Qatar gezant brengt via Israël drie koffers met cash 15 miljoen dollar over naar Hamas in Gaza

Medewerkers van het Hamas-bestuur in de Gazastrook begonnen hun salaris voor een tweede maand vrijdag te innen, nadat Qatar meer geld naar het gebied had gepompt met de zegeningen van Israël.

Het geld werd geleverd ondanks een grote opflakkering tussen de terroristische organisatie van Gaza en Israël dat Avigdor Liberman zag aftreden als de Israëlische minister van defensie nadat hij premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigde te zacht te zijn over de terreurgroep. Honderden medewerkers van de overheidsafdelingen van Hamas wachtten in de vroege uren buiten de banken in de Gazastrook, aldus AFP-verslaggevers.

Het door Hamas geleide ministerie van financiën kondigde in een verklaring aan de lokale media aan dat het geld de komende twee dagen zou worden verdeeld, waarbij werknemers 50 procent van hun salaris zouden ontvangen. Doaa, een 36-jarige medewerker bij de vrouwenbediening in Gaza, zei dat ze ’s morgens vroeg was opgestaan om haar salaris te ontvangen. “Deze betaling helpt ons om ons leven te leven en aan de behoeften van onze kinderen te voldoen, al was het maar een klein beetje.”

In de operatie van Qatar zal volgens de autoriteiten in totaal $ 90 miljoen worden verdeeld in zes maandelijkse termijnen van $ 15 miljoen, voornamelijk om de salarissen te dekken van ambtenaren die voor Hamas werken. Een eerste tranche van $ 15 miljoen werd in november verdeeld en de tweede werd op donderdag in Gaza gebracht door Qatari-ambassadeur Mohammed al-Emadi, aldus bronnen van Hamas.

De afgevaardigde van Qatar naar Gaza ontmoette ook Hamas-leider Ismail Haniyeh. De Qatari-geldinjectie maakt deel uit van een onofficiële wapenstilstand tussen Hamas en Israël, die een einde zou moeten maken aan maandenlange gewelddadige protesten langs de grens tussen Gaza en Israël in ruil voor een versoepeling van Israëls blokkade van de enclave aan de kust. Israël blijft volhouden dat de blokkade noodzakelijk is om wapensmokkel te voorkomen.

Maar op 11 november gingen Hamas en een groep Israëlische geheime soldaten een bloedig vuurgevecht aan nadat een Israëlische overval in het zuiden van Gaza mis ging. Een Israëlische officier en zeven Hamas-terroristen waaronder een commandant van de Qassam Brigades werden gedood tijdens het vuurgevecht. In de daaropvolgende dagen vuurde Hamas honderden raketten af ​​op Israël, waarbij het Israëlische leger vergeldde met aanvallen tegen Hamas-doelwitten in Gaza.

Een staakt-het-vuren twee dagen later eindigde het geweld, maar Liberman, die tegenstander was van de Qatari-geldoverdracht en de door Egypte gesloten wapenstilstand, nam ontslag. Andere rechtse ministers bekritiseerden ook de door Israël goedgekeurde geldoverdrachten aan Hamas, een terroristische groepering die gezworen heeft Israëls te vernietigen.

Een hoge Israëlische functionaris verdedigde donderdag de geldoverdracht en zei dat het was bedoeld om een ​​humanitaire crisis in Gaza te voorkomen:


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas workers collect salaries as Qatar injects more cash into Gaza” van 7 december 2018 en een artikel van Alexander Fulbright “Second shipment of Qatari funds for Hamas employees said en route to Gaza” van 6 december 2018 op de site van The Times of Israel

6 gedachtes over “Qatar gezant brengt via Israël drie koffers met cash 15 miljoen dollar over naar Hamas in Gaza

 1. HOEVEEL wordt er in feite, PER JAAR, aan miljoenen / miljarden dollars ‘gepompt’ in de PLO en consorten, ( zo op te merken: zijn die ARABIEREN. op. het gebied van ‘geldverslinding’. (vanuit de hele wereld.! ontvangen, onverzadigbaar!.*~*~*~*~*~*~*~

  Like

 2. De bankrekeningen worden waarschijnlijk gecontroleerd door de PA. Waarschijnlijk wil Egypte er niet tussen zitten. De emir of wat ook van Qatar betaalt wel uit de gasbaten. De inwoners schijnen nauwelijks inkomstenbelasting te betalen. Er gelden dus andere regels. Natuurlijk wordt hier een spel gespeeld. De Amerikanen hebben in Qatar een enorme basis. Saoedie-Arabië zou willen ingrijpen. Kan dat niet, vanwege de problemen die dat met zich mee zou brengen. De situatie is echt wel wat complexer dan alleen Hamas-Israël. Dit zou wel eens onderdeel kunnen zijn van de strategie van Trump.

  Like

 3. Als je dat plaatje hierboven zo ziet met die koffers vol geld in een auto doet me dat eerder denken van het witwassen van zwart geld. Maffiapraktijken dus. Ik denk niet dat je zoiets moet proberen te doen in het Westen.

  Als je een storting op je rekening krijgt van meer dan 10.000 euro, gaat er onmiddellijk een rood licht knipperen en kan je gaan uitleggen vanwaar dat geld precies vandaan komt.

  Al bij al een erg vreemde gang van zaken en dan heb ik het niet eens over waar dat geld exact naar toe gaat, want er is niemand die dat controleert en Hamas gaat het ons niet vertellen, behalve veel leugens.

  Like

 4. Toch in dollars. Dat is best wel een beetje gek. Waarom in vredesnaam niet in Euros? Of in Turkse Lira. Of in Dinam? Russische Roebel? Maak eens een statement, jongens! Accepteer geen dollars.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.