Goudschat uit 1100 n.C. met munten en gouden oorbel gevonden in Caesarea

Een geldpot met zeldzame gouden munten en een 900 jaar oude gouden oorring werden ontdekt in de haven van Caesarea. De gelukkige vondst tijdens een opgraving zou het bewijs zijn van de verovering door de Kruisvaarders van de havenstad.

Een kleine bronzen pot werd een paar dagen geleden gevonden in het Caesarea National Park en binnenin bevonden zich 24 gouden munten en een gouden oorring, volgens de Antiquities Authority (IAA). De geldpot was verborgen tussen twee stenen in de zijkant van een muur, gelegen in een huis in een wijk die dateerde uit de Abbasiden- en Fatimiden-periode (909-1171 na Chr.).

De munten dateren uit het einde van de 11de eeuw, die de geldpot zou verbinden met de verovering van Caesarea door de Kruisvaarders in het jaar 1101, een van de meer kritische gebeurtenissen in de middeleeuwse geschiedenis van de stad.

Volgens de Antiquities Authority werden de meeste inwoners van de stad tussen 1100 en 1118 na Chr. door het leger van Boudewijn I van Jeruzalem (aka de Franse graaf Baudouin de Boulogneafgeslacht. Boudewijn I diende als de eerste koning van het kruisvaarderskoninkrijk van Jeruzalem.

De autoriteit zei dat kan worden verondersteld dat de eigenaar van de schat en zijn familie waarschijnlijk stierven in het bloedbad of werden verkocht als slaven. Ze zouden niet naar de site van de geldpot kunnen terugkeren en hun verborgen goud kunnen ophalen.

De geldbeugel is van een unieke combinatie van munten die nog niet zijn gezien in Israël, bestaande uit twee soorten munten: 18 Fatimiden dinars, bekend van eerdere opgravingen in Caesarea, waar het de standaard lokale valuta van die tijd was,” zei Dr. Robert Kool, muntexpert bij de autoriteit.

En een kleine en uiterst zeldzame groep van zes Byzantijnse keizerlijke gouden munten. Vijf van de munten zijn hol en behoren tot het bewind van de Byzantijnse keizer Michael VII Doukas (1071-1079 na Chr.)“, voegde Kool eraan toe.

Kool zei dat “de munten niet lokaal circuleerden en in de loop van de tijd een aanwijzing kunnen zijn voor handelsbetrekkingen tussen Caesarea en Constantinopel. Eén munt zou gelijk zijn aan het jaarsalaris van een boer, dus degene die eigenaar was van de geldbeugel was waarschijnlijk welvarend of betrokken bij handel,” zei Kool.

De vondst werd gevonden op een locatie waar twee andere schatten uit dezelfde periode zijn gevonden. Een gouden pot met zilveren sieraden werd daar in de jaren zestig gevonden en in de jaren negentig werd een verzameling bronzen voorwerpen gevonden. Beide vondsten worden getoond in het Israel Museum in Jeruzalem.

Het meerjarige Caesarea-project wordt gesponsord door de Edmond de Rothschild Foundation voor een bedrag van 150 miljoen sjekels, in samenwerking met de Caesarea Development Corp., de Antiquities Authority en de Israel Nature and Parks Authority.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rachel Bernstein “Cache of gold coins and 900-year old earring found in Caesarea” van 3 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel900-year-old gold coins discovered in Mediterranean port of Caesarea in Israel” van 4 december 2018 op de site van Times Now News.com

♦ naar een artikel “Caesarea: from Roman City to Crusader Fortress” van 17 december 2001 op de site van IMFA