Australië erkent officieel ‘West’ -Jeruzalem maar ambassade blijft in Tel Aviv

Plaatje hierboven: Jeruzalem achter prikkeldraad. Zicht op de Jaffa Poort en de Toren van David in de Oude Stad in “Oost”-Jeruzalem gezien vanuit “West”-Jeruzalem. 19 jaar lang (1948-1967) was de Oude Stad verboden terrein voor Joden tot juni 1967 wanneer de IDF Israël’s rechtmatige hoofdstad heroverde op Islam en Jordanië

Australië heeft zaterdag officieel West-Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, zei premier Scott Morrison, maar een verhuis van zijn ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem zal niet plaatsvinden voordat een vredesregeling is bereikt.

“De Australische regering heeft besloten dat Australië nu het westen van Jeruzalem erkent, omdat aldaar de zetel van de Knesset zich bevindt en veel van de instellingen van de regering, en de facto de hoofdstad van Israël is,” zei hij. Hij zei dat het besluit zowel de toewijding aan een tweestatenoplossing als het al lang bestaande respect voor relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad respecteert.

Morrison heeft ook toegezegd om de aspiraties voor een toekomstige staat Palestina te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad als de status van de stad in een vredesakkoord wordt bepaald. Hoewel de verplaatsing van de ambassade wordt vertraagd, zei Morrison dat zijn regering een defensie- en handelskantoor in Jeruzalem zal instellen en ook zal gaan zoeken naar een geschikte site voor de ambassade.

“We kijken er naar uit om onze ambassade naar West-Jeruzalem te verplaatsen wanneer dit praktisch is, ter ondersteuning van en na de definitieve status van bestemming,” zei hij, eraan toevoegend dat werk aan een nieuwe site voor de ambassade aan de gang was. De premier zei dat het in het belang van Australië was om een “liberale democratie” in het Midden-Oosten te ondersteunen en richtte zich op de Verenigde Naties waarvan hij zei dat het een plaats was waar Israël wordt “gepest”.

Zowel Israël als de Palestijnen claimen Jeruzalem als hun hoofdstad. Israël veroverde het Arabische Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde het later in een beweging die nooit door de internationale gemeenschap werd erkend. Het ziet de hele stad als haar hoofdstad.

Al decennia lang hield de internationale gemeenschap vol dat de status van de stad zou moeten worden onderhandeld tussen Israël en de Palestijnen. Critici zeggen dat het verklaren van Jeruzalem als hoofdstad van Israël de spanningen aanwakkert en vooruitloopt op de uitkomst van vredesgesprekken over de definitieve status.

Het Australia Palestine Advocacy Network zei dat de bewering van premier Morrison dat het beleid een tweestatenoplossing voor Palestina ondersteunt, slechts “lege woorden” zijn om reacties van de islamitische landen te temperen en de eigen belangen te vrijwaren. De president van het netwerk, bisschop George Browning, zei dat de aankondiging ook het vooruitzicht op vrede vermindert.

“Het is tamelijk naïef omdat Israël Jeruzalem als de eeuwige en onverdeelde hoofdstad heeft verklaard, dus terwijl we dat zeggen houden we ons gewoon vast aan West-Jeruzalem. De realiteit is echter dat Israël het niet op die manier ziet,” vertelde hij aan SBS News.

“Ze kijken toe dat het [eindresultaat van vredesproces] hoe dan ook leidt tot een onverdeelde hoofdstad. En als de woorden van de heer Morrison enig effect hebben, dan zou hij aanzienlijke druk op Israël moeten uitoefenen om het Palestijnse ‘recht’ op Oost-Jeruzalem te erkennen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelAustralia recognizes West Jerusalem as Israel’s capital” van 15 december 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Australië erkent officieel ‘West’ -Jeruzalem maar ambassade blijft in Tel Aviv

 1. Blablabla.

  Het bekende politiek correcte gezever.

  Zou graag zien welke hoofdstad ergens op de planeet door vreemde mogendheden word verdeeld in West & Oost.

  Behalve als het gaat om een volk van indringers…..de palestijnen, die blijkbaar boven ieders normaal verstand uitstijgen en alles krijgen wat andere terreur bewegingen niet krijgen.

  Dit halfslachtige diplomatieke gedraai verspreid dan ook een vieze lucht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.