Schaakfederatie diskwalificeert Saoedi’s voor het verbieden van Israëlische spelers

De Fédération Internationale des Échecs (FIDE), het internationale schaakbestuur, heeft dinsdag aangekondigd dat de Wereldkampioenschappen Rapid en Blitz die in Saoedi-Arabië eind december zouden plaatshebben, worden afgelast en in plaats daarvan in Rusland worden gehouden.

De FIDE tweette: “Beste schaakvrienden, de FIDE World Rapid en Blitz Championships vinden plaats in Sint-Petersburg, Rusland tussen 25 december (dag van aankomst) en 31 december (dag van vertrek). De regels worden gepubliceerd op de officiële FIDE-website.”

De FIDE legde de verandering van locatie niet uit, maar The Lawfare Projecteen wereldwijd netwerk van juridische professionals die onze vaardigheden, tijd en expertise inbrengen om de burgerrechten en mensenrechten van het Joodse volk en de pro-Israëlische gemeenschap te verdedigen, en discriminatie bestrijden waar we het ook zien,” heeft maandag een persbericht uitgegeven waarin staat dat de FIDE “heeft ingestemd om Saoedi-Arabië te ontheffen van het recht om een ​​volgend schaaktoernooi te organiseren, nadat een advocatenbrief door twee Israëlische staatsburgers is verzonden. Saoedi-Arabië zou het World Blitz en Rapid Championship organiseren, maar het toernooi wordt nu verplaatst nadat de Israëliërs de FIDE hebben aangeschreven.

De Israëliërs, die werden gesteund door The Lawfare Project, werden door de Saoedische organisatoren belet om vorig jaar vanwege hun nationaliteit deel te nemen aan hetzelfde toernooi in Saoedi-Arabië. De Israëlische schaakgrootmeester Ilya Smirin en de pro-Israëlische activist, schaakorganisator en voormalig woordvoerder van de Israëlische schaakbond Lior Aizenberg, schreven de FIDE op zoek naar garanties dat het gastland niet toestaat om een ​​dergelijke discriminatie tegen Israëli’s opnieuw te plegen.

In de brief werd het officiële FIDE-beleid genoemd volgens dewelke het “discriminerende behandeling voor nationale, politieke, raciale, sociale of religieuze redenen of op basis van geslacht afwijst” en bepaalde dat FIDE-gesanctioneerde evenementen volgens artikel 1.2 van de FIDE-statuten “wordt alleen georganiseerd door federaties waar vrije toegang over het algemeen is gewaarborgd voor vertegenwoordigers van alle federaties.

Brooke Goldstein, uitvoerend directeur van The Lawfare Project, verwelkomde de beslissing van de FIDE, zeggende: “We konden niet gewoon wachten tot de FIDE het juiste deed – we zijn er trots op deze actie te hebben ondersteund, die ervoor zorgt dat geen schaker zal zijn verbannen uit een toernooi vanwege hun nationaliteit. Het is moeilijk te geloven dat in 2018 een land een internationaal evenement zou mogen organiseren terwijl het zulke flagrante discriminatie zou beoefenen, maar ik verwelkom het besluit van FIDE om ervoor te zorgen dat het schandaal van vorig jaar niet zal worden herhaald.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Chess Federation Disqualifies Saudis for Banning Israeli Players” van 4 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelChess championship relocated after Saudi Arabia refuses Israel participation” van 6 december 2018 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Schaakfederatie diskwalificeert Saoedi’s voor het verbieden van Israëlische spelers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.