Palestijnse Autoriteit zegt Chanoeka menora bij Kotel is opgericht ‘in het hart van de Al Aqsa moskee’

Elk jaar wordt een gigantische menora ter ere van het Joodse lichtfeest Chanoeka opgericht op het plein van de Kotel (aka de Klaagmuur) aan de Westelijke Muur, maar dat is niet naar de zin van de Palestijnen die dat hele gebied als “behorend tot Islam” beschouwen.

De Kotel bevindt zich namelijk voorbij de Groene Lijn van april 1949 (aka de pre-1967-lijn) en is aldus gebied waar de Palestijnen hun Islamitisch Kalifaat willen oprichten met “Oost-Jeruzalem” (Jeruzalem dus, ‘Oost-‘ bestaat niet, dat is fictie) als hun hoofdstad en dat bij voorkeur zonder Joden erin.

Het officiële persbureau van de Palestijnse Autoriteit, Wafa, beschrijft de plaatsing van de menorah aan de Kotel als “de introductie van de Joodse ‘kandelaar’ in het hart van de gezegende moskee.”

Her artikel gaat aldus verder:

“De vermeende tempelgroepen begonnen hun viering van Chanoeka door een enorme kandelaar op te zetten op de Al-Buraq-binnenplaats (de westelijke muur van de Al-Aqsa-moskee) en tijdens die feestdag een bezoek aan de Al-Aqsa-moskee te vragen. Het zogenaamde ‘Derde Tempel Instituut’ wil er onder het voorwendsel om Talmoedische rituelen uit te voeren, het reconstrueren voor de Joden.

Deze feestdag wordt beschouwd als een van de meest populaire feestdagen in verband met de ‘vermeende tempel’ en een gevaar voor de Al-Aqsa-moskee in het bijzonder. De andere festivals zijn niet rechtstreeks gerelateerd aan de tempel of de locatie, maar deze vakantie wordt geassocieerd met een vermeende vernieling van de Tempel.”

De vermeende heiligheid van de Kotel voor moslims is een nieuw fenomeen uit de 19de eeuw. De legende van het vliegende ros van Mohammed zegt niet waar hij vermoedelijk het magische dier had vastgebonden; vroege islamitische bronnen associeerden het met de Zuidelijke Muur van de Tempelberg en later met de Zuid-Westelijke Hoek, en pas in de 19de eeuw met het gebied van de Westelijke Muur.

Zoals met al het andere in Israël, beschouwen moslims pas als iets heiligs alleen in relatie tot hoe heilig de Joden het beschouwen.

Het Vliegende Paard (Buraq) van de Profeet Mohammed

De islamitische legende verhaalt hoe de Profeet Mohammed voorafgaand aan zijn dood, drie dagen verbleef in Jeruzalem en op een vliegend paard (Buraq) omringd door engelen vanop de Tempelberg naar de 7de Hemel zou zijn gevlogen om na zijn terugkeer te gaan sterven in Medina, Saoedi-Arabië anno 632 na Chr. …


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinian Authority says Chanukah menorah at Kotel erected ‘in the heart of Al Aqsa Mosque’” van 3 december 2018 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit zegt Chanoeka menora bij Kotel is opgericht ‘in het hart van de Al Aqsa moskee’

  1. TAQQIA ; de mosselmannen weten dondersgoed dat “de verste moskee” uit de koran Petra in jordanie bedoeld was : dit was het stamland/geboorteplaats van MO : zonder blikken of blozen beweren ze strakjes dat het eigenlijk st.pietersplein was waar hij z’n vliegend paard stalde !! de peupels moeten een de bijbel lezen over de tempelberg !!

    Like

Reacties zijn gesloten.