Israël ontdekt 2de tunnel van Hezbollah; spanning blijft oplopen aan grens met Libanon

De IDF-woordvoerder kondigde op zaterdagavond aan dat een tweede Hezbollah-terreurtunnel werd blootgelegd in het noorden van Israël. De tunnel staat nu onder Israëlische controle en vormt niet langer een bedreiging.

De IDF heeft de tunnel ondermijnd met explosieven en iedereen die de Libanese zijde van de tunnel betreedt riskeert zijn leven. De IDF heeft de locatie van deze specifieke tunnel niet vrijgegeven, waardoor waarschijnlijk Hezbollah zich nu zorgen maakt over het betreden van om het even welke van hun terreurstunnels.

Israël heeft aangekondigd dat het de Libanese regering verantwoordelijk houdt voor de tunnels die van hun kant zijn gegraven en die in overtreding zijn met VN-resolutie 1701 en de soevereiniteit van Israël. De IDF blijft zoeken naar en neutraliseren van het terreurnetwerk van Hezbollah. Naar schatting gaat het om zo’n 12 Hezbollah tunnels die nog moeten vernietigd worden.

De ontdekking van het terreurnetwerk van Hezbollah is een enorme slag voor de oorlogsplannen van Hezbollah. De Libanese terreurorganisatie was van plan honderdduizenden terroristen in Noord-Israëlische steden en gemeenschappen te infiltreren en zoveel mogelijk burgers te vermoorden aan het begin van de naderende oorlog met Israël.

Video: IDF ontdekt 2de tunnel van Hezbollah onder Israël’s grens met Libanon

Terwijl Operatie Northern Shield doorgaat, openden IDF-soldaten op zaterdag het vuur op drie vermoedelijke Hezbollah-leden die onder de dekking van het stormachtige weer, het gebied hadden benaderd waar de technologisch werken plaatshebben om terreurtunnels te ontdekken. De IDF-woordvoerder kondigde aan dat de drie waren ontsnapt en dat het werk gewoon doorging.

De Libanezen hebben beweerd dat de IDF vrijdag de Blauwe Lijn op de grens heeft overschreden, een claim die zowel door de IDF als door UNIFIL werd afgewezen. Het Libanese officiële nieuwsagentschap NNA meldde zaterdag dat “Israëlische vijandige soldaten schoten in de lucht vuurden nadat ze waren ingezet bij de Blauwe Lijn in het gebied van Kroom Al-Sharaki ten oosten van Mays al-Jabal.

NNA ontkende dat de mannen aan de Libanese zijde van Hezbollah waren maar gewone soldaten van het Libanese leger: “De schietpartij vond plaats vanwege de zware mist in het gebied en de verrassing aan Israëlische zijde toen zij op een Libanese legerpatrouille bosten op het Libanese grondgebied.”

NNA meldde vrijdag dat “een infanterie-eenheid van het Israëlische vijandelijke leger, gesteund door zes voertuigen, de technische afrastering voorbijging aan de rand van Mays al-Jabal in Bint Jbeil, en werkzaamheden uitvoerde na ongeveer 100 meter achter de Blauwe Lijn te infiltreren. De strijdkracht trok zich om 17:00 uur terug, volgens NNA.

The Wall Street Journal op zaterdag citeerde Israël en Amerikaanse functionarissen die zeggen dat Israël Libanon heeft gewaarschuwd dat het Hezbollah in Zuid-Libanon zou treffen als de terreurgroep precisiegeleide raketten blijft maken met Iraanse hulp.

Israël schat dat Hezbollah 130.000 raketten heeft, maar slechts enkele honderden van hen zijn tot nu toe opgewaardeerd met GPS-apparatuur om accuraat bepaalde doelen binnen de Joodse staat te raken. Een Israëlische militaire functionaris zei tegen de WSJ: “We zitten op een explosief vat. Er zijn veel wapens aan beide kanten. We hebben geen enkele intentie of wil om een ​​confrontatie met Libanon aan te gaan. Ons probleem is Hezbollah.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF Discovers 2nd Hezbollah Terror Tunnel in Israel” en een artikel van David Israel “IDF Fired at Hezbollah Suspects on Lebanese Border” van 8 december 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Israël ontdekt 2de tunnel van Hezbollah; spanning blijft oplopen aan grens met Libanon

 1. Willy heeft wel een beetje gelijk. Er zitten veel Palestijnen in Libanon dienaar ik begrijp die niet volwaardig deel mogen nemen aan de samenleving. Zij zouden de eersten zijn om de tunnelbouwtechnieken van hun broeders over te nemen. Lastig in Libanon. Zoveel gezindten die moeizaam met elkaar leven. Dan nog dat gedweep van Hezbollah en die holle rethoriek en die parades. Ach, dat kun je zo terugvinden in de geschiedenisboekjes en dat loopt nooit goed af.

  Like

 2. Het gaat hier wel om Libanezen die tunnels graven onder Israël’s noordelijke grens met Libanon, Willy.

  Palestijnen graven in het zuiden aan de Gazaanse grens met Israël. 😉

  Like

 3. ze zijn goed in tunnels bouwen die jonge Palestijnen, ze zouden beter werk zoeken in plaats van een oorlog uit te lokken waar niemand beter van zal worden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.