IDF begint operatie om grens overschrijdende terreurtunnels van Hezbollah te vernietigen

De IDF lanceerde operatie ‘Northern Shield‘ van de ene op de andere dag op maandag om de door de Hezbollah-terreurorganisatie uit Libanon gegraven grensoverschrijdende tunnels te dwarsbomen en te neutraliseren, aldus de eenheid van de IDF-woordvoerder.

Sinds 2014 leiden een speciale gezamenlijke Taskforce van de Intelligence Directorate en het Northern Command de operationele, technologische en inlichtingeninspanningen op het tunnelkwestie in het noorden. Het team ontwikkelde enorme vaardigheden en kennis over het aanvalstunnelproject van Hezbollah.

Deze IDF-operatie wordt geleid door het Northern Command, in samenwerking met de Intelligence Branch, de Combat Engineering Corps en de Administration for the Development of Weapons and Infrastructure. Het doel van deze operatie is om de grensoverschrijdende aanvalstunnels op Israëlisch grondgebied dwars te zitten en te neutraliseren.

In de afgelopen jaren en als onderdeel van de inspanningen tegen deze bedreiging, heeft de IDF een uniek defensief plan langs de noordgrens geïmplementeerd, inclusief de bouw van een verdedigingsmuur, het ‘Defensive Obstacle Project’, het creëren van kliffen en het verwijderen van vegetatie. Het doel van dit verdedigingsplan is om te voorkomen dat de vijand zijn offensief plan en zijn capaciteiten vervult.

Gedurende een aantal jaren heeft de IDF-generale staf leiding gegeven aan deze inspanning, die onlangs de nodige operationele voorwaarden heeft bereikt. De commandant van het Noordelijk Commando, majoor-generaal Yoel Strick, is de commandant van deze operatie, waaraan belangrijke strijdkrachten deelnemen.

“Het graven van de grensoverschrijdende aanvalstunnels die de IDF heeft ontdekt, voordat de aanvalstunnels operationeel werden en een onmiddellijke bedreiging vormden voor de veiligheid van Israëlische burgers, vormt een flagrante en ernstige schending van de Israëlische soevereiniteit. Bovendien dienen ze als aanvullend bewijs van de terreurorganisatie Hezbollah’s veronachtzaming van VN-resoluties – allereerst UNSCR 1701. Deze Hezbollah-activiteiten worden uitgevoerd vanuit de dorpen van Zuid-Libanon terwijl ze Libanon schade toebrengen en haar burgers in gevaar brengen om haar terreurinfrastructuur te vestigen,” zei de IDF-woordvoerder.

“De terreurorganisatie Hezbollah, die verantwoordelijk is voor het graven van de grensoverschrijdende aanvalstunnels, zet zijn activiteiten voort die door Iran worden ondersteund en gefinancierd om zijn terreurinfrastructuur tegen Israëlische burgers te vestigen.”

De verklaring merkte op dat de IDF zijn aanwezigheid en bereidheid in het Noordelijk Commando heeft verbeterd en is voorbereid op verschillende scenario’s. Een aantal gebieden grenzend aan het veiligheidshekken in het noorden van Israël is uitgeroepen tot een gesloten militaire zone. Er zijn geen speciale instructies voor inwoners van het noorden. Hoofden van plaatselijke autoriteiten zijn bijgepraat en de IDF zal contact blijven onderhouden met hen.

Videoverslag: IDF-soldaten beginnen operatie tegen Hezbollah-terreurtunnels met wel erg bijzondere apparatuur


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “IDF launches operation to destroy Hezbollah terror tunnels” van 4 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Israel “IDF Launches Northern Shield Operation to Destroy Hezbollah Tunnels Crossing into Israel” van 4 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF launches operation to destroy Hezbollah tunnels crossing into Israel” en een artikel van Seth J. Frantzman “Northern operation comes amid rising Iranian, Hezbollah Retoric” van 4 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.