RIP Bush, een president die in de clinch lag met Joodse leiders maar ook vele Joden redde

George H. W. Bush, de president van één-termijn die openlijk op gespannen voet leefde met Joodse leiders dat regelmatijg de krantenkoppen haalde, terwijl anderzijds zijn privé interventies hielpen om tienduizenden Joden te redden, is gestorven. Bush, 94 jaar oud, stierf vrijdag in zijn huis in Houston, minder dan een jaar nadat zijn geliefde vrouw, Barbara, stierf.

President Bush slaagde er niet in om in 1992 herkozen te worden wat een dieptepunt markeerde in zijn relaties tussen de Republikeinen en de Joodse gemeenschap. Bush scoorde slechts 11 procent van de Joodse stemmen tijdens die race naar het presidentschap, amper een derde van wat hij vier jaar eerder oogstte, tijdens zijn overwinning in 1988 op Michael Dukakis.

Het presidentschap van Bush werd gekenmerkt door spanningen, zowel met de Israëlische premier Yitzhak Shamir als met het Amerikaans-Joodse leiderschap. In 1991 haalde Bush uit naar pro-Israël activisten die het Congres hadden overstroomd in reactie op de terughoudendheid van de president om door Israël gevraagde leninggaranties goed te keuren om honderdduizenden Joden uit de zojuist in elkaar gestorte Sovjet-Unie te helpen absorberen.

Bush noemde zichzelf “een eenzame vent” die vocht tegen “duizend lobbyisten op de heuvel”. Joodse leiders beschouwden zijn insinuatie dat de pro-Israëlische gemeenschap “bezeten was van macht” als een uitspraak die balanceerde op de rand van louter antisemitisme. De opmerking “een eenzame man” achtervolgde Bush daarna, met zelfs de Republikeinse Joden die het Bush-presidentschap gebruikten als een teken van hoe ver ze wel bereid waren te gaan in het aantrekken van Joodse steun.

Maar dat was nauwelijks het hele verhaal. Minder wordt herinnerd hoe hij, als vice-president van Ronald Reagan, Bush in stilte trachtte te helpen om op cruciale momenten Joden uit de voormalige Sovjet-Unie, Ethiopië en Syrië over te brengen naar Israël en de VS.  “Wanneer je de Joden optelt die hij heeft gered, hij een geweldige tzaddik zijn,” zei Abraham Foxman, de voormalige nationale directeur van de Anti-Defamation League, in 2013, gebruikmakend van het Hebreeuwse woord voor “rechtvaardige man“.

Bush was nauw betrokken bij het buitenlands beleid als vice-president, en de Joodse leiders zeiden dat hij de dramatische seder, georganiseerd door minister George Schultz op de Amerikaanse ambassade in Moskou, in 1987 orkestreerde.

Hij negeerde ook het advies van een groot deel van zijn nationale veiligheidsteam in 1991 – de periode dat hij in de greep was van zijn moeilijkste argumenten met Joodse leiders – en keurde Amerikaanse toenadering tot het Mengistu-regime in Ethiopië goed, wat resulteerde in Operatie Solomon in mei 1991, die 15.000 Joden naar Israël bracht. Bush verzekerde onder andere een ‘gouden parachute’ voor Mengistu Haile Mariam, de dictator die zijn ontsnapping al voorzag vanuit een luxueuze ballingschap in Zimbabwe.

Bush speelde ook een rol bij het overhalen van Hafez Assad, de Syrische dictator, om jonge Joodse vrouwen toe te staan ​​Syrië te verlaten naar New York, zodat ze konden worden samengebracht met de mannen in de Syrische Joodse gemeenschap. Hoewel sommige van deze acties destijds geheim waren, was Bush wars van verantwoordelijkheid, zelfs in de daaropvolgende jaren.

Bush had na zijn presidentschap zelden contact met Joodse leiders en hij heeft nooit geweten dat zijn zoon (George W. Bush) in sommige Joodse wijken zou worden gevierd vanwege zijn toewijding aan Israël.

De jongere Bush leek in zekere zin rechtstreeks in tegenspraak met het beleid van zijn vader. Een van de eerste handelingen van de oudste Bush was het in gang zetten van het proces dat uiteindelijk PLO-leider Yasser Arafat zou verwelkomen in de Amerikaanse sfeer. De jongste Bush besloot vanaf het begin van zijn presidentschap Arafat te isoleren, die hij beschimpte als een onberouwvolle terrorist.

Abe Foxman (ADL) zei dat de Joodse geschiedenis Bush vriendelijk zou beoordelen. “Ik geloof dat hij de Joodse geschiedenis zal ingaan als de president die zich bezighield met meer initiatieven om meer Joden te redden in landen waar ze vervolgd werden”, zei hij.


Bronnen:

♦naar een artikel (ingekort) van Ron Kampas “Bush, a president who grappled with Jewish leaders, engineered rescue of Jews – The 41st president, who died Friday, had an often contentious relationship with the community and Israel, but his legacy has come to be viewed much more kindly” van 1 december 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “RIP Bush, een president die in de clinch lag met Joodse leiders maar ook vele Joden redde

  1. hij was voor vele Amerikanen een held en een goede president, alleen economisch maakte hij fouten daarom was hij niet herkozen!!

    Like

  2. Opa Bush die fortuin maakte door deals met het Hitler regime en ook de fantastisch privé banden van de Bush familie met het Saudische koningshuis zijn nu niet bepaald een voorbeeld van goede zeden.

    Maar verder over de doden niets dan goeds!

    Like

Reacties zijn gesloten.