Israël juicht toe dat de EU-Raad de strijd aanbindt tegen het antisemitisme

De Raad van de Europese Unie keurde een verklaring over de strijd tegen het antisemitisme goed in een beweging die door Israël werd geprezen als een ‘doorbraak’. De verklaring (PDF-bestand) die donderdag in Brussel werd aangenomen, roept ook op tot de ontwikkeling van een gemeenschappelijke beveiligingsbenadering om Joodse gemeenschappen en Joodse instellingen in Europa beter te beschermen.

Het voorstel werd gepromoot door de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens land het roulerend voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt, bestaande uit de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten, en werd gesteund door EU-lidstaten.

In zijn verklaring erkent de Raad dat Joodse gemeenschappen in sommige EU-landen zich bijzonder kwetsbaar voelen voor terroristische aanslagen, na een toename van gewelddadige incidenten in de afgelopen jaren. Het merkt op dat antisemitische haat nog steeds wijdverspreid is, zoals bevestigd door het rapport van de Fundamental Rights Agency uit 2018 over antisemitisme.

De verklaring nodigt de lidstaten uit om een ​​holistische strategie aan te nemen en uit te voeren om alle vormen van antisemitisme te voorkomen en te bestrijden, als onderdeel van hun strategieën ter voorkoming van racisme, xenofobie, radicalisering en gewelddadig extremisme. Het roept de lidstaten op hun inspanningen op te voeren om de veiligheid van Joodse gemeenschappen, instellingen en burgers te waarborgen.

Hoewel de verklaring geen melding maakt van Israël, het Zionisme of de Joodse staat, roept het de lidstaten wel op die dit nog niet hebben gedaan “om de niet-juridisch bindende werkdefinitie van antisemitisme in dienst van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) te onderschrijven.”

De IHRA somt in haar richtlijnen voor de definitie van antisemitisme op: “het Joodse volk zijn recht op zelfbeschikking ontzeggen, bijvoorbeeld door te beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is“, evenals “het toepassen van dubbele standaarden door van een gedrag te eisen dat niet wordt verwacht of geëist van een andere democratische natie.”

Het vermeldt ook dat “het beschuldigen van Joodse burgers die loyaler zouden zijn aan Israël, of de vermeende prioriteiten van Joden wereldwijd, dan de belangen van hun eigen naties” als een vorm van antisemitisme.

Israël prees het besluit van de EU-Raad, waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken het een ‘doorbraak’ noemde en de betrokkenen lof toezegde. In een korte verklaring zei het ministerie dat de belangrijkste delen van de beslissing de financiering van bescherming voor Joodse gemeenschappen waren, “de strijd tegen hatelijk antisemitisch discours online uitdiepen”, en de oproep aan EU-landen om de IHRA-definitie van antisemitisme.

Deze verklaring is een belangrijke stap in de strijd tegen antisemitisme omdat het een positieve en concrete routekaart biedt voor de bescherming van Joodse gemeenschappen en de wetgevingsinstrumenten voor regeringen om haat en intolerantie te bestrijden, versterkt. Nu hopen we dat elke EU-lidstaat de nodige en passende actie zal ondernemen en dat de Europese Commissie en het Europees Parlement de voortgang van elke staat tegen antisemitisme zullen volgen,” zei EJC-president dr. Moshe Kantor in een verklaring.

Vandaag hopen we dat de implementatie van de bepalingen in deze verklaring de ruimte voor haat ernstig zal beperken en dat onze Joodse gemeenschappen zich veiliger zullen voelen in Europa,” zei hij.

Het World Jewish Congress zei in een verklaring dat het enkele maanden werkte met de Oostenrijkse regering en Europese instellingen, evenals het EJC, om de verklaring op te stellen. Het prees de Raad voor het aannemen van de verklaring en riep de EU op een coördinator voor de bestrijding van antisemitisme aan te stellen.


Bronnen:

♦ naar een artikelFight against antisemitism: Council declaration” van 6 december 2018 op de site van The European Council – Council of the European Union

♦ naar een artikel van Marcy Oster “European nations must do more to fight anti-Semitism, EU council says in ‘unprecedented’ declaration” van 6 december 2018 en een artikel van Cnaan Liphshiz “No link between Muslim immigration and anti-Semitism, German study says” van 30 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelIsrael cheers as EU Council declares fight on anti-Semitism” van 6 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “EU nations commit to fighting anti-Semitism” van 6 december 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelTackling antisemitism effectively requires proper data” van 9 november 2018 op de site van FRA

2 gedachtes over “Israël juicht toe dat de EU-Raad de strijd aanbindt tegen het antisemitisme

 1. Respect voor de Joodse medemens en geen onderscheid des persoons, wat meer respect voor de geschiedenis en een heel klein beetje onderkenning van de invloed van eeuwenlange vervolging en achterstelling van een gehele bevolkingsgroep, die zich wel heeft weten te handhaven (en dat zal doen).
  Dat zou aardig zijn. Daarvoor hoef je helemaal niet plotseling onaardig te doen tegen Arabieren, Turken of Iraniërs. Kost niets.

  Like

 2. Mooie woorden, benieuwd naar de daden.

  Zolang Europa iedere anti Israel resolutie in de VN blijft steunen, Palestijnse dictators in het parlement staande ovaties blijft geven en op rode lopers blijft ontvangen, UNWRA & anti Israel NGO’s blijft financieren & eren, Iran achterbaks blijft steunen tegen VS/Israel etc.etc.etc…….. gaat er niets gebeuren.

  Mooie woorden voor de bühne maar Joden zijn de naïviteit al lang voorbij….netzo als de EU haar moraal.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.