Wordt 29 November straks Internationale Dag van Solidariteit met Joden voorbij de Groene Lijn?

Jarenlang hebben de Verenigde Naties ervoor gekozen om de verjaardag van de stemming van 29 november 1947 te markeren om Palestina in afzonderlijke Joodse en Arabische staten te verdelen als een dag van solidariteit voor slechts één van die groepen – de Arabieren.

De tijden zijn niet veranderd.

Op 28 november 2018 sprak de VN-secretaris-generaal Antonio Gutteres op de Vergadering van het Comité van de Onvervreemdbare Rechten van het Palestijnse Volk (dat is de echte naam van de groep).

Niet alleen heeft de VN een unieke groep voor de Arabieren uit Palestina en geen enkele voor de Joden, maar de VN beweert ook dat de Arabieren “onvervreemdbare rechten” hebben op een afzonderlijk land – geen autonomie of zelfbeschikking – maar een speciaal uniek land, wat ook een recht is dat niet aan mensen elders op de planeet wordt toegestaan.

Eutter op een dergelijk forum, de dag vóór het jubileum van 29 november, gaf Gutteres het publiek het rode vlees dat ze zo graag wilden hebben. Nadat hij Israël had opgeroepen om te stoppen met het bouwen van “illegale nederzettingen”, voegde hij het volgende eraan toe:

“Ik roep alle spelers, en in de allereerste plaats de leiders van Israël en de Palestijnse Autoriteit, op moedige stappen te zetten en het vertrouwen te herstellen in de belofte van resolutie 181 van de Algemene Vergadering van twee staten die naast elkaar in vrede en veiligheid leven, die voldoen aan de legitieme nationale aspiraties van beide volkeren, met grenzen gebaseerd op de lijnen van 1967 en Jeruzalem als de hoofdstad van beide Staten met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de Palestijnse staat.

Het is de enige manier om de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk te bereiken. Het is de enige optie voor een alomvattende en rechtvaardige vrede en ik roep de internationale gemeenschap op om haar betrokkenheid te intensiveren en herhaal haar toezegging om Palestijnen en Israëli’s te helpen bij het bereiken van de tweestatenoplossing.”

De absurditeit overstijgen dat geen enkel volk op aarde onvervreemdbare rechten heeft op zijn eigen soevereine land, gewoon op zelfbeschikking (hoi, iemand wil morgen een land beginnen?) Is het verder absurd om te stellen dat de enige formule om dit recht te bereiken, gebaseerd is op wapenstilstandlijnen van een oorlog die meer dan 70 jaar geleden werd gevoerd en waarbij alle partijen overeenkwamen dat ze NIET als permanente grenzen zouden dienen. Dat het verdelen van een hoofdstad tussen twee steden logica heeft, wanneer het een formule is die alleen in oorlogstijd wordt gebruikt (Berlijn, Beiroet, Nicosia iemand?)

Maar het gaat voorbij het absurde aan discriminerend en antisemitisch om te verklaren dat Joden verboden moeten worden om ergens ten oosten van die Groene Lijn te wonen. Dat de enige manier waarop een Arabische staat kan bestaan, is om het Jodenvrij te houden en de heiligste locatie van het Jodendom te beheersen.

Mensen die vrede in de regio willen zien, moeten zich krachtig verzetten tegen deze antisemitische formule voor een tweestatenoplossing. Een levensvatbaar – en vreedzaam – onafhankelijk Palestina zou kunnen bestaan:

 • MET Joden die over het hele land wonen;
 • met grenzen die NIET de wapenstilstandslijnen volgen van 1949, aka de Groene Lijn;
 • met BETHLEHEM als een integraal deel van het corpus separatum zoals dat werd gestemd op 29 november 1947 als de hoofdstad van ‘Palestina’.

De wereld blijft verklaren dat Palestijnse Arabieren unieke rechten hebben en Joden hebben er geen enkele: Palestijnse Arabieren moeten een ander land hebben; Joden moeten worden verbannen van het leven in delen van hun heilige land.

Het is verleden tijd om de waanzin en het antisemitisme uit te roepen en markeer 29 November als een dag van solidariteit met de joden in Israël en zijn territoria. Het is tijd om eraan te herinneren dat:

 • dat de internationale wetten van 1920 en 1922 de Joden specifiek hebben AANGEPAST om in heel Palestina te wonen, inclusief in Judea en Samaria, die later de ‘Westelijke Jordaanoever’ werden genoemd;
 • internationale wetten en mensenrechtenwetgeving die verbieden dat iemand op basis van religie wordt gediscrimineerd om in Palestina te kunnen wonen, inclusief de Westelijke Jordaanoever en Gaza (Artikel 15)

Dit zijn geen ‘rechtse’ posities. Dit zijn functies op basis van mensenrechten en internationaal recht. Ik sta achter de rechten van de Joden om in hun heilige land te wonen, ook in hun heiligste stad Jeruzalem.


Bronnen:

♦ naar een artikelMarking November 29 as The International Day of Solidarity with Jews Living East of the Green Line” van 29 november 2018 op de site van First One Through

2 gedachtes over “Wordt 29 November straks Internationale Dag van Solidariteit met Joden voorbij de Groene Lijn?

 1. Er is al een Palestijnse staat : die heet tegenwoordig Jordanie en heeft als hoofdstad Amman !! die heeft helemaal illegaal tot 1967 Judea en Samaria bezet gehouden !! de heren van de VN kunnen misschien de bijbel eens lezen !of een geschiedenisboek ??

  Geliked door 1 persoon

 2. De VN is een verachtelijke organisatie geworden.
  Het wordt echt tijd dat dit misselijkmakend clubje veranderd en dat de grote financiers van die VN (west Europa ,VS en Canada) eens gaan nadenken over de subjectiviteit van deze lugubere organisatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.