Israël kijkt hoopvol uit naar Heather Nauert, die Nikki Haley vervangt in de Verenigde Naties

Heather Nauert, sinds april 2017 woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en een voormalige journaliste voor Fox News, zal eind deze maand Nikki Haley vervangen als de volgende ambassadeur aan de Verenigde Naties. Met grote schoenen om te vullen vragen veel Israëli’s zich af hoe Nauert zich zal verhouden tot haar voorgangster.

Hoewel Nauert een favoriete Trump is momenteel de stem is van zijn regering, werd Haley beschouwd als een gekoesterde diplomaat voor de pro-Israëlische gemeenschap. Wie zich afvraagt ​​hoe ze zich zal verhouden tot haar voorgangster, zal naar haar tijd kijken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Nauert regelmatig over Israël en het Midden-Oosten spreekt.

Tijdens persbriefings houdt Nauert zich vaak aan het script en handhaaft de felbegeerde pro-Israel-houding van de Trump-regering. In haar briefings, wanneer haar gevraagd wordt over controversieel Israëlisch beleid of beslissingen, verdedigt ze bijna altijd de Israëlische regering.

Gevraagd naar de voorgestelde sloop van Khan al-Ahmar, een illegaal bedoeïenen dorp op de Westelijke Jordaanoever, benadrukte Nauert het Israëlische juridische proces en de beslissingen van zijn rechtbanken. “De naderende evacuatie van de bedoeïenenresidentie in dat dorp volgt op een langdurig juridisch proces waarvan ik geloof dat het acht jaar of zo aan de gang is en ik zou u daarover gewoon terug moeten verwijzen naar de regering van Israël.

Ze benaderde op een vergelijkbare wijze de zaak van Lara Alqasem, een Amerikaanse studente die de toegang tot Israël werd geweigerd vanwege haar vermeende steun aan BDS en vastgehouden werd. “Onze ambassade verleent consulaire toegang, net als alle Amerikaanse burgers. We hechten veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting,” en ze vervolgde: “Uiteindelijk is het aan de regering van Israël om te beslissen wie ze het land wil binnenlaten“, terwijl ze Alqasem’s aanhouding, die centraal stond in de vraag van de verslaggever, afzwakte.

Nauert vertoont wel enkele van de kenmerkende vurige retoriek van Haley wanneer zij Hamas en de vijanden van Israël veroordeelt. Met betrekking tot de opflakkering van het geweld in Gaza in november die eindigde met een wapenstilstand, keurde Nauert Hamas’ raketaanvallen resoluut af terwijl ze in één adem Israël en zijn recht op zelfverdediging steunde.

Omtrent de maandenlange protesten aan de grens van Gaza met Israël en verhoogde spanningen, zei Nauert: “Laten we grotendeels onthouden wat de Israëli’s en Palestijnen op dit punt heeft gebracht, en dat is Hamas. En Hamas draagt ​​de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de ellende van de mensen die in Gaza en in sommige omliggende gebieden wonen. Hamas moedigt onbekommerd zijn mensen aan om te komen opdagen [aan het veiligheidshekken], wanneer het mensen stimuleert om te vechten, wanneer het jongeren aanmoedigt om te proberen zich in te laten met geweld.

Desalniettemin had ze moeite met het verantwoorden van de bezuinigingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp te bieden in het ziekenhuisnetwerk in Oost-Jeruzalem of om uit te leggen hoe het geld opnieuw zou worden gebruikt. Tijdens één uitwisseling legde ze uit dat Israël de nodige middelen zou verschaffen aan de ‘inkomende bewoners’ van Khan al-Ahmar, hoewel ze na verwarring van het persbureau duidelijk maakte dat ze de vertrekkende Bedoeïenen bedoelde.

Haar occasionele mislukking om in naam van Israël met aandrang te pleiten, is waarschijnlijker vanwege haar korte ambtstermijn in de regering dan een zwakte in de pro-Israëlische ideologie. Ze volgt op de hielen van Haley die 14 jaar als politicus heeft doorgebracht, waaronder twee termen als gouverneur van South Carolina.

1000 x bedankt Nikki Haley
In een peiling van de Quinnipiac University in april was Haley de hoogst gerangschikte in Amerika’s populairste politicus. Ze verdiende de adoratie van de meeste Israëli’s voor haar werk om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen, zich terug te trekken uit de VN-Veiligheidsraad vanwege anti-Israëlische vooroordelen en de hulp aan UNRWA te verminderen.

The Jerusalem Post prees Nikki Haley in een redactioneel commentaar: “Er zijn maar weinig mensen die zo stoutmoedig zijn opgestaan ​​voor Israël en het Joodse volk als de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley, in een forum dat historisch vijandig tegenover beiden was.”

Het sentiment werd gedeeld door premier Benjamin Netanyahu die van haar afscheid nam in een brief waarin hij schreef dat “Israël buitengewoon dankbaar is voor alles wat u heeft gedaan en nog steeds voor ons doet.” Het valt nog te bezien of Nauert dezelfde toewijding zal verdienen en eerbied voor Israël en de Joodse gemeenschap.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Trump nominates Heather Nauert as Haley’s replacement” van 7 december op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Michael Wilner “Trump to replace Nikki Haley at U.N. with Heather Nauert” en een artikel van Josh Axelrod “How does Trump’s new U.N. ambassador stack up on Israel?” van 7 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël kijkt hoopvol uit naar Heather Nauert, die Nikki Haley vervangt in de Verenigde Naties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.