Israëlisch hogeschool debatteam grijpt eerste plaats in Europees kampioenschap

Plaatje hierboven: Stuttgart, 8-14 november 2018. Het debatteam van de Israëlische hoge school toont zijn verbale kwaliteiten en wint prompt het Europese kampioenschap [beeldbron: Nicole Chan/J-Post]

Het debatteam van Israël’s nationale middelbare school werd vorige week tot Europese kampioen gekroond na een ongeslagen optreden op een internationaal debattoernooi in Duitsland. Het was de eerste keer dat een Israëlisch team op het middelbare schoolniveau de prestigieuze EurOpen-debatwedstrijd won die tussen 8 en 14 november in Stuttgart plaatsvond.

Een verklaring van het team zei dat de fr Israëlische deelnemers Maya Carmon, Tamir West, Tomer Zucker en Omer Zilberbeg ongeslagen waren in alle twaalf ronden van de competitie die werd gehouden in het Engels waaraan teams uit 37 landen deelnamen.

De studenten, allen tussen 16 en 17 jaar oud, weerden uitdagingen van Duitse, Turkse, Deense, Nederlandse, Chinese en Amerikaanse teams af om de finale te bereiken, zei het Israëlische team, erop wijzend dat drie leden van zijn vierpersoonsploeg niet het Engels als moedertaal hadden. Coach Elijah Kochin noemde de overwinning een “buitengewone prestatie” voor de studenten en noemde het een “voorrecht om aanwezig te zijn om getuige te zijn van het team dat geschiedenis schrijft.”

In 2016 bereikte het nationale Israëlische middelbare schoolteam de halve finale van het EurOpen-toernooi dat in Hamburg werd gehouden. Eerder dit jaar werden twee Israëlische teams gekroond tot kampioenen van het European Universities Debating Championship tijdens het jaarlijkse toernooi in Servië.

Noam Dahan en Tom Manor van de Universiteit van Tel Aviv – die vorig jaar kampioen waren in de categorie ‘Engels als tweede taal’ – kregen de trofee mee naar huis in de hoofdcompetitie die bedoeld is voor moedertaalsprekers Engels. Amichay Even-Chen en Ido Kotler, een ander team van de universiteit van Tel Aviv, wonnen in de categorie ‘Engels als tweede taal’. Een team van de universiteit van Tel Aviv heeft de afgelopen vier opeenvolgende jaren de ESL-titel van het toernooi gewonnen.

De Israëlische debaters werden geboycot door het team van Qatari tijdens het toernooi, waarop de organisatoren genoodzaakt werden om de regels van de EUDC aan te passen om specifieke regels op te nemen over discriminatie tussen concurrenten. De EUDC haalde scherp uit naar het Qatari-team omdat deze het toegewezen onderwerp negeerde en zijn tijd op het podium gebruikte om Israël te veroordelen.

Aanvankelijk besloot de organisatie Qatari-teamleden te diskwalificeren voor de “onaanvaardbare en discriminerende” boycot en het schema te wijzigen om ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar niet opnieuw zouden zien. Maar de studenten van de Universiteit van Tel Aviv protesteerden tegen de reactie als onvoldoende en eisten dat de EUDC haar handvest zou bijwerken met een toezegging om de regels te handhaven.

Na de competitie heeft EUDC-afgevaardigden unaniem gestemd om toekomstige toernooideelnemers te verplichten een belofte te ondertekenen waarin zij overeenkomen om met alle andere teams in debat te gaan, ongeacht etniciteit of nationaliteit. Overtreding van de overeenkomst zou resulteren in “onmiddellijke uitsluiting en verwijdering van het toernooi”, aldus het amendement.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli high schoolers crowned champions of European debate tournament” van 20 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tamar Beeri “Israel high school debate team snags first place in European Championships” van 19 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “Eerste plaats voor jonge Israëli’s in internationaal debatwedstrijd” in het maandelijks magazine van Joods Actueel; blz. 53; december 2018 nummer 127

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.