Paus roept op tot ‘tweestatenoplossing’ tijdens een ontmoeting met Abbas

Plaatje hierboven: “Viva al-Baba!” klonk het Bethlehem in Judea op 25 mei 2014. Paus Franciscus, aka ‘al-Baba van Palestina’, hield even halt bij de Veiligheidsmuur waarop zonet (de verf was nog nat) anti-Israël graffiti werden geklad zoals “BDS”, “Free Palestine” enz. Een jongetje met een Palestijnse vlag maakte het in scene gezette toneel compleet.

Al-Baba van Palestina, zoals de bijna 82-jarige Paus Francisus I in de Palestijnse gebieden wordt genoemd, heeft op maandag opgeroepen tot de implementatie van een ‘tweestatenoplossing’ om het Israëlisch-Palestijns Arabisch conflict op te lossen.

De Paus deed zijn uitspraken in het Vatikaan tijdens een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit, die momenteel door de westerse wereld reist om er te lobbyen voor zijn zaak in een poging om Trump’s ‘deal of the century’ om vrede te bereiken in het M-O af te wentelen.

Het officiële persagentschap Wafa van de PA zei dat Abbas de paus op de hoogte bracht van de laatste ontwikkelingen in ‘Palestina’ en de implicaties van het Amerikaanse besluit om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en zijn ambassade naar de stad te verhuizen. Hij informeerde hem ook over vermeende “Israëlische schendingen van het Palestijnse volk, hun land en heilige plaatsen, met name in Jeruzalem.”

Een verklaring van het Vaticaan zei dat de twee bejaarde leiders “het pad van verzoening tussen het Palestijnse volk,” had besproken evenals de “pogingen om het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen te reactiveren en om een ​​tweestatenoplossing te bereiken, in de hoop op een hernieuwde inzet op het deel van de internationale gemeenschap om tegemoet te komen aan de legitieme aspiraties van beide volkeren.

Bijzondere aandacht was gereserveerd voor de status van Jeruzalem, en onderstreepte het belang van het herkennen en behouden van zijn identiteit en de universele waarde van de heilige stad voor de drie Abrahamitische religies“, aldus de verklaring volgens Wafa.

Het Vaticaan erkende ‘Palestina’ als een staat in 2013. Vorig jaar opende de PA een ‘ambassade’ in het Vaticaan. Dit gebeurde nadat een akkoord tussen de Heilige Stoel en de PA over de oprichting van een ‘ambassade’ van kracht werd.

Tijdens een ontmoeting met Abbas in 2015 verwees de paus naar Abbas als “een engel van de vrede“, wat verontwaardiging op sociale media veroorzaakte. Het Vaticaan legde later uit dat de verwijzing verkeerd vertaald was en in feite bedoeld was als aanmoediging voor Abbas om vrede met Israël na te streven.

Plaatje hierboven: Ramallah, 25 mei 2014. Paus Franciscus I van de RKK en Mahmoud Abbas van de PA samen op ramkoers tegen de Joodse natiestaat Israël


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Pope calls for ‘two-state solution’ during meeting with Abbas” van 4 december 2018 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Paus roept op tot ‘tweestatenoplossing’ tijdens een ontmoeting met Abbas

 1. Shalom;
  Na 1400 jaar, hebben zij elkaar weer gevonden!
  Hier doel ik op de hulp die Moh van de toenmalige RK-leiding kreeg.
  In deze zaak is tevens een sterke histo(e)rische connectie met de “vissegod Oannes in Mesopotamië. Dat wordt door de “mitra/mijter; van de kardinalen/bisschoppen duidelijk. Open vissenbek!
  Goede week.

  Like

 2. Inderdaad “een paar apart” ali baba in sprookjesland en de chef van “het uitgevonden volk” ;; dat de paus de ware geschiedenis van Jerusalem heeft voorgelezen betwijfel ik : praten over compensatie over de verwoestingen van zijn romeinse voorgangers begint hij niet aan ! ouwe mannetjes met vrees voor de werkelijkheid ??

  Like

 3. Of je nu al Baba heet of Mogherini…….dezelfde domheid blijven herhalen en een andere uitkomst verwachten gaat niet werken.

  De 2-staten “oplossing” is geen oplossing maar een dode vis!

  Al Baba zou eens zijn Bijbel erop moeten naslaan om de zin/onzin van zijn eigen mantra’s in te zien.

  Géén woord over palestijnen, palestina….of Islam!

  Natuurlijk wél over Judea, Samaria, de heuvels van Jeruzalem en het Joodse volk dat Rabbi Jehoshuah produceerde, de man die geboren, leefde en gekruisigd werd als Jood.

  En dát zijn de feiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.