Vier historische gedenktekens in Jeruzalem die iedereen moet bezoeken

Sommige reizigers kunnen worden aangetrokken door de felle lichten en prachtige stranden van de moderne stad Tel-Aviv. Maar het is in Jeruzalem dat men een verzameling historische sites kan zien die van belang zijn voor de drie grote religies in de stad: het Jodendom, het christendom en de islam. Er zijn ook veel sites die dienen als herinnering aan de moderne geschiedenis van Israël en de Joodse strijd voor de staat Israël.

Onder de heilige Joodse en islamitische historische locaties van Jeruzalem bevinden zich bijvoorbeeld de Tempelberg, de Westelijke Muur (Kotel) en de Stad van David. Christelijke toeristen bezoeken ook de kerk van het Heilig Graf en de Via Dolorosa.

ls je echt de moderne geschiedenis en ervaring van het land wilt begrijpen, moet je een vlucht naar Israël nemen en deze vier gedenktekens bezoeken:

Munitie Heuvel (Ammunition Hill)

Ammunition Hill is de site waar enkele van de bloedigste gevechten in de Zesdaagse Oorlog van 1967 plaatsvonden. Bekend als ‘Givat Hatachmoshet‘ in het Hebreeuws, is het gelegen tussen de moderne buurten van Ramat Eshkol en French Hill (de Franse Heuvel).

Zevenendertig Israëlische parachutisten werden gedood op de Ammunition Hill terwijl ze trachtten de verschanste Jordaanse legionairs te verdrijven om het centrum van Jeruzalem te verbinden met de Israëlische enclave op de Scopus Berg. Ondanks de slachtoffers waren de parachutisten succesvol en speelden ze een sleutelrol in de overwinning van Israël om Jeruzalem te herenigen.

Britse Oorlogsbegraafplaats (British War Cemetery)

Meer dan 2.500 Britse soldaten liggen begraven op de British War Cemetery, gelegen op Scopus Berg, tussen het Regency-hotel en het Hadassah Medical Center.

De begraafplaats is een gedenkteken voor de Britse mannen die zijn omgekomen in een fel gevecht met het Ottomaanse rijk over de stad Jeruzalem tussen 1916 en 1917. Het is ook een herdenking aan de 3.300 soldaten die tijdens deze campagne zijn omgekomen maar nooit een behoorlijke begrafenis kregen.

Herzl Berg (Mount Herzl)

Mount Herzl is de begraafplaats voor sommige van Israël’s en Joodse belangrijkste beïnvloeders van het Joodse volk – Zionisten, politici en andere mensen die hebben geholpen bij de ontwikkeling en de strijd voor de staat Israël. Het is genoemd naar Binyamin Ze’ev (Theodor) Herzl, de visionair van de Joodse staat.

Mount Herzl dient ook als de officiële militaire begraafplaats van de Israëlische Defensie; soldaten die stierven tijdens het vervullen van hun opdracht en begraven werden op de Herzl Berg. Op de begraafplaats bevindt zich tevens het “Slachtoffers van Daden van Terreur Memoriaal“, het belangrijkste monument voor alle slachtoffers van terrorisme in Israël van 1851 tot heden. Dit monument werd in 1997 opgericht.

Yad Vashem

Net op de weg van Mount Herzl is Yad Vashem: het World Holocaust Remembrance Centre. Dit nationale Holocaustmuseum en monument herdenkt de rauwe en pijnlijke geschiedenis van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De museumervaring omvat getuigenissen, dagboeken, artefacten en andere documentatie. Het verhaal van de Holocaust wordt verteld vanuit een Joodse lens, maar dan in een universele taal.


Bronnen:

♦ naar een artikel4 historic memorial sites to visit in Jerusalem – To understand Israel’s modern history and experience, you should take a flight to Israel and visit these four memorials” van 30 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.