Palestijnse ordediensten ranselen pro-Hamasbetoging hardhandig uit elkaar in Hebron +video

De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (PA) gingen op vrijdag 14.12 hardhandig in de clinch met Hamas-aanhangers en sloegen een betoging uit elkaar in Hebron, vertelden aldus getuigen en politie aan het AFP.

Het protest was gepland ter ondersteuning van de terroristische organisatie naar aanleiding van de 31ste verjaardag van de oprichting van Hamas. Op de video’s die circuleren op de sociale media is te zien hoe PA-veiligheidstroepen knuppels gebruikten tegen zowel mannelijke als vrouwelijke demonstranten in Hebron.

In Shechem (Nabloes) kwamen demonstranten van andere facties in botsing met Hamas-demonstranten nadat zij hun vlaggen hadden opgestoken, zeiden getuigen aan het AFP.

Adnan al-Damiri, woordvoerder van de PA-politie, bevestigde dat de troepen een pro-Hamas-demonstratie in Hebron hebben voorkomen. Het protest, zei hij, “was aanvankelijk aangekondigd als een demonstratie tegen Israël, maar Hamas … demonstreerde tegen de Palestijnse Autoriteit (PA) en zijn veiligheidsdiensten in het stadscentrum en niet tegen de bezetting.

De Hamasbeweging veroordeelde krachtig “de aanval van vrijdag PA op vreedzame betogers die de steden en dorpen van de West Bank opnamen uit protest tegen de Israëlische moord op vier Palestijnen.” Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum zei in een verklaring op de Hamas-website dat het “barbaarse gedrag” bewijst dat de PA “het bloed van de martelaren heeft gedenigreerd. Een dergelijke aanval effent de weg voor meer Israëlische aanvallen op Palestijnse jongeren op de Westelijke Jordaanoever,” zei hij.

De Fatah-factie van Hamas en PA-voorzitter Mahmoud Abbas liggen al sinds 2007 in open conflict met elkaar toen Hamas gewelddadig Gaza overnam van Fatah in een bloedige coup. Fatah en Hamas hebben afgelopen oktober een verzoeningsovereenkomst getekend, waarbij de PA de volledige controle over Gaza op 1 december had moeten hervatten. Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en botste wat later op “obstakels”. Het akkoord werd nooit geïmplementeerd en is een van de vele pogingen die in de loop der jaren hebben gefaald om de spanningen tussen de twee groepen te verminderen.

Ondanks het harde optreden tegen Hamas op vrijdag, prees Fatah deze week Hamas-terroristen die werden geëlimineerd door de IDF. Het Twitter-account van de beweging publiceerde donderdagochtend foto’s van twee terroristen die werden geëlimineerd met de inscriptie “De heldhaftige martelaar” op elk van hen. “De heldhaftige gevallenen van het thuisland, in hun zuiver bloed, schetsen de kaart van ons vaderland. Voor een vrij en Arabisch Palestina. Eer en glorie voor u.”

Videoverslag: Leden van de Palestijnse veiligheidstroepen ranselen Hamas-activisten in elkaar die deelnamen aan een betoging in Hebron


Bronnen:

♦ naar een artikelPA security forces beat Hamas protesters with batons – PA security forces use violence against pro-Hamas protesters in Hevron and Shechem” van 14 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas condems PA’s barbaric assault on peaceful protesters” van 14 december 2018 op de site van The Palestinian Information Center (aka Pal Info)

♦ naar een artikelAbbas’s security forces use batons to ‘brutally beat’ Hamas protesters in Hebron” van 14 december 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.