Europa gaat voor het eerst resolutie tegen Hamas in de VN steunen

De Europese Unie heeft ingestemd om een door de VS gesponsorde resolutie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) te steunen waarin Hamas wordt veroordeeld, na onderhandelingen met Washington, zeiden diplomaten donderdag.

Over de ontwerpresolutie zal waarschijnlijk op maandag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden gestemd, vertelde een functionaris in de missie van Israël aan de VN donderdag aan The Times of Israel.

 Nadat de VS was overeengekomen om een ​​aantal wijzigingen aan te brengen in de eerste versie, stemde de EU er donderdag mee in de tekst te ondersteunen. Van alle 28 EU-lidstaten wordt verwacht dat ze vóór stemmen. “Alle 28 leden zullen de Amerikaanse tekst ondersteunen“, vertelde een Europese diplomaat aan het AFP.

Indien aangenomen, zou de resolutie de eerste stemming zijn in de Algemene Vergadering die de Palestijnse terreurgroep veroordeelt. De steun van de EU vergroot de kansen op aanname dramatisch, hoewel het onduidelijk is of dit de vereiste gewone meerderheid van de 193 lidstaten van de VN zal garanderen.

Eerder deze week zeiden Europese diplomaten dat er meningsverschillen waren over de voorgestelde Amerikaanse tekst, met name met verwijzingen naar VN-resoluties en naar de tweestatenoplossing. De Europeanen hadden gevraagd, en de Amerikanen waren het erover eens, om een ​​clausule in te voegen die stelt dat een toekomstige Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst “in overeenstemming moet zijn met het internationale recht en rekening houdend met relevante VN-resoluties.”

In het ontwerp wordt echter nog steeds niet expliciet melding gemaakt van een tweestatenoplossing, hoewel vrijwel alle recent aangenomen VN-resoluties over dit onderwerp zijn aangenomen. Zowel de VS als de EU erkennen Hamas als een terroristische organisatie.

Het nieuwe concept van resolutie, getiteld “Activiteiten van Hamas en andere militante groepen in Gaza”, maakt ook expliciet melding van de Palestijnse Islamitische Jihad, een andere terreurgroep met een sterke aanwezigheid in de Gazastrook.

Het ontwerp “veroordeelt Hamas voor het herhaaldelijk afvuren van raketten in Israël en voor het aanzetten tot geweld, waardoor burgers in gevaar worden gebracht” en eist dat “Hamas en andere militante actoren, inclusief de Palestijnse islamitische Jihad, alle provocerende acties en gewelddadige activiteiten staken, inclusief het gebruik van verbrandingsapparatuur via de lucht.” Met dat laatste wordt expliciet verwezen naar de vele brandbommen die bevestigd aan vliegers en balonnen met het doel om brand te stichten in Israëlische velden, bossen en akkers.

Het veroordeelt verder het gebruik van Hamas van bronnen in Gaza om “militaire infrastructuur te bouwen, inclusief tunnels, om Israël en apparatuur te infiltreren om raketten in civiele gebieden te lanceren, wanneer dergelijke middelen zouden kunnen worden gebruikt om de kritieke behoeften van de burgerbevolking aan te pakken.”

In de ontwerpresolutie wordt ook een oproep gedaan aan alle partijen om het internationale humanitaire recht volledig te respecteren, “ook met betrekking tot de bescherming van de burgerbevolking.” Het moedigt “tastbare stappen in de richting van intra-Palestijnse verzoening” aan, evenals “concrete stappen om de Gaza en de Westelijke Jordaanoever te herenigen onder de Palestijnse Autoriteit en zorgen voor de effectieve werking ervan in de Gazastrook.

Conclusie
Al bij al een puike en evenwichtige resolutie, en in zijn aard absoluut een primeur. Hoewel moet gezegd worden dat resoluties in de UNGA niet bindend zijn maar eerder adviserend van aard, wijst het toch duidelijk op een verandering in de teneur in de VN omtrent het Arabisch-Israëlich conflict.

Bovendien is het niet zeker of de resolutie wel zal worden aangenomen. Het wordt afwachten hoe de automatische meerderheden van het Arabisch en het Islamitische Blok in de VN zullen reageren. Als de ontwerpreolsutie wordt aangenomen wordt er hoe dan ook geschiedenis geschreven in de VN die per definitie anti-Israël en anti-Joods is en fanatiek pro-Palestijns.

Israël
Tijdens zijn jaarlijkse debat over de ‘kwestie van Palestina’ op donderdag, drong de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, er bij de internationale gemeenschap op aan om voor de eerste maal in de geschiedenis van de organisatie Hamas te veroordelen.

“Elk jaar keuren de Verenigde Naties minstens twintig resoluties goed om specifiek Israël te veroordelen. Geen enkele van deze resoluties of enige andere UNGA-resolutie heeft Hamas ooit omvat,”zei hij.

