Vanille werd al 3600 jaar geleden gebruikt door Kanaänieten in Israël

Het eerste bewijs van het gebruik van vanille is ontdekt in een residu van een feest van een leven-na-de-dood in een 3600 jaar oud graf in Israël, waarbij de geschiedenis van het bijzondere kruid werd herschreven.

Voorafgaand aan deze vondst werd door wetenschappers gedacht dat vanille 13.000 mijl verder was ontstaan met name in Zuid-Amerika en dat pas enkele duizenden jaren later.

De vanillineverbinding werd onderscheiden in drie van de vier kleine kannen, die werden geplaatst als onderdeel van het begrafenisvoedselaanbod rondom drie intacte skeletten, versierd met gouden en zilveren sieraden.

De schatkamer met juwelen – en nu vanille-extract – is afkomstig van een spectaculaire onaangeroerde grafkamer uit de Bronstijd die voor het eerst werd opgegraven in 2016 in Tel Megiddo (volgens sommige christenen het Bijbelse Armageddon).

De verrassende ontdekking, getiteld Tombe 50, door een team van opgravers onder leiding van Prof. Israel Finkelstein van de Universiteit van Tel Aviv, is op grote schaal gepubliceerd; de getoonde rijkdom wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een elite of zelfs koninklijke, Kanaänitische begrafenis.

Tegenwoordig is vanille het op één na duurste kruid ter wereld, na saffraan. Men kan zich alleen maar voorstellen hoe luxueus het gebruik ervan was in de periode waarin Finkelstein het graf heeft gedateerd, op het hoogtepunt van de Kanaänitische beschaving, de latere fase van de Midden-Bronstijd (rond 1700-1600 voor Christus, een paar eeuwen vooraleer de Israëlieten Kanaän zullen innemen).

Plaatje hierboven: Bewoners van Kanaän in traditionele Kanaänitische kledij volgens een Egyptische hiëroglief [beeldbron: Bible Blender]

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Schools of Oriental Research (ASOR) in Denver presenteerde de Vanessa Linares van de Universiteit van Tel Aviv de bevindingen van organische residu-analyse op de vier kleine containers in een lezing: “Long Distance Trade: Vanillin as a Mortuary Offering in Middle Bronze Age Megiddo.

Volgens de samenvatting van haar gepubliceerde lezing, werden de belangrijkste verbindingen in het maken van vanille-extract – vanilline en 4-hydroxybenzaldehyde – geïdentificeerd in drie van de kleine houders. Volgens Linares is deze bron afkomstig van verschillende soorten planten, maar de bron voor dit residu is de vanilla-orchidee.

“Dit is gebaseerd op de overvloedige hoeveelheid vanilline gevonden in de juglets die alleen zou kunnen zijn afgeleid van de overvloedige hoeveelheid vanillineopbrengst van de vanilla orchideepods”, schrijft Linares.

Ze stelt dat drie soorten vanilleorchideeën mogelijke bronnen kunnen zijn in deze oude tijd: V. polylepsis Summerh (tegenwoordig te vinden in centraal Oost-Afrika), V. albidia Blume (India) en V. abundiflora J.J. Sm. (Zuid-Oost Azië).

Plaatje hierboven: De strijd van de Israëlieten o.l.v. Jozua (Joshua) tegen de Kanaänieten om de verovering van het Beloofde Land, nam volgens het Bijbelse verhaal ongeveer zeven jaren in beslag tussen ca. 1406 – 1399 v. Chr. [OT-SVV Jozua 11 en verder]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Residue found in 3,600-year-old Holy Land tomb rewrites the history of vanilla” van 20 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van DryBos “The earliest use of VANILLA can be found in the 3600-year-old Israeli bronze tomb” van 21 november 2018 op de site van Archy Nety

♦ een artikel op deze blogJoden hebben Kanaänieten niet uitgeroeid maar verdreven naar Libanon” van 7 april 2018

4 gedachtes over “Vanille werd al 3600 jaar geleden gebruikt door Kanaänieten in Israël

 1. Ik gebruik nergens het woord ‘achterlijk’. De mensen van toen waren al net zo intelligent als nu, alleen ontbeerden ze kennis en know how. Bij gebrek aan schrift, dat overigens alleen was voorbehouden aan elites, priesters en boekhouders, waren de meesten volkeren afhankelijk van mondelinge overlevering. Met alle gevolgen van dien.

  Like

 2. Dat weet je niet. Er werd in die tijd heel veel op payrus geschreven wat een houdbaarheid had van maximaal tweehonderd jaar. Alleen wat op steen gebeiteld werd heeft de tijd doorstaan. In veel musea vind je enorme hoeveelheden kleitabletten van duizenden jaren oud. Na honderden jaren van studie weet men nu deze letters en figuren (gedeeltelijk) te ontcijferen, dus zo achterlijk waren ze toen niet.

  Like

 3. @Chronologie en Datering is moeilijke wetenschap

  Absoluut. Diegenen die honderden of duizenden jaren later ONZE tijd willen inblikken zullen het veel eenvoudiger hebben. Tenslotte hoeveel mensen konden 3000 à 4000 jaar geleden, lezen en schrijven? 0,001 % van de bevolking.

  Like

 4. Grappig !! maar 16-1700 voor de jaartelling woonde abraham al in het land !zijn nazaten werden in slavernij afgevoerd naar egypte en kwamen tijdens Mozes/Joshua (rond 1200bc) weer terug ! Egypte had zeer uitgebreide handelsroutes naar Jemen/ zuid India ,oost-Afrika en zelfs met Baltische landen! uit grafvondsten in egypte vind u barnsteen, halfedelsteen,hardhout die daarop wijzen !! Chronologie en Datering is moeilijke wetenschap

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.