Focus op het Kindertransport, 80 jaar geleden; hebben de Britten last van een schuldig geweten?

Plaatje hierboven: Twee Duitse Joodse kinderen van het Kindertransport in de haven van Harwich, Engeland in 1938. Hun gele Davidster mochten ze afnemen en … verwisselen voor een nummer aan een touwtje [beeldbron: KW University]

Volgende zondag 2 december ’18, de eerste avond van het Joodse lichtfeest Chanoeka, zal het precies 80 jaar geleden zijn dat op vrijdag, 2 december 1938 een boot met 206 Joodse kinderen aan boord, aanlegde in de Britse haven van Harwich na een korte vaart die was vertrokken vanuit de Hoek van Holland over de Noordzee.

De joodse kinderen aan boord, die één koffer en tien reichsmarks mochten meehebben (ongeveer $ 400 vandaag), hadden hun huizen en ouders in Duitsland verlaten met een opzegtermijn van 24 uur. Minder dan een maand was verstreken sinds de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Kristallnacht, die het VK ertoe hadden aangezet om de grotendeels gesloten deur die het eerder had gepresenteerd aan Joodse vluchtelingen die probeerden de nazi-tirannie te ontvluchten, op een kier te zetten.

Zes dagen nadat de eerste boot was gearriveerd, lanceerde de voormalige premier Stanley Baldwin een publieke oproep namens Joodse vluchtelingen en verklaarde in een radio-uitzending: “Duizenden mannen, vrouwen en kinderen, beroofd van hun goederen, verdreven uit hun huizen, zijn op zoek naar asiel en veiligheid aan onze drempels, een schuilplaats voor de wind en een schuilplaats voor de storm.”

Een week later stemde het kabinet van Baldwins opvolger, Neville Chamberlain, ermee in om de administratieve rompslomp van het visumsysteem voor kinderen onder de 16 jaar te doorbreken en alle limieten op te heffen voor het toegestane aantal in het land.

Binnen een jaar zouden bijna 10.000 kinderen in Kindertransport uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechoslowakije aankomen in het VK. Als een van de meest vooraanstaande historici van de Holocaust argumenteerde wijlen Martin Gilbert: “Geen enkel ander land heeft zoveel moeite gedaan om Joodse kinderen op te nemen zoals Groot-Brittannië.” Inderdaad, de wetgeving in de Verenigde Staten die zou toestaan om ​​een soortgelijk initiatief te ondernemen, raakte nooit door de congrescommissies.

Aangezien het land de 80ste verjaardag van hun aankomst markeert, is Groot-Brittannië terecht trots op het Kindertransport. Oudere overlevenden zijn geïnterviewd door kranten; Prins Charles hield een speciale receptie; en tentoonstellingen zijn onderweg. De Kindertransport is geëtst in het nationale bewustzijn, een hartverwarmende inleiding tot de heldhaftige houding die het land 18 maanden later alleen tegen het nazisme zou aannemen.

Het voorbeeld van de Kindertransport is bovendien niet alleen een kwestie van geschiedenis. De deelnemers en hun erfgenamen hebben een morele autoriteit gekregen om zich uit te spreken – en te worden gehoord – over hedendaagse kwesties rond vluchtelingen en migratie. Er is geen twijfel over de blijvende dankbaarheid van Joodse kindervluchtelingen tegenover het Verenigd Koninkrijk of over de vrijgevigheid van degenen die hun huizen voor hen openden. “Ik heb de grootste bewondering voor Engeland en het Engelse volk. Ze waren het enige land dat ons opnam”, herinnerde hij zich. “Tot aan mijn sterfdag zal ik dit land dankbaar zijn”, stelde een ander voor.

Noch kan iets afbreuk doen aan de heldenmoed van individuen zoals Sir Nicholas Winton – de Britse ‘Schindler’ – die zichzelf in groot persoonlijk gevaar brachten om toezicht te houden op de reddingsmissie. De aandacht voor het Kindertransport verbergt echter ook een enigszins schuldig nationaal geweten, zowel over degenen die niet in staat waren om naar Groot-Brittannië te ontsnappen, als over het lot – inclusief internering en deportatie – dat sommige van die ‘gelukkigen’ overkwam.

