Duitse studie ontkent het verband tussen moslim immigratie en toenemend antisemitisme

Plaatje hierboven: Berlijn 23.06.2017. Duitse moslims nemen deel aan een anti-Israël betoging op Al Quds dag, die traditioneel wordt gevierd op het einde van de vastenmaand Ramadan [beeldbron: Welt N24]

Een studie gepubliceerd door een Duitse federale instantie zei dat antisemitisme in Europa niet wordt beïnvloed door recente islamitische immigratie, wat een prominente criticus ertoe aanzet het rapport selectief en lamentabel te noemen.

De claim verscheen in een studie die in mei van dit jaar werd gepubliceerd door de in Berlijn gevestigde EVZ Stiftung met onderzoek dat werd uitgevoerd door het Britse Pears Institute for the Study of Antisemitism van de Universiteit van Londen.

Het wilde meten hoe de komst van meer dan 2 miljoen mensen uit het Midden-Oosten en Afrika sinds 2011 de uitingsvormen van antisemitisme in vijf West-Europese landen heeft beïnvloed.

Noch de analyse van bestaande gegevens, noch van de interviews die voor dit rapport zijn gemaakt, suggereert een significant verband’ tussen de aankomst van immigranten en ‘de omvang en het karakter van antisemitisme in West-Europa“, schreven de onderzoekers in het rapport getiteld “Antisemitism and Immigration in Western Europe Today: is there a connection?

Beweringen dat de komst van de nieuwkomers naar Europa een bedreiging voor de Joden zou kunnen vormen lijkt gebaseerd te zijn op de perceptie van Joodse individuen en gemeenschappen in plaats van de objectieve dreiging van immigranten,” stelt het rapport.

Het rapport sluit de kritiek uit op rabbijn Andrew Baker, directeur internationale zaken voor het Amerikaans-Joodse comité en de man van het antisemitisme van de intergouvernementele organisatie van de OVSE. Baker is een van de personen die “het idee hebben geuit dat recente vluchtelingen gevaren met zich meebrengen voor Joden in Europa klaarblijkelijk zonder bewijs,” aldus de studie.

Bezorgdheid over dezelfde kwestie uitgedrukt door Ron van der Wieken, de voorzitter van de Centrale Joodse Raad van Nederland, waren ook opgenomen in de studie. Baker replikeerde op de auteurs van het rapport in een editoriaal dat hij een week later schreef voor The Jewish Chronicle of London, en zei dat ze “de gegevens negeren, het probleem negeren en de slachtoffers de schuld geven.”

Hij schreef dat de studie ‘negeert’ hoe in een belangrijke EU-studie naar Joodse percepties van antisemitisme “respondenten zieden dat ongeveer 40 procent van de ernstigste incidenten van fysiek geweld of bedreigingen waarvan zij getuige of ervaren waren, afkomstig was van ‘iemand met een moslimextremistische visie’.

In Nederland schatte de CIDI-monitor dat “buitenlanders verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de antisemitische incidenten.” In december sloeg een Syrische vluchteling de ramen van een koosjer restaurant in Amsterdam in terwijl hij zwaaide met een Palestijnse vlag. En in Frankrijk zei het Nationale Bureau voor Vigilantie tegen Antisemitisme dit jaar dat “mensen met een moslimachtergrond verantwoordelijk zijn voor bijna al het antisemitische geweld in dat land.

“In plaats van deze resultaten te confronteren,” schreef Baker, “doen de onderzoekers moeite om ze te negeren.” Hij voegde eraan toe: “Uw hoofd in het zand steken is zelden een goed advies, ook al zit het in een pakket van vijftig pagina’s met voetnoten.”

De onderzoekers van de studie schreven dat er aanwijzingen zijn dat mensen uit moslimsamenlevingen “waarschijnlijk” antisemitische gevoelens koesteren dan Europeanen, maar dat dit niet noodzakelijkerwijs in actie resulteert.

Moslimminderheden hebben een “gevoel van grief en onrecht dat goed onderbouwd is”, schreven de auteurs en voegden daaraan toe “roept de vraag op of er een verband bestaat tussen deze ervaringen van discriminatie, benadeling” door moslims en “de persistentie van antisemitisme.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “No link between Muslim immigration and anti-Semitism, German study says” van 30 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

5 gedachtes over “Duitse studie ontkent het verband tussen moslim immigratie en toenemend antisemitisme

 1. Bol.com (Albert Heijn) distribueert, lees ik hier, De Wijzen van Sion. Migranten kunnen niet anders het idee hebben dan dat het juist is, want het komt ook uit het rijke Europa c.q. het vrije Westen.
  Toch gaat het alleen om de uitwassen en om mentaliteitsverandering. Hoe denk je meer te bereiken?

  Like

 2. Allicht verkeren de duitsers in de “ontkennende” fase ; maar gaat dat betekenen dat anti-joodse toestanden alleen aan duitsers toe te denken valt en niet aan migranten ?? vergeet niet dat germania 100miljoen jaarlijks sponsort aan UNWRA scholen om “mein kampf” literatuur te verspreiden in migratie-landen ! veel migranten zijn pathologische anti-semieten !

  Like

 3. Er wordt wel goed onderzoek gedaan, alleen is het vaak gekleurd. Dat kotm omdat er meestal belangen meespelen en soms speelt ook de achtergrond een rol. Wie betaalt bepaalt is vaak de strekking en dat heeft ook indirect gevolgen voor allerlei aspecten van welk onderzoek dan ook. De overheid kan als betaler bijvoorbeeld het algemene publiek niet ongerust willen maken. Een extreem-rechtse financier wil andere resultaten zien dan een exteem-linkse. Zelfs als de feiten dezelfde zijn kunnen deze statistisch heel gemakkelijk worden gemanipuleerd. Dit gebeurt heel vaak en vrijwel iedereen loopt hierin.
  Daarom zeggen die onderzoeken ‘an sich’ zonder referentiekader mij niets en heb ik het liefst twee betrouwbare onafhankelijke referentiepunten nodig om dit soort nieuws te ijken. Dus ik wijs het niet geheel af, maar sta wel heel sceptisch. In tal van vroegere rapporten staat namelijk dat het met de integratie van Marokkanen en in het bijzonder Turken in Duitsland bedroevend gesteld is en dat maar een klein deel wil integrereren. Frankrijk heeft een iets ander probleem met de Algerijnen en in Zweden en Canada zijn de cijfers totaal veranderd na immigratie. Die cijfers komen van tal van onafhankelijke bronnen. Die zijn weliswaar niet allemaal direct antisemitisch, maar dan wel vrouwonvriendelijk, onvriendelijk tegen homo’s etc. In feite een symptoom.

  Like

 4. Het is beter al deze ‘studies’ met een flinke korrel zout te nemen.

  Het zijn aandachtstrekkers voor mensen/organisaties die anders niet gehoord worden.

  Bij al deze pseudo onderzoeken blijft altijd in het midden wie de vragers & ondervraagden zijn = manipulatie.

  Like

 5. Hebben de Duitser niet een beest als Hitler voortgebracht, of zijn ze dat al vergeten, migratie zal de identiteit van Europa veranderen!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.