Surprise! Gele hesjes gaan de antisemitische toer op in Parijs

Onder de huidige ‘gele jasjes’ in Parijs die ‘alles blokkeren’ bevindt zich ook een ‘mooie’ tros nationalisten en beruchte antisemieten, die mede de protesten leiden,” schreef La Horde een paar weken geleden (op 22 november).

Protesten in Frankrijk over belastingen leiden tot antisemitische retoriek,” zei een prominente waakhondgroep. Het hoofd van het Nationaal Bureau voor Vigilantie tegen Antisemitisme, of BNVCA, Sammy Ghozlan, zei woensdag dat “de ‘Gele Hesjes’ beweging een antisemitische basis heeft die complottheorieën over Joden en macht herhaalt.

De beweging werd vorige maand gelanceerd als een protest tegen een voorgestelde stijging van de diesel- en brandstofbelastingen, en is uitgegroeid tot een anti-regeringsdrive met gewelddadige rellen die de Franse hoofdstad verschillende keren hebben afgesloten. Sommige demonstranten zijn gefilmd met tekens en scanderende leuzen die de Franse president Emmanuel Macron beschrijven als een “hoer van de Joden” en hun “marionet”.

Zo’n taal “was aanwezig vanaf het allereerste begin van de protesten en blijft bestaan”, zei Ghozlan, hoewel hij eraan toevoegde dat het “in de marge” van de protesten bestaat. Frankrijk zag het aantal antisemitische incidenten in het afgelopen jaar met 69 procent toenemen.

Rabbijn Yechiel Eckstein, president van de internationale gemeenschap van christenen en Joden, zei dat deze ontwikkelingen waarschijnlijk zullen leiden tot een toename van de immigratie door Franse joden naar Israël, of aliyah, die zijn groep promoot in Frankrijk en andere landen.

In de eerste 10 maanden van 2018 hebben meer dan 2.300 Franse Joden alijah gemaakt, terwijl het aantal mensen dat informatie zoekt over alijah van de stichting de afgelopen weken met 30 procent is toegenomen, zei de stichting in een verklaring. De fellowship zei dat het zijn operaties in Frankrijk versterkt.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint.

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshitz “France tax protests often feature anti-Semitic rhetoric” van 12 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “France’s ‘Yellow Vest’ protests take an anti-Semitic turn – Banner hung on main road calls Macron ‘whore of the Jews’; Paris synagogues shuttered for first time as spike in emigration inquiries is reported” van 12 december 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelParis: des antisémites sous les gilets jaunes” van 22 november 2018 op de site van La Horde

4 gedachtes over “Surprise! Gele hesjes gaan de antisemitische toer op in Parijs

  1. die verrotte jodenhaters vinden van alles uit om God en zijn volk toch maar van alles de schuld te geven om ze maar te kunnen aanvallen. (lees uitroeien)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.