Saoedi-Arabië en Egypte werken samen om de Arabische banden met Israël te herstellen

Plaatje hierboven: De Israëlische president Reuven Rivlin temidden Arabische leiders in Jeruzalem, een beeld dat even wennen wordt maar zich steeds meer en meer zal manifesteren [beeldbron