Twee Israëlische soldaten doodgeschoten in Givat Asaf, Samaria

Twee Israëlische soldaten werden gedood en twee anderen raakten ernstig gewond bij een schietaanval aan een bushalte in Binyamin, Samaria. De aanslag vond plaats op donderdagochtend aan een bushalte buiten de kleine gemeenschap van Givat Asaf, waar zowat 30 families leven en die op ongeveer anderhalve kilometer ligt van de gemeenschap van Ofra.

Ofra was eerder het toneel van een schietaanval op zondagavond waarbij zeven Joodse mensen licht tot zwaar gewond werden, waaronder een zwangere vrouw wiens baby voortijdig overleed enkele dagen later op woensdag. Het was de tweede aanslag op Israëliërs op donderdag. Een derde aanslag waarvan vermoed werd dat het een opzettelijke aanrijding was in Samaria, werd later als een ongeval beschouwd. De Palestijnse chauffeur bij dat incident werd gedood.

In de aanslag in Givat Asaf stopte een schutter zijn auto naast de bushalte, stapte uit en begon te schieten. Hij vluchtte het tafereel te voet. Vier mensen, allen in de twintig, werden tijdens de aanslag neergeschoten. De twee doden werden later geïdentificeerd als staf-sergeant Yovel Mor Yosef, 20 jaar en sergeant Yosef Cohen, 19.

Mor Yosef en Yosef Cohen

Volgens de Times of Israel was Mor Yosef van Ashkelon. Cohen was een inwoner van Beit Shemesh. Beiden waren leden van het Netzah Yehuda infanterie-bataljon van de Kfir Brigade, een eenheid voor religieuze soldaten. Naar verluidt bewaakten de soldaten de bushalte toen de aanslag plaatsvond.

Een van de gewonden is een man in kritieke toestand met die een kogel in zijn hoofd kreeg; hij werd ook geïdentificeerd als een soldaat. De gewonde vrouw is een burger. “Zijn toestand is heel ernstig en hij verkeert in levensgevaar,” vertelde een woordvoerder van Hadassah de media over de gewonde soldaat.

De aanslag volgde enkele uren nadat de Israëlische troepen een man in Ramallah hadden geschoten die verdacht werd van betrokkenheid bij de aansalg van zondag nabij Ofra. De verdachte aanvaller stierf later aan zijn verwondingen

Hamas prees de dodelijke aanslag van donderdag. “Hamas prijst talloze verzetsaanvallen evenals deze van burgers jegens de bezette Westelijke Jordaanoever en van de revolutionaire jeugd”, zei Hamas-woordvoerder Abdul Latif al-Qanou in een verklaring, volgens de Jerusalem Post. Hij zei dat de aanval “een reactie is op de misdaden van de Zionistische bezetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Onze leden zullen tegen de bezetting opstaan ​​en zullen deze blijven weerstaan ​totdat het stopt.”

Ook de Fatah-partij, de politieke factie van PA-president Mahmoud Abbas, de Palestijnse Autoriteit, drukte zijn voldoening uit over de aanslag jegens de IDF en verwees daarbij naar de dood van drie Palestijnen die naar verluidt betrokken waren geweest bij twee afzonderlijke aanslagen op de Westelijke Jordaanoever toen  ze door Israëlische soldaten werden aangehouden.

“Wanneer het bezettingsleger het Palestijnse land schaadt en vernietigt en Israëlische soldaten drie Palestijnen executeren in een binneplaats, moeten ze begrijpen dat de Palestijnse reactie in verhouding staat tot de agressie”, zei Fatah-woordvoerder Munir Jaghoub.

 Israëlische activisten protesteerden tegen de schietaanval van donderdag door Route 60 te blokkeren, de weg waar de aanslag plaatsvond. Andere activisten werden ook gefilmd met het gooien van stenen naar Palestijnse auto’s. Kolonisten in Samaria riepen op tot sluiting van de Westelijke Jordaanoever voor Palestijns verkeer als reactie op de recente aanslagen.

Beeldverslag: Twee IDF soldaten doodgeschoten in Givat Ashraf


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tal Polon “2 murdered in shooting attack near Givat Assaf” en een artikel van Gary Willig “2 IDF soldiers murdered in Givat Assaf terror attack” van 13 december 2018 op d esite van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Marcy Oster “2 Israeli soldiers killed in West Bank shooting” van 13 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.