Qatar pompt extra miljoenen dollars in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook

De olierijke Arabische Golfstaat Qatar bereidt een nieuwe infusie van contanten voor op de door Hamas geregeerde Gazastrook, weken nadat Qatar ongeveer 15 miljoen dollar had afgeleverd aan de islamitische terreurgroep.

Volgens een rapport van Yediot Ahronot (Ynet News) van maandag, is Qatar van plan om in de komende dagen nog eens $ 15 miljoen over te maken aan de cash-encrusted enclave aan de kust. De injectie van vreemde valuta zal het Hamas-leiderschap toelaten om salarissen te betalen aan zo’n 30.000 “ambtenaren” in de Strook.

De in Ramallah gevestigde Palestijnse Autoriteit (PA) heeft de financiering geweigerd aan functionarissen in de door Hamas geregeerde Gazastrook, nadat Hamas de PA-controle over de enclave aan de kust na de verzoeningsovereenkomst van vorig jaar niet had hersteld.

De PA heeft ook geweigerd om de overdracht van elektriciteit van Israël naar Gaza te financieren totdat Hamas de controle over de strook opgeeft. De aanhoudende confrontatie tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit heeft geleid tot een verslechtering van de economische situatie in de Strook en een verdieping van de humanitaire crisis, die de rantsoenering van elektriciteit en beperkingen op de rioolwaterzuivering heeft gekend.

In november leverde Qatar echter brandstof voor de enige elektriciteitscentrale van de Strip om de humanitaire omstandigheden in Gaza te verlichten. Bovendien voorzag Qatar Hamas van $ 15 miljoen in contanten, waardoor de terreurorganisatie haar 30.000 werknemers kon betalen.

In het verslag van maandag wordt beweerd dat Israël net als de geldoverdracht begin november de overdracht van Qatari-gelden aan de Strip heeft goedgekeurd, op voorwaarde dat het geld niet wordt gebruikt voor het financieren van terroristische operaties.

Voormalig minister van Defensie Avigdor Liberman, die de regering vorige maand met een staakt-het-vuren-overeenkomst met Hamas had afgekeurd, had kritiek geuit op de oorspronkelijke overdracht van Qatari-geld aan Gaza, en zei dat de fondsen uiteindelijk zouden worden gebruikt om de terroristische operaties van Hamas tegen Israël te ondersteunen.

Opmerkelijk feit is dat Qatar heeft aangekondigd dat het zich na 57 jaar lidmaatschap van de organisatie zich terugtrekt uit het oliekartel van OPEC. De aankondiging komt voor de top van grote olieproducenten in Wenen op donderdg aanstaande.


Bronnen:

♦naar een artikelFlow of Qatari funds into Gaza to increase” en een artikelQatar announces withdrawal from OPEC” van 3 december 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.