‘Europa is verloren’, zegt een Britse vooraanstaande advocaat bij aankomst in Israël

Plaatje bovenaan: Britse Joodse-orthodoxe familie, Naftali en Miriam Noe met hun kinderen, op het strand van Canvey Island aan de  monding van de rivier de Thames, G-B [beeldbron: Jewish Chronicle]

Een vooraanstaande Britse advocaat en zijn partner emigreerden deze week naar Israël, daarbij verwijzend naar het toenemende antisemitisme in Europa. “Europa is naar mijn mening verloren. Elke dag zie je dat mensen op de een of andere manier door heel Europa worden aangevallen,” vertelde Mark Lewis aan Channel 10, het nieuws van Israel, dat zijn aankomst vergezelde, samen met zijn partner Mandy Blumenthal, op de luchthaven Ben Gurion in Israël.

“Je ziet mensen vermoord in musea in België, mensen vermoord op scholen in Frankrijk, mensen aangevallen in Engeland. Er is maar één plaats voor Joodse mensen om te gaan,” voegt Lewis toe. Lewis, 54, een van de leidende advocaten in Groot-Brittannië, zei dat hij in toenemende mate werd onderworpen aan haatzaaiende uitlatingen en bedreigingen met betrekking tot het Joods zijn, waaronder het online worden blootgesteld aan regelmatig misbruik en doodsbedreigingen.

Het besluit om Groot-Brittannië te verlaten kwam niet gemakkelijk, zei het echtpaar, maar ze vinden dat het onvermijdelijk was. “We zijn een rondtrekkend volk en het is tijd om weer rond te dwalen. Mensen willen het gewoon niet zien,” zei Lewis over zijn mede Britse Joden. “We hebben onze beslissing om naar Israël te gaan, versneld omdat antisemitisme in het gewone leven zo institutioneel en geaccepteerd is“, zei Blumenthal.

Zoveel mensen koesteren deze ideeën over Joden die verantwoordelijk zijn voor elke ramp die ooit in de wereld is gebeurd.” Lewis en Blumenthal publiceerden voor het eerst hun voornemen om naar Israël te vertrekken in een interview met de BBC in augustus. Ze zeiden dat ze andere mensen kenden die overwegen het land te verlaten vanwege antisemitisme.

Plaatje hierboven: Mark Lewis (links) en zijn partner Mandy Blumenthal in een interview met de BBC [beeldbron: screenshot YouTube]

In het interview gaf het paar ook de leiding van Labour onder Jeremy Corbyn de schuld voor het creëren van een atmosfeer die antisemitische gevoelens liet opborrelen, en grotendeels de bewering van Corbyn verwierp dat antisemitisme niet wordt getolereerd in de partij. “Jeremy Corbyn verplaatste de rots en de antisemieten kropen onder de rots vandaan. Ze gaan niet terug,” zei Lewis.

Er is een totale klimaatverandering geweest. Het is acceptabel geworden om antisemitisch te zijn. Het heeft de gevoelens van mensen naar boven gehaald,” zei Blumenthal. Ze zei dat Corbyn en Labour niet alleen verantwoordelijk zijn voor het recente antisemitisme, ze hebben een “zeer luid aandeel in de opkomst ervan. Het is niet alleen Jeremy Corbyn en het is niet de hele Labour partij. Maar het is een heel, heel lawaaierig deel ervan dat dit antisemitisme in feite in staat stelt om hier in het Verenigd Koninkrijk te koesteren en om de hele samenleving achter ons te laten,” zei ze.

Als de maat vol is
Lewis zei dat antisemitisme in het verleden een marginaal fenomeen was, maar dat het door social media steeds prominenter is geworden. “Sociale media hebben zoveel schade aangericht,” zei hij. “Vijftien jaar geleden was er nog steeds antisemitisme, maar het was een obscuur iets. Vijftien jaar geleden schilderde iemand een swastika op mijn garagedeur in Manchester, dat was een boodschap. Maar het was een eenmalig iets, je kon er bijna om lachen. Nu met het effect van sociale media, gebeurt het bijna elke dag.

Lewis, die vorig jaar in een interview met The Times of Israel zei dat hij het graag opneemt tegen antisemitische trollen op de sociale media, zei dat hij ook te maken kreeg met antisemitisme toen hij probeerde het probleem aan te kaarten. “Als je klaagt over antisemitisme, worden de meest gore antisemitische dingen tegen je gezegd: ‘je verzint het allemaal, het is allemaal laster, je hebt niet eens het recht om te klagen’“, zei hij.

Hij zei dat hij werd gebombardeerd met haatberichten “van mensen die beweren [de achterban van Corbyn] Momentum te vertegenwoordigen, die beweren de Labour-partij te vertegenwoordigen.” Lewis legde uit dat het besluit van het paar om naar Israël te verhuizen zei: “je kan maar zoveel verdragen tot de maat vol is.”

“Het online misbruik kan doorgaan, de Israëli’s vinden me misschien niet leuk omdat ik te links ben, of misschien omdat ze denken dat ik te rechts ben, ongeacht hun mening. Maar ze zullen me niet ergeren omdat ik Joods ben. En er is maar zo veel dat je kan verdragen, totdat je bedreigingen krijgt om je te doden.”

Wanneer u bedreigingen krijgt van mensen dat zij willen dat u ziek bent, enz. Het is een druppelinfuus,” zei Lewis, die lijdt aan multiple sclerose. “En waar je uiteindelijk zegt: genoeg is genoeg.

“Free at last!”


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Europe is finished,’ leading lawyer says as he leaves UK for Israel” van 6 december 2018 en een artikel van Jenni Frazer “UK’s foremost libel lawyer sets his sights on Israel’s enemies” van 12 april 2017 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “‘Europa is verloren’, zegt een Britse vooraanstaande advocaat bij aankomst in Israël

  1. Simpel : leg alle rottigheid en narigheid bij een Jood op zijn bordje ! verdrijf of vermoord hem dan om van de zaak af te komen ! al eeuwenlang een beproefd middel ! en als dan de Joden op zijn ga je dit herhalen met verderfelijke katholieke papisten of vervloekte calvijnen ! leg JOUW drol altijd bij de buurman in de tuin !

    Like

  2. Europa is al een tijdje verloren en door migratie loert de burgeroorlog om te hoek zie maar naar Frankrijk, landen komen onder zware druk te staan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.