Palestijnen prijzen Bush als ‘de enige Amerikaanse president die opkwam tegen Israël’

Plaatje hierboven: De Amerikaanse president George H. Bush ontmoette op vrijdag 18 december 1992 de leden van de Palestijnse delegatie bij de vredesbesprekingen tussen het Midden Oosten, Hanan Ashrawi, en Dr. Faisal Husseini in het Oval Office van het Witte Huis in Washington [beeldbron: AP/Dennis Cook]

Palestijnse leiders op zaterdag betuigden hun medeleven met de dood van de voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush, wiens steun aan de conferentie van Madrid van 1991 heeft bijgedragen aan de basis voor de historische Oslo-vredesakkoorden.

Hanan Ashrawi (plaatje bovenaan), een vrouwelijk lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, die destijds woordvoerster was van de Palestijnse delegatie op de conferentie in Madrid, zei dat Bush de enige Israëlische leider was die bereid was om op te komen tegen Israël.

“Hij was de enige president van de VS die durfde om tegen Israël op te komen en $ 10 miljard leninggaranties te koppelen aan het beëindigen van nederzettingenactiviteiten”, schreef ze op haar Twitter-account.

 Ashrawi, die deel uitmaakte van een delegatie om Bush te ontmoeten in het Witte Huis in 1992 (plaatje bovenaan), refereerde aan de inhouding door de Bush-regering van leninggaranties die Israël op dat moment zocht om premier Yitzhak Shamir onder druk te zetten om aan de conferentie deel te nemen.

Bush, de 41ste president van de Verenigde Staten, stierf vrijdag op 94-jarige leeftijd. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zond een condoleancebrief naar de zoon van Bush, de 43ste president George W. Bush, “die zijn oprechte medeleven en medeleven betuigt met de dood van zijn vader.” volgens het officiële persbureau Wafa.

Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO en de Palestijnse toponderhandelaar voor vrede met Israël, sprak ook zijn medeleven uit over de dood van Bush. “Wij betuigen onze sympathie voor u en zijn familie en het Amerikaanse volk”, schreef hij op Twitter.

Als president hield Bush rechtstreekse gesprekken met de PLO – die toen door de VS als een terreurorganisatie werd beschouwd – nadat voorganger Ronald Reagan de VS had gemachtigd onderhandelingen te voeren in zijn laatste dagen in functie na de Palestijnse leider Yasser Arafat af te zien van terrorisme en erkenning van Israël’s bestaansrecht.

Plaatje hierboven: De Irakese president Saddam Hussein (L) en de Palestijnse leider Yasser Arafat spreken met Jemenitische vice-president Ali Salem Al Beedh en koning Hussein van Jordanië (rechtsachteraan) in Bagdad op 8 december 1990, tijdens de Golfoorlog [beeldbron: AP]

De Flater van Arafat
Tijdens de (1ste) Golfoorlog  (2 augustus 1990 – 28 februari 1991), waarbij een door de VS geleide coalitie op bevel van de Amerikaanse president George H. Bush de troepen van de Iraakse dictator Saddam Hoessein uit het naburige Koeweit verdreef, drukte PLO-leider Yasser Arafat zijn uitgesproken steun steun uit voor Irak.

Hoewel dit niet van invloed was op de pogingen van Bush om te streven naar Israëlisch-Palestijnse vrede had dit wel zware gevolgen voor de Palestijnen in Koeweit waarover de westerse destijds niet of nauwelijks berichtte en waarover de Palestijnen ook vandaag weigeren te spreken. In feite lagen de acties van George H. Bush in de Golf rechtstreeks aan de basis van deze Palestijnse ‘nakba’ uit Koeweit!

De Palestijnse leider Yasser Arafat (R.) kon het goed stellen met het Iraakse dictatoriale regime van Saddam Hoessein. Zijn samenwerking [lees: collaboratie] met Irak zal enkele jaren later aan de basis liggen van de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit tijdens en na de Eerste Golfoorlog.

Vele van deze Palestijnen waren in de jaren 1950 naar Koeweit uitgeweken en leidden er een relatief goed leven. Gehele families groeiden hier op tot… ze werden uitgezet en gedeporteerd. Echter, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) omarmde de invasie in Koeweit door Saddam Hoessein. Maar nadat Irak later door de Amerikaanse bondgenoten van Koeweit tijdens Operation Desert Storm uit de oliestaat werden verdreven en op 28 februari 1991 de oorlog voorbij leek, kregen de Palestijnen de rekening gepresenteerd.

De Palestijnen werden door het teruggekeerde Koeweitse regime beschuldigd van massieve collaboratie met Irak. Koeweit begon een terreurcampagne tegen de Palestijnen. Vervolging, verkrachtingen, martelingen, executies en uiteindelijk deportaties waren hun lot. Ongeveer 4.000 Palestijnen werden vermoord en 16.000 anderen gemarteld in de Koeweitse gevangenissen en ondervragingscentra. Honderdduizenden werd verdreven waarvan vele duizenden werden opgesloten aan de grens met Irak in het zogeheten Safwan Refugee Camp.

Tegen 1998 bleven er van die Palestijnse gemeenschap van 400.000 nog maar een 30.000 Palestijnen meer over. PLO-voorzitter Mahmoud Abbas zal zich daar vele jaren later voor excuseren en zei in december 2004 het volgende omtrent de gebeurtenissen en de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit: “We apologise to Kuwait and the Kuwaiti people for what we did,” maar het mocht niet baten en bleven de relaties tussen ‘Palestina’ en Koeweit nog steeds kritisch.

Conferentie van Madrid
Tijdens de Golfoorlog, waarbij een door de VS geleide coalitie de troepen van de Iraakse dictator Saddam Hoessein uit het naburige Koeweit verdreef, gevolgd door het Palestijnse débacle, bleek dit alles verder weinig invloed te hebben op de pogingen van Bush om te streven naar Israëlisch-Palestijnse vrede.

In een scherpe verschuiving van de regering Reagan was Bush scherp kritisch in tijden van Israëls gebruik van geweld om de Eerste Initifada te onderdrukken en had hij een vaak gespannen relatie met de Israëlische premier Yytzak Shamir en de Amerikaanse Joodse gemeenschap.

Samen met de Sovjetunie waren de VS onder Bush een sponsor van de Conferentie van Madrid in 1991, die aanvankelijk tegengewerkt werd door Shamir, maar die twee jaar later de weg vrij zou maken voor de ondertekening van de Oslo-akkoorden onder het premierschap van Yitzhak Rabin.

Die akkoorden, die tijdens het presidentschap van Bill Clinton werden afgerond, hebben geleid tot de oprichting van een vorm van zelfbestuur voor de Palestijnse Autoriteit en hebben het kader geschapen voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

De steun van Bush aan de conferentie in Madrid werd ook vermeld in een condoleanceverklaring door premier Benjamin Netanyahu, die de “inspanningen van de late president van de VS om vrede te bereiken” tussen Israël en de Palestijnen begroette.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians hail Bush as ‘the only US president to stand up to Israel’” van 2 december 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnen prijzen Bush als ‘de enige Amerikaanse president die opkwam tegen Israël’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.