Palestijnen: er is geen verschil tussen Hamas en Fatah

Heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse autoriteit zijn positie ten opzichte van zijn rivalen in Hamas veranderd? Dit is de vraag die sommige Palestijnen hebben gesteld in de nasleep van Abbas’ oppositie tegen een door de VS gesponsorde ontwerpresolutie die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verzoekt Hamas te vervloeken voor het herhaaldelijk afvuren van raketten naar Israël en het aanzetten tot geweld.

Abbas’ haat tegen Hamas is verre van geheim. Jarenlang – en tot op heden – heeft Abbas alle beschikbare platformen gebruikt om vernietigende aanvallen op Hamas te lanceren.

Hij beschuldigde Hamas van het verijdelen van de Arabische pogingen om het geschil met zijn regerende Fatah-factie te beëindigen.

Hij beschuldigde Hamas achter een reeks explosies te zitten die gericht waren tegen de huizen van enkele van zijn hoge Fatah-functionarissen in de Gazastrook.

Hij beschuldigde Hamas van een staatsgreep in 2007 tegen zijn Palestijnse Autoriteit (PA) in de Gazastrook en probeerde daar een afzonderlijke Palestijn te vestigen.

Hij beschuldigde Hamas ervan om eerder dit jaar achter de mislukte moordaanslag op zijn premier Rami Hamdallah in de Gazastrook te staan. Hij maakte zelfs een metaforische opmerking dat “schoenen naar de hoofden van Hamas-leiders zullen komen”.

In zijn laatste toespraak op de Algemene Vergadering van de VN herhaalde Abbas zijn aanklachten tegen Hamas en dreigde met nieuwe strafmaatregelen tegen de Gazastrook, tenzij Hamas toestaat dat zijn regering volledige controle krijgt over de door Hamas geregeerde kustenclave.

In de afgelopen paar dagen heeft de retoriek van Abbas en zijn hoge functionarissen in Ramallah tegenover Hamas een bocht van 180 graden gemaakt. Wat zit er achter deze plotselinge verandering? Heeft Abbas ontdekt dat hij zich al deze jaren vergist over Hamas en dat zijn leiders, Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar en Yahya Sinwar eigenlijk zijn goede vrienden zijn?

De door de VS gesponsorde VN-ontwerpresolutie die Hamas veroordeelt lijkt Hamas en Fatah dichter bij elkaar te hebben gebracht. Vorige week leek het erop dat de Egyptische pogingen om de rivaliteit tussen Hamas en Fatah te beëindigen, wederom op hun buik waren gevallen.

De Palestijnse Autoriteit en Fatah zijn fel gekant tegen alle beleidsmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Ze hebben het nog aangekondigde plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten al verworpen, alom bekend als de ‘deal van de eeuw’.

Ze hebben het besluit van Trump verworpen om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Ze hebben Trump’s overdracht van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem afgewezen en veroordeeld. Ze hebben Trump’s besluit om de financiële hulp aan de PA en de UNRWA te verlagen verworpen en veroordeeld.

Nu, in overeenstemming met hun weigering om iets te accepteren dat naar voren komt uit de regering van Trump, bevinden de Palestijnse Autoriteit en Fatah zich ook in de ongemakkelijke positie om het initiatief van de VS om Hamas te vervloeken voor het afvuren van raketten naar Israël af te wijzen en aan te klagen.

Het is zogenaamd goed voor Abbas en zijn functionarissen om Hamas dagelijks te veroordelen. Het is echter niet terecht dat de Amerikaanse regering Hamas veroordeelt voor zijn terroristische aanslagen tegen Israël. Dit is de logica van de Palestijnse Autoriteit, die het afgelopen jaar ook financiële en economische sancties heeft opgelegd aan de Gazastrook. De sancties omvatten onder meer de opschorting van salarissen aan duizenden ambtenaren, het verminderen van financiële hulp aan behoeftige gezinnen in de Gazastrook en het weigeren te betalen voor brandstof en elektriciteit geleverd door Israël aan inwoners van Hamas.

Abbas en Hamas hebben afzonderlijk gewerkt om de Amerikaanse ontwerpresolutie te dwarsbomen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Abbas heeft zijn gezant aan de VN opgedragen om zich in te spannen tegen de anti-Hamas-resolutie, terwijl leiders van Hamas Arabische en islamitische leiders en regeringen aansporen het initiatief van de VS te helpen dwarsbomen.

“Ondanks al onze verschillen met Hamas zijn we categorisch gekant tegen de Amerikaanse en Israëlische poging om Hamas een terroristische groepering te noemen,” legde Osama Qawassmeh, een hoge Fatah-functionaris, uit. “We zullen vechten om de Amerikaanse resolutie te dwarsbomen.”

Een andere hoge Fatah-functionaris, Abbas Zaki, was zelfs nog harder in zijn verdediging van Hamas. “Hamas is van ons en wij zijn van Hamas,” zei hij. “Als Hamas, die verzet uitoefent, als een terroristische organisatie wordt beschouwd, zou dit betekenen dat alle Palestijnen terrorisme beoefenen. Hamas is, zoals alle Palestijnse facties, een nationale bevrijdingsbeweging.”

Abbas en Fatah verdedigen Hamas niet uit liefde voor Hamas, maar omdat ze het bestuur van Trump zo verachten dat ze bereid zijn om te gaan vechten voor hun aartsrivalen in Hamas. Afgaand op de uitspraken van enkele topambtenaren van Abbas is het niettemin duidelijk dat zij vrezen dat een veroordeling van Hamas de weg vrijmaakt voor soortgelijke stappen tegen andere Palestijnse facties, waaronder de Fatah van de Palestijnse president.

Zoals de Palestijnse politieke analist Emad Omar het stelde: “De voorgestelde Amerikaanse resolutie is schadelijk voor het recht van verzet van de Palestijnen. Als president van de Palestijnen is Abbas gedwongen om Hamas en elke andere Palestijnse factie te verdedigen.” Hamas van zijn kant heeft Abbas en Fatah bedankt voor hun sterke verzet tegen de door de VS gesponsorde ontwerpresolutie.

Betekent dit alles dat Fatah en Hamas zijn overeengekomen om hun verschillen op te lossen en een nieuwe pagina in hun relaties te openen? Het antwoord is natuurlijk nee. Dit is natuurlijk een kortstondige huwelijksreis die zal eindigen de dag nadat de Algemene Vergadering van de VN heeft gestemd over de anti-Hamas resolutie (wat intussen gebeurd is; Brabosh).

Abbas wil punten scoren in de Palestijnse straat door te laten zien dat hij in staat is de Amerikaanse regering bij de VN uit te dagen. Voor nu is Abbas bereid om de bittere pil van het verdedigen van Hamas in te slikken. De ochtend na de stemming wordt Abbas wakker met het besef dat Hamas inderdaad een rare bedgenoot was.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: No Difference Between Hamas and Fatah” van 6 december 2018 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Palestijnen: er is geen verschil tussen Hamas en Fatah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.