De ‘nederzetting’ Haresha in Samaria en de lange weg naar legalisering

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft ingestemd met de aanleg van een toegangsweg naar de nederzetting Haresha in de regio Binyamin (Samaria/Shomron), met de duidelijke implicatie dat de verhuizing de facto de legalisatie toekent aan de nederzetting, meldde Hayom donderdag.

Haresha (of Harasha) werd opgericht in januari 1999, op de zeer rotsachtige heuveltop op zowat 770 meter hoogte, waar de minister van Defensie en later premier Ariel Sharon oude hoogwaardigheidsbekleders bracht om hen het strategisch belang te tonen van Israëlische controle over de randen van Judea en Samaria.

Daarbij redenerend dat indien Israël ooit deze gebieden zou moeten overhandigen aan een Palestijnse staat, deze staat het hele kustgebied van Israël, inclusief Tel Aviv en Ben Gurion International Airport zou controleren en Israël daardoor bijzonder kwetsbaar zou worden.

Ongeveer 35 families met meer dan 200 mensen vestigden zich in Harasha, en vervolgens, in 2005, heeft dezelfde Ariel Sharon opdracht gegeven voor een rapport om de legaliteit te onderzoeken van zo’n 150 gemeenschappen in Judea en Samaria, waarvan de auteur, het voormalige staatshoofd Aanklager Strafafdeling Talia Sasson van de New Israel Fund (NIF) en een steunend lid van de extreemlinkse Meretz partij – Haresha illegaal verklaarde.

De procureur-generaal (AG) keurde de nieuwe weg goed die geplaveid zou worden met de Bizarro-methode van ‘opgraving en dekking’, volgens welke het land voor de weg wordt onteigend van de Arabieren die het bezitten, waarna een cementdak boven de weg wordt aangelegd, met bovengrond, waar de lokale Arabieren worden uitgenodigd om hun boomgaarden en graanvelden te planten en wat dan ook, op voorwaarde dat ze geen last van hoogtevrees hebben.

Minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij) heeft een verklaring uitgegeven waarin staat: “Sinds het begin van deze termijn heb ik een doel gesteld om de levens van de inwoners van Judea en Samaria te normaliseren en zoveel mogelijk nederzettingen te legaliseren. We zijn van een gesprek over evacuaties naar een discours van regulering gegaan. Deze bewegingen versterken de nederzetting onderneming.”

Shaked refereerde aan de Regularisering Acte van 2017, die tot doel heeft om met terugwerkende kracht de Israëlische nederzettingen te legaliseren in Area C van Judea en Samaria, die onder de Oslo-akkoorden onder volledige Israëlische militaire en civiele controle staan. De wet regelt de status van tussen 2000 en 4000 woningen in 16 nederzettingen, waarvan de status werd gewijzigd door het Sasson Rapport van 8 maart 2005.

Goedgekeurd door de Knesset met een meerderheid van 60 tot 52, bepaalt de wet dat het land waarop de huizen in kwestie zijn gebouwd geheel of gedeeltelijk in het bezit zijn van lokale Arabieren, maar kunnen onteigend worden waarvoor in ruil de eigenaars compensatie wordt aangeboden tegen een tarief van 125% van de marktwaarde, of geeft ze indien mogelijk alternatieve landerijen.

Op 8 februari 2017, toen de wet door 17 lokale Arabische gemeenten en drie anti-Israëlische ngo’s bij de High Court of Justice werd aangevochten, kondigde procureur-generaal Mandelblit aan dat hij de staat niet zou vertegenwoordigen ter verdediging van de wet die hij als een schending van het internationale recht beschouwt die kan leiden tot een aanklacht tegen het Internationaal Strafhof.

Dat aanvankelijke bezwaar is kennelijk weggenomen en de procureur-generaal kan nu de stappen van zijn regering goedkeuren die zijn gedaan met behulp van de Regularesering Acte. Of, zoals de Talmoed het verwoordt (Berachot 34b: 21-22): “De plaats die de bekeerling inneemt, kunnen de volkomen rechtvaardigen niet bezetten.”

Plaatje hierboven: de weg naar Harasha gelegen op 770 meter hoogte in de Binyamin Regio van Shomron


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “A First: AG Approves Legalization of Disputed Binyamin Settlement” van 6 december 2018 en een artikel van Hana Levi Julian “Israel Expands Haresha in Samaria” van 15 november 2017 op de site van The Jewish Press

♦ een artikel op deze blogGemeenschap in Haresha, Samaria, bereidt zich voor op komst van ex-bewoners van Amona” van 16 november 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.