Canada biedt excuses aan voor terugsturen van Joodse vluchtelingen naar nazi-Duitsland in 1939

Bijna 80 jaar na datum heeft de Canadese premier Justin Trudeau op woensdag 7 november 2018 namens zijn land zijn excuses aangeboden voor het wegsturen van het schip St. Louis in 1939. Aan boord zaten zo’n negenhonderd Joden op de vlucht uit naziDuitsland. Het schip keerde uiteindelijk terug naar Europa en meerde aan in Antwerpen. Een kwart van de passagiers overleefde de oorlog niet.

Aanleiding voor de excuses is het recente geweld tegen de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten, met de schietpartij in Pittsburgh als triest hoogtepunt. Antisemitisme, aldus de Canadese premier, is nog steeds aanwezig. “Discriminatie en geweld tegen Joden komt nog steeds op grote schaal voor, in de wereld en in Canada:’ Hij beloofde daarom dat zijn land de fouten uit het verleden niet opnieuw zou maken en dat hij de Joodse gemeenschap zou beschermen.

Het schip, de St. Louis, was voor het in Canada probeerde aan te meren, eerder al in Cuba en de Verenigde Staten geweigerd. Daarop werd het schip teruggestuurd naar Europa. De passagiers werden uiteindelijk opgevangen door onder meer België, Nederland, Frankrijk en GrootBrittannië. Zo’n 250 passagiers kwamen nadien tijdens de Shoah om het leven.

“Het heeft veel te lang geduurd voordat er excuses zijn gemaakt. We hebben hun visa geweigerd, hun brieven genegeerd en hun asiel geweigerd. En Hitier keek toe’: aldus de premier in het Canadese parlement. “De autoriteiten gebruikten destijds de wet om hun antisemitisme te maskeren. We hebben antisemitisme toegelaten in onze gemeenschap en tot ons beleid gemaakt. Door zulke haat en onverschilligheid uit te dragen naar vluchtelingen, zijn we zelf moreel gezien medeverantwoordelijk geworden voor hun dood.”

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog liet Canada maar een zeer beperkt aantal Joodse vluchtelingen toe; tussen 1933 en 1945 kregen slechts vijfduizend Joden er asiel. De MS St. Louis kwam zes maanden na de Kristallnacht aan in Canada, toen Joden in Duitsland al ernstig werden bedreigd.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Canadese excuses voor in de steek laten van Joodse vluchtelingen in ’39” in het maandelijks magazine van Joods Actueel; blz. 40; december 2018 nummer 127

♦ naar een artikel van Maham Abedi “Canada apologizes for turning away Jewish refugees in 1939 — why that matters” van 7 november 2018 en een artikel van Katie Dangerfield “Trudeau sets date to apologize for ‘absolute moral failure’ of turning away Jewish refugees” van 7 september 2018 op de site van Global News

4 gedachtes over “Canada biedt excuses aan voor terugsturen van Joodse vluchtelingen naar nazi-Duitsland in 1939

  1. Tja, schaamteloos veel te laat. Binnen nog eens 80 jaar zal Canada zich verontschuldigen voor het in de steek laten van de Joden van Israël … let op mijn woorden. BAH! Schaamteloze kl**tzakken zijn het!

   Like

 1. 80 jaar na dato. En dat moeten we serieus nemen?

  Gisteren werd het verhaal van Selma Engel Weinberg uitgezonden, de Nederlandse vrouw die Sobibor overleefde, maar bij terugkeer in haar Nederland met diens ‘normen & waarden’ mocht kennismaken.

  Zij is naar de VS verhuisd en heeft de ‘welgemeende’ excuses van de
  toenmalige minister Ab Kink niet aanvaard…………to little, to late!

  Like

Reacties zijn gesloten.