Inscriptie onthult naam van Pontius Pilatus, de moordenaar van Christus

Een inscriptie op een zegelring van koperlegering die 50 jaar geleden werd gevonden, is ontcijferd en heeft waarschijnlijk aan Pontius Pilatus toebehoord.

De Romeinse prefect, die berucht werd om het veroordelen van Jezus Christus om te sterven aan het kruis, regeerde de provincie Judea van 26 na Chr. tot 36 na Chr. De Griekse inscriptie, die werd gepubliceerd in de laatste editie van de Israel Exploration Journal, bevat het woord ‘van Pilatus‘ [πιλατο].

De ring dateert uit de eerste eeuw voor Christus tot het midden van de eerste eeuw na Christus en toont ook een amfora, een soort vaas die is ontstaan ​​in het klassieke Griekenland en die wordt gebruikt voor het verwateren van wijn. De letters van de naam van Pilatus flankeren de amfora in het midden van de ring. Het artikel bespreekt ook de typologie van oude voorstellingen van amfora’s in de Joodse kunst van de Tweede Tempel.

De ring werd gevonden tijdens opgravingen in Herodium nabij Bethlehem.

Herodium, ook bekend als Herodion, werd opgegraven door prof. Gideon Prester van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem van 1968 tot 1969, tijdens welke de ring werd gevonden in het woestijnpaleis. Dr. Roi Porat van de Hebreeuwse Universiteit leidde de verkenning van de bevindingen van de site en leidde het team dat werkte om de ring schoon te maken en te onderzoeken.

Pilatus’s naam werd in deze tijd niet als gebruikelijk beschouwd, en het zegel is typerend voor de status van cavalerie in de Romeinse samenleving, en daarom geloven de auteurs van de publicatie dat het tot de prefect behoorde. Hoewel de ring eenvoudig is, werd deze waarschijnlijk gebruikt voor dagelijkse taken, zoals het stempelen van documenten door ambtenaren of rechtbankpersoneel die documenten in Pilatus’s naam hadden ondertekend.

Pilatus was de vijfde Romeinse prefect die gestationeerd was in Judea. Archeologen veronderstellen dat hij Herodium – oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw voor Christus door Koning Herodes de Grote – als een administratief centrum gebruikte. Het vestingpaleis en de aangrenzende stad werden veroverd en vernietigd door de Romeinen in 70 na Chr. tijdens de Joodse opstand.

De studie van de ring werd geleid en geproduceerd door Malka Hershkovitz en Prof. Shua Amorai-Stark, en was co-auteur van Gideon Foerster, Yakov Kalman, Rachel Chachy en Porat.

Het enige andere archeologische bewijs dat het bestaan ​​van Pilatus bevestigt, is een Latijnse inscriptie gevonden op een kalkstenen blok dat Pilatus’ eerbetoon aan Tiberius is. Het werd in 1961 gevonden als een hergebruikt blok binnen een trap in het Romeinse theater in Caesarea en is nu ondergebracht in het Israel Museum. De inscriptie op de steen verwijst ook naar Pilatus als de prefect van Judea. Die opgravingen werden ook uitgevoerd door Prester.

De rol van Pilatus in het verhaal van Jezus is van belang omdat hij vaak wordt geponeerd als het seculiere tegenovergestelde en zichzelf vrijspreekt van wandaden in de uitvoering. Uit andere materiële bewijzen, waaronder epigrafisch en numismatisch bewijs van Pilatus, hebben geleerden geconcludeerd dat Pilatus een promotor was van de Romeinse religie in de vorm van de keizerlijke sekte. Hoewel hij met name specifiek het Jodendom leek te bedreigen, hebben wetenschappers gesteld dat Pilatus zich concentreerde op een agenda om de Romeinse imperiale sekte te bevorderen, met name in Judea..

Volgens de oude historicus Josephus en canonieke evangelieverhalen, lobbyde Pilatus voor Jezus om zijn uiteindelijke lot van executie te sparen, maar gaf uiteindelijk toe aan de openbare roep voor zijn dood. Hij had beroemdheid gezocht om persoonlijke verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus te vermijden, zoals te zien is in het Mattheus-evangelie met het symbolische ‘wassen van zijn handen’.

Zijn acties worden in Mattheüs 27 als zodanig beschreven: “Als nu Pilatus zag, dat hij niet vorderde, maar veel meer dat er oproer werd, nam hij water en wies de handen voor de schare, zeggende: Ik ben onschuldig aan het bloed dezes Rechtvaardigen; gijlieden moogt toezien.” (Statenvertaling)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rachel Bernstein “Inscription revealed on ring of Jesus’ killer” van 29 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.