VN veroordelen Hamas voor terreur tegen Israël maar haalt net geen tweederde meerderheid

Door de VS gesponsorde resolutie waarin Hamas wordt veroordeeld, kreeg een meerderheid van 87-57 in de Algemene Vergadering van de VN, maar negen stemmen minder dan de tweederde meerderheid waarmee deze moest worden goedgekeurd. Drieëndertig staten onthielden zich en nog eens 16 stemden niet.

De resolutie, gepresenteerd door de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley, die zei dat het falen van de wereldorganisatie om het duidelijke terrorisme van Hamas te veroordelen niets minder is dan antisemitisme, was gedoemd te mislukken nadat Bolivië eerder een resolutie indiende waarin een tweederde meerderheid werd geeist voor de resolutie, die werd goedgekeurd met drie stemmen: 75-72, met 26 onthoudingen.

Onder de landen die hebben gestemd voor de noodzaak van een tweederde meerderheid, of zich hebben onthouden, waardoor het mogelijk was om door te gaan, waren Argentinië, Brazilië, Guatemala, Zwitserland, Noorwegen en Nieuw-Zeeland.

Haley zei dat de vraag naar een tweederde meerderheid niets minder was dan een dubbele norm, omdat vorige week geen dergelijke eis werd gesteld toen de VN zes resoluties goedkeurde die Israël veroordeelden.

Kortom: Om Israël te  veroordelen (wat de VN ongeveer 700 keer deed de voorbije decennia) is een gewone meerderheid voldoende, maar om Hamas te veroordelen (wat nog nooit gebeurd is!) wordt een tweederde meerderheid geëist. Begrijpe wie begrijpe kan!

“Er bestaat niets meer antisemitisch dan te zeggen dat terrorisme geen terrorisme is wanneer het wordt gebruikt tegen het Joodse volk en de Joodse staat,” zei ze. “Er is niets meer antisemitisch dan te zeggen dat we het terrorisme tegen Israël niet kunnen veroordelen, terwijl we geen moment zouden aarzelen om dezelfde daden te veroordelen als ze tegen een ander land werden gevoerd.”

Premier Benjamin Netanyahu zei na de stemming dat, hoewel de motie geen tweederde meerderheid opleverde, dit de ‘eerste keer’ was dat er een ‘overweldigende meerderheid van landen’ was die opstonden tegen Hamas. Hij prees de 87 staten die ‘principieel tegenover Hamas stonden’ en noemde dit ‘een belangrijke prestatie voor de VS en Israël’.

Stemming in de VN (UNGA) van 6 december 2018: 87 voor veroordeling van Hamas; 57 tegen en 33 onthoudingen; 9 stemmen tekort voor een 2/3 meerderheid; resolutie verworpen. Arabische landen met Saoedi-Arabië op kop, plus Iran, Cuba, Rusland en China weigeren vooralsnog Hamas te veroordelen voor geweld en terreur tegen Israël


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “UNGA fails to condemn Hamas terrorism against Israel” van 7 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Resolution condemning Hamas fails at UN, despite unprecedented support” van 7 december 2018 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “VN veroordelen Hamas voor terreur tegen Israël maar haalt net geen tweederde meerderheid

  1. Als je alle resoluties van de voorbije decennia samentelt tegen Israël en tegen de Palestijnen/Hamas is de stand tot dusverre 700 – 0 in het voordeel van Hamas en Co. Bijna had Israêl een doelpunt gescoord maar het mocht niet zijn.

    Like

  2. Het is hét bewijs dat de VN eigenlijk de Verenigde Naties tegen de Jood Israel moet heten.

    Dat er na dit gelobby niet eens een 2/3 meerderheid mogelijk is zegt genoeg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.