“Maar de internationale gemeenschap heeft de mogelijkheid om een ​​morele houding aan te nemen en uiteindelijk Hamas te veroordelen,” zei Danon. “Als de internationale gemeenschap Hamas niet veroordeelt, steunt het de facto een terroristische organisatie.”

Hamas boos
Woensdag stuurde de Hamas-leider Ismail Haniyeh een open brief naar de president van de Algemene Vergadering, Maria Fernanda Espinosa, en naar haar lidstaten, waarbij ze de door de VS gesponsorde resolutie afwees en zei dat deze bedoeld is om “het Palestijnse verzet te delegitimiseren.”

Hamas noemde het beschieten van Israël met raketten ‘legaal’ en haalde scherp uit naar de door de Ameirkanen ingediende resolutie.

“Wij in de Islamitische Verzetsbeweging – Hamas volgt met grote woede en veroordeling de voortdurende en ellendige inspanningen van de Verenigde Staten van Amerika, niet alleen door het Israëlische verhaal van het conflict over te nemen, maar ook door alle noodzakelijke materiële en morele informatie te verschaffen in zijn steun voor de Israëlische bezetting om zijn agressie tegen ons volk voort te zetten en hen hun fundamentele rechten van vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikking te ontnemen, zoals die gegarandeerd worden door alle internationale verdragen en wetten,” schreef Hamasleider Ismail Haniyeh in de brief.

Hamas beweert dat internationaal humanitair recht de Palestijnse strijd legitimeert, als gevolg van een artikel in het Eerste Aanvullend Protocol bij de Geneefse Conventies dat bepaalt: “De situaties waarnaar in de vorige paragraaf wordt verwezen, omvatten gewapende conflicten waarin mensen vechten tegen koloniale overheersing en buitenlandse bezetting en tegen racistische regimes in de uitoefening van hun recht op zelfbeschikking, zoals verankerd in het Handvest van de Verenigde Naties.”

Echter, het Internationale Recht verbiedt het opzettelijk en willekeurig richten van wapens, raketten en mortiergranaten op de burgerbevolking in alle contexten van oorlog.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Europe agrees to back UN resolution condemning Hamas terror group” van 30 november 2018 en een artikel van Michael Bachner “Hamas says rocket fire legal, slams ‘miserable’ US-led UN resolution against it” van 29 november 2018 op de site van The Times of Israel

7 gedachtes over “Europa gaat voor het eerst resolutie tegen Hamas in de VN steunen

 1. Shapira : niemand hoeft europeese landen te beschamen : dat doen ze zichzelf al !! in NL nog krommer : de “eerbiedwaardige” min bz Stef Blok roept NL Joden op om Israel te bekrietiekken en tekent dezelfde week een EU verdrag dat het strafbaar maakt om islam te bespreken ! gewoon een sharia-wet in Europa !
  kijk een YouTube- ECHR ( niet schrikken!)

  Like

 2. Nadat ze eerst 6 anti Israel resoluties steunden/onthielden (o.a. waar de link van Israel/Joden-Jeruzalem is verdwenen en de Tempelberg alleen met de Arabische naam werd genoemd), is dit niet iets om geëmotioneerd over te doen.

  Het feit dat er over er over Hamas/raketten/terreurbeweging überhaupt gestemd moest worden is al een bewijs van armoede voor deze organisatie.

  Tijd om de Europeese landen te benoemen & beschamen voor hun Joden vijandig stem gedrag en hoog tijd voor deze landen om hun ‘normen & waarden’ te herzien.

  Deze wijzen namelijk duidelijk naar een internationale anti Joden campagne…….., Hitler waardig.

  Like

 3. Shalom Newbie-Weber;
  Het interesseert geen enkele Islam regering, wat er met hun mensen gebeurt. Als zij maar hun slaafse volgelingen blijven.
  Gut shabbes.

  Like

 4. als dit waar is, is het weer een stapje in de goede richting voor Europa, maar ik vermoed dat bovengenoemde newbie-neber het eerder bij het rechte eind heeft. “veel geblaat maar weinig wol.” Trouwens hoelang gaat Israël dit nog volhouden, dat ze die Hamas/PLO moordenaars bende eens en voorgoed er uit gooit, er is bij hen nooit het plan “land voor vrede” geweest. komt nog dat Jordanië bewoond word door vele Palestijnen, dat ze daar naartoe gaan.? !!

  Like

 5. Weer veel geblaat maar weinig wol !! in de praatsalon klinkt het allemaal geweldig maar de beschieting gaat gewoon door !! wanneer gaat hamas &co eens een reprimande krijgen voor wat zij de gazaanse bevolking aandoen ??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.