Syriërs klagen in de VN Veiligheidsraad tegen Israël en de VS

Syrië zond op vrijdag een serie klachten naar de VN-veiligheidsraad over de luchtaanvallen van donderdag die aan Israël worden toegeschreven en die gericht waren op een gebied met militaire basissen ten zuiden van Damascus.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in zijn brief dat dergelijke ‘agressie’ tot doel heeft de Syrische crisis te verlengen, aldus The Associated Press.

De klachten hadden ook betrekking op aanvallen tegen jihadisten van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) in Syrië door de door de VS geleide coalitie waarbij naar verluidt burgers zouden zijn omgekomen. Het coalitieoffensief, dat in september begon, heeft als doel om ISIS uit hun laatste pocket langs de Syrisch-Iraakse grens te drijven.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanvallen “een direct gevolg zijn van het gebrek aan respect van de VS voor het internationaal recht en de menselijke waarden, in overeenstemming met de doelen van de Israëlische agressie. We vragen de VN-Veiligheidsraad actie te ondernemen om onmiddellijk een einde te maken aan deze agressie.

Syrische staatsmedia meldden dat de vermeende Israëlische aanvallen op Disweh, ten zuiden van Damascus, door de luchtmacht werden afgeweerd. Israël heeft geen commentaar gegeven op de vermeende luchtaanvallen.

De aanval gebeurde enkele uren nadat een Iraans vrachtvliegtuig vol met Iraanse wapens bestemd voor Hezbollah rechtstreeks vanuit Teheran naar de luchthaven Rafic Hariri in Beiroet vloog. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zei dat de getroffen doelwitten wapenopslagplaatsen waren.

De overblijfselen van een raket die op donderdagavond in Syrië werd afgevuurd, werden vrijdagmiddag op Israëlisch grondgebied gevonden, minder dan 24 uur nadat de luchtaanvallen van het IDF een Iraans wapendepot ten zuiden van Damascus troffen.

Het projectiel is geïdentificeerd als een luchtafweerraket, die blijkbaar werd afgevuurd door het luchtverdedigingsnetwerk van het Assad-regime, donderdagnacht nadat Israëlische vliegtuigen Iraanse militaire posities binnen Syrië hadden geraakt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Syria complains to UN against Israel – Syria sends UN Security Council complaints over airstrikes against Iranian targets that were attributed to Israel” en een artikel van Kobi Finkler “Syrian missile fired at Israel found in Golan Heights” van 30 november 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Syriërs klagen in de VN Veiligheidsraad tegen Israël en de VS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.