland.

De ontdekking van een derde tunnelovergang naar het Israëlische grondgebied werd dinsdag door het Israëlische leger aangekondigd, een week nadat Israël Operation Northern Shield had gelanceerd, gericht op het vernietigen van grensoverschrijdende tunnels gebouwd door Hezbollah. De IDF gaat er vanuit dat er zich dozijnen Hezbollah tunnels bevinden die werden uitgegraven langsheen de 130 kilometer grens tussen de twee landen en het wellicht nog weken, zoniet maanden, zal duren vooraleer de laatste zal zijn gevonden en vernietigd.

De IDF zei ook dat het de Libanese regering verantwoordelijk houdt voor de aanvalstunnels gegraven vanaf het Libanese grondgebied, die het een “flagrante schending vormen van VN Resolutie 1701 en van de Israëlische soevereiniteit”, die in 2006 een einde maakte aan de Tweede Libanon Oorlog.

De Libanese president zei vorige week dat de operatie van Israël om de Hezbollah-aanval te vernietigen de rust langsheen de grens niet in gevaar zal brengen. Michel Aoun, een bondgenoot van Hezbollah, zei dat Libanon de tunnelkwestie ‘ernstig’ neemt en bereid is “maatregelen te treffen om de oorzaken van onenigheid weg te nemen” na een volledig rapport over de situatie te hebben ontvangen. Aoun voegde eraan toe dat de Verenigde Staten Libanon hebben geïnformeerd dat Israël “geen agressieve bedoelingen” heeft en dat ook zijn land “geen agressieve bedoelingen” heeft.

Premier Benjamin Netanyahu zei na de onthulling van de derde tunnel: “Hezbollah dacht dat het ononderbroken kon doorgraven. We wisten het en planden het [om Operation Northern Shield te lanceren] en het werd niet uitgelekt. We doen precies wat we van plan waren, maar we zijn ook voorbereid op tegenslagen.” De premier sprak na het houden van een veiligheidsbeoordeling in het Noordelijk Commando samen met IDF-stafchef Lt. Gadi Eisenkot en andere hogere commandanten. Netanyahu, die de waarnemend minister van Defensie is na het aftreden van Avigdor Lieberman, ontving een veiligheidsbriefing over de huidige voortgang in de operatie om de tunnels te vernietigen.

UNIFIL, de vredesmacht van de Verenigde Naties in de bufferzone tussen beide landen, heeft intussen een verklaring uitgegeven waarin het bestaan ​​van twee tunnels in het ‘algemene gebied’ van Metulla wordt bevestigd en het project van Hezbollah ‘een ernstige zaak’ wordt genoemd. “Dit is een werk in uitvoering en UNIFIL zal alles in het werk stellen om duidelijke en geloofwaardige kanalen van communicatie met beide partijen te onderhouden, zodat er geen ruimte is voor misverstanden over deze gevoelige kwestie,” las de verklaring, eraan toevoegend dat “de rust en stabiliteit langs de Blauwe Lijn moet worden bewaard.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF exposes fourth northern terror tunnel – Over the weekend, IDF troops exposed an additional cross-border attack tunnel from Lebanese territory into Israel” van 16 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yaniv Kubovich “Israeli Army Says Fourth Hezbollah Attack Tunnel Found Crossing From Lebanon – The tunnel no longer constitutes a threat but has been rigged with explosives, says military spokesman” van 16 december 2018 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF uncovers fourth Hezbollah tunnel, violating Israeli sovereignty” van 16 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelStatement by UNIFIL following meetings with Libanese president” van 11 december 2018 en een artikelUNIFIL technical team visits tunnel location near Metulla” van 6 december 2018 op de site van UNIFIL

Een gedachte over “IDF legt 4de tunnel van Hezbollah bloot aan Israël’s noordelijke grens met Libanon

  1. UNIFIL? Die waren nog nergens achter en komen nu met een vertrouwenwekkende boodschap? Ze weten nog steeds niet van het hoe en wat. Hier zit een hele organisatie achter. Waar zit het talent, waar de bouwers, hoe werkt het financieel systeem, wat is de beoogde logistiek? Hoe verhouden de graafactiviteiten zich tot die van Hamas? Er is vast veel meer bekend en er wordt meer bekend. Of we dat gaan weten is een tweede.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.