Iran bereidt nieuwe escalatie voor aan Israël’s noordelijke grens

Commentatoren over de Arabische wereld kijken met toenemende interesse naar de media berichten van IDF-stafchef luitenant-generaal Gadi Eizenkot nadat hij een belangrijke vergadering in Duitsland heeft geannuleerd die volgende week werd bijeengeroepen, en de redenen voor zijn annulering blijven onduidelijk.

Ze geloven dat het verbonden is met ontwikkelingen aan de noordgrens, en niet specifiek met de situatie in Gaza na de hernieuwing van de Egyptische contacten met Israël en Hamas om het begrip voor rust te bevorderen.

Het Iraanse leiderschap is er zeker van dat Israël zwak is en dat dit een geschikt moment is om er tegenaan te gaan.

Op de 32ste Internationale Islamitische Eenheids Conferentie, die plaatsvond in Teheran op 24 november 2018, deed de Iraanse opperste leider Ali Khamenei de volgende uitspraak over Israël:

De Zionistische vijand kromp in elkaar na slechts twee dagen tegen het Palestijnse verzet … Dit alles bewijst dat het Zionistische regime aanzienlijk verzwakt is … Het tempo van verzwakking neemt toe.

Senior veiligheidsbronnen in Israël zijn wantrouwig ten opzichte van geheime activiteiten van generaal Qasem Soleimani, leider van de Al Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Gardes in Syrië en Libanon, die van plan is de noordse sector tegen Israël op twee manieren te doen ontvlammen:

1. Hezbollah en pro-Iraanse troepen ontplooien in de buurt van de grensomheining aan de Syrische zijde van de Golanhoogvlakte, met de hulp van lokale (druzen en pro-Iraanse) elementen, die in ruil voor financiële betaling terroristische infrastructuur zouden aanleggen voor aanvallen tegen Israël. Deze omvatten het leggen van mijnen en IED’s, het afvuren van anti-tankraketten bij IDF-patrouilles en het lanceren van mortieraanvallen op Israëlische gemeenschappen in de Golan-hoogvlakte.

Generaal Soleimani en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah geven de voorkeur aan deze optie, in plaats van aan tevallen vanuit Zuid-Libanon, omdat het de mogelijke tegenaanval van Israël en de vernietiging van de civiele infrastructuur van Libanon zou neutraliseren.

Het openen van een nieuw front tegen Israël vanuit de Syrische Golan-hoogvlakte zou IDF-troepen ook op verschillende fronten verdelen.

2. Fabrieken bouwen in Libanon om de raketten in het bezit van Hezbollah te upgraden om nauwkeuriger te worden en in staat om strategische doelen diep in Israël nauwkeuriger te raken. Deze doelen omvatten de luchthaven Ben-Gurion, de atoomreactor in Dimona, raffinaderijen in Haifa en verschillende IDF-basissen.

De werkende veronderstelling van Hezbollah en Iran is dat Israël niet een preventieve aanval op deze fabrieken zou durven lanceren uit angst dat dit zou leiden tot een totale oorlog.

Syrische oppositiegroepen verlieten Zuid-Syrië in september en de hele regio staat nu onder controle van het Syrische leger.

In het verleden probeerde Heallah’s Nasrallah een nieuw front tegen Israël te openen in de Golan-hoogvlakte met behulp van een lokale infrastructuur. Hij gaf deze missie aan Samir Kuntar (een Libanese terrorist die negen jaar in een Israëlische gevangenis zat) en Jihad Mughniyeh (zoon van de beruchte aartrorist Imad Mughniyeh). Volgens buitenlandse nieuwsverslagen heeft de IDF beide in 2015 geliquideerd vooraleer ze enige aanvallen konden uitvoeren.

De Hezbollah-leider heeft deze kwestie blijkbaar bovenaan zijn prioriteiten gesteld om zijn rekeningen met Israël te regelen. Israël is op de hoogte van de intenties van Nasrallah, en dit werd weerspiegeld in de rondleiding door stafchef Gadi Eizenkot van het grensgebied in de Golan Hoogtes in november 2018.

Israël deelt volledig met de Trump-regering alle zorgen over mogelijke ontwikkelingen aan de noordgrens. We bevinden ons nu in een zeer gespannen periode met betrekking tot veiligheid aan de zuidelijke en noordelijke grenzen, en met de groeiende Iraanse interventie in de regio, kan geen mogelijk scenario worden uitgesloten.

De IDF kan verschillende fronten tegelijkertijd aan. Het heeft dit in het verleden gedaan en kan het ook in de toekomst opnieuw doen. Israel is vastbesloten om de veiligheid van zijn burgers te beschermen. Maar het heeft misschien geen andere keuze dan acties uit te voeren die op dit moment niet rationeel lijken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Ben Menachem “Iran Prepares for Escalation on Israel’s Northern Border” van 28 november 2018 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

2 gedachtes over “Iran bereidt nieuwe escalatie voor aan Israël’s noordelijke grens

  1. Hoe naïef zijn deze Iraniers om te denken dat Israel zwak is.
    Ze komen er straks wel achter. Ze zullen straks in verwarring tegen elkaar gaan vechten.

    Like

  2. Het Iraanse bewind is helemaal niet naïef. Het regiem poogt op alle mogelijke manieren het Israëlisch/Amerikaanse gevaar ten val te brengen. Het suggereert islamitische eenheid, terwijl tal van Arabische buren niet gediend zijn van de mullahs. Het bestuur van Irak lijkt uit te draaien op een farce, waarbij weinig of niets is geleerd. De eigen bevolking mokt en mort.
    Ook Saoedie-Arabië staat onder zware druk met de oorlog in Yemen en de kroonprins die in de westerse pers gebracht werd als de grote vernieuwer.

    Like

Reacties zijn gesloten.