De Veldslagen in Kibboets Negba waar het Egyptische leger in 1948 werd gestopt

Een van de 52 voorposten van de ‘Homa UMigdal’ (Toren en Palissade), de pre-Israëlische staatstrategie om de beperkingen te omzeilen die waren opgelegd door de Britse bezetter tijdens de Mandaatperiode, was de kibboets Negba waar het oprukkende Egyptische Leger op 12 juli 1948 werd gestopt, bekend als de Veldslagen van Negba van 1948.

Gelegen in de noordelijke Negev-woestijn nabij de steden Kiryat Malakhi en Ashkelon bevindt zich de kibboets Negba langsheen Route 3 ten zuiden van de snelweg Jeruzalem-Tel Aviv.

De kibboets Negba, gesticht in 1939, was een van de 52 Joodse buitenposten die begon als een ‘Homa UMigdal’, een Joods versterkt bolwerk bedoeld om Arabische aanvallen af te slaan. Het werd aanvankelijk bewoond door Pools-Joodse vluchtelingen en was het meest zuidelijke Joodse kampement tijdens de mandaatperiode (1917-1948).

Negba speelde een prominente rol tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1947-48) waarbij 24 van zijn leden werden gedood tijdens 2 grote veldslagen tijdens de verdediging tegen de Egyptische invasie. Het is de thuisbasis van hun begraafplaatsen en van een monument gewijd aan hun herinnering. Een met kogels bezaaide watertoren in de kibboets dient als een getuigenis van de intensiteit van de veldslagen.

Tijdens de mandaatperiode legden de Britten strenge beperkingen op aan zowel de Joodse immigratie naar hun voorouderlijk land als aan de vestiging van nieuwe Joodse nederzettingen daarin. Zo bracht op 23 mei 1939 de Britse regering geleid door Nevil Chamberlain, het zogeheten White Paper 1939 uit.

Daarin werd onder meer bepaald dat de legale Joodse immigratie naar het Mandaat Palestina over de volgende vijf jaren beperkt werd tot maximaal 75.000, of 15.000 Joodse mensen jaarlijks en dat aan de vooravond van de Holocaust. Zelfs die jaarlijkse quota werd in volle Holocaust nooit bereikt.

Deze migratiestop in combinatie met de Arabische opstand van 1936-1939, ook bekend als grote opstand, bracht de Joodse gemeenschap ertoe om een ​​strategie te bedenken om deze beperkingen te overwinnen. Om feiten op het terrein vast te leggen, exploiteerde de lokale Joodse gemeenschap een Ottomaanse wet die toen nog van kracht was.

Die wet stelde dat een illegale structuur die overdekt was, niet kon worden ontmanteld. Het was dus noodzakelijk om snel een structuur op te bouwen die zich aan deze wettelijke bepaling hield. Het Toren en Palissade-concept (Homa UMigdal) werd geïmplementeerd waarin geprefabriceerde houten hekwerken werden opgericht.

Video: Constructie van ‘Toren en Palissade’ concept

Het hekwerk omsloot een gebied van ongeveer één dunam en huisvest een ‘overdekte’ bewakingstoren en ruimte binnen zijn grenzen. Dit werd in de meeste gevallen van de ene op de andere dag bereikt, en na verloop van tijd evolueerden deze structuren tot versterkte agrarische nederzettingen. De kibboets herbergt een volledige reconstructie van deze structuur.

Net buiten de grenzen van de kibboets ligt de Heuvel van Tom en Tomer, een plek die ons naar het jaar 1997 brengt. Op 4 februari 1997 vervoerden twee helikopters met aan boord 73 I.D.F. soldaten, over de noordgrens van Israël in de richting van Libanon maar zouden hun bestemming nooit bereiken.

Zoals gebruikelijk, schakelde de leidende helikopter zijn lichten uit voordat hij Libanon binnenvloog, waardoor de tweede helikopter de eerste niet meer kon onderscheiden. Boven de moshav She’ar Yashuv in het noorden van Israël beukten beide helikopters op elkaar in. Het vreselijke ongeluk, het ergste in de geschiedenis van Israël, resulteerde in de dood van alle 73 soldaten.

Twee van de verongelukte soldaten in de helicopters, waren Tom Keidar van de kibboets Negba (de jongste zoon van Yoav en Hagit Keidar) en Tom’s beste vriend Tomer. Tom had een diepe liefde voor het land en in het bijzonder voor de flora en fauna van het land. Om Tom & Tomer en de andere 71 soldaten die omkwamen te herdenken, creëerde Tom’s vader Yoav een tuin die bestond uit planten en vruchten die inheems waren voor het land Israël.

Bij de ingang van de tuin staat een elektrische pyloon die is omgetoverd tot een monument voor de gevallen soldaten door 73 duiven op het oppervlak te schilderen (plaatje hieronder).


Plaatje hierboven: Het Tom en Tomer memoriaal in de kibboets Negba [beeldbron: Wikipedia/Mida]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Traub “Israeli Attractions – Kibbutz Negba and the Tower and Stockade Settlements” van 26 oktober 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “De Veldslagen in Kibboets Negba waar het Egyptische leger in 1948 werd gestopt

  1. WhouHa :: ik heb deze toren zien staan : nooit geweten waarom hij zo mooi geschilderd was !! als mens leer je iedere dag weer wat nieuws !! iets ten zuiden staat het wrak van een Gippo-Plane ( beetje hard geknokt daar)

    Like

Reacties zijn gesloten.