Het was deze verbijsterende verandering in houding die één Joodse componist ertoe bracht te schrijven na zijn onverwachte internering in mei 1940: “Zijn dit onze vrienden, dezelfde Britse mensen die ons op vriendelijke wijze hebben ontvangen, ons werk hebben herkend, onze kinderen hun gastvrijheid hebben aangeboden, ons hebben gegeven? het gevoel van een nieuw thuisland? … [En] nu komt de vriend met een veranderd, kil ongenaakbaar gezicht, zegt ‘sorry’ en behandelt je, de vertrouwende, dankbare gast, zoals de ergste vijand en crimineel!”

Naar Palestina? ‘NO’ zeiden de Britten
Na de Kristallnacht van 10 november 1938 trachtten de meeste Joodse families wanhopig te vertrekken. Velen vluchtten naar het toenmalige Britse Mandaat voor Palestina. Maar die levenslijn werd spoedig gesloten door de Britse bezetter. Op 23 mei 1939, zes maanden nà de Kristallnacht, bracht de Britse regering geleid door Nevil Chamberlain, het zogeheten White Paper 1939 uit. Daarin werd onder meer bepaald dat de legale Joodse immigratie naar het Mandaat Palestina over de volgende vijf jaren beperkt werd tot maximaal 75.000, of 15.000 Joodse mensen jaarlijks. Zelfs die jaarlijkse quota werd nooit bereikt en dat aan de vooravond van de Holocaust!

Het Britse parlementslid James ‘Jimmy’ de Rothschild (1878-1957) zei op 22 mei 1939 tijdens het parlementaire debat over het Britse White Paper 1939: “Voor de meerderheid van de Joden die naar Palestina gaan is het een kwestie van of immigratie of fysieke uitroeiing.” Maar het mocht niet baten. De Britten had het met de Arabieren op een akkoordje gegooid omtrent de Joodse immigratie en beloofden hen zelfs om na die vijf jaren beperking dat de Arabieren voortaan mochten bepalen hoeveel Joden er nog het Mandaat binnen mochten reizen.

Dit Britse document luidde het begin in van de Aliyah Bet (1939-1948), de ‘illegale’ immigratie van de Joden naar pre-Israël, die voornamelijk geleid werd door de Haganah en de Palmach, het Joodse ondergrondse verzet. Over die hele periode slaagden ca. 110.000 Joden (90 procent afkomstig uit Europa) om dankzij de Joodse ondergrondse, illegaal ‘Palestina’ te bereiken. Pas na Israël’s onafhankelijkheid in mei 1948 – en zes miljoen dode Joden later ! – kwam de immigratie naar het Land van Israël in de hoogste stroomversnelling.

haganahHaïfa, 13 april 1947. Het schip  de ‘Theodor Herzl’, zo genoemd naar de ‘Vader van het Zionisme’, dat op 2 april 1947 was vertrokken vanuit de Franse haven Sète met aan boord 2.641 overlevenden van de Holocaust, legt aan in de haven van Haifa nadat het schip op volle zee werd geënterd door mariniers van het Britse bezettingsleger. De Joden werden na hevig verzet, waarbij drie Joden werden gedood en 27 anderen gewond, gearresteerd en opgesloten. De gewonden en de zieken werden opgesloten in het Atlit detentiekamp nabij Haifa en alle anderen gedeporteerd naar het eiland Cyprus en opgesloten in Britse kampen. Het spandoek leest: “De Duitsers hebben onze families en huizen verwoest. Verwoesten jullie niet onze hoop!” [beeldbron: Palyam & Aliya Bet website]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Robert Philpot “Does Britain’s focus on the Kindertransport hide a guilty conscience?” van 26 november 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Focus op het Kindertransport, 80 jaar geleden; hebben de Britten last van een schuldig geweten?

  1. op dit moment (2018) zijn veel britse Joden aan het overwegen om naar Israel te emigreren ; met labour onder corbyn gaat het onleefbaar worden , dus inpakken en wegwezen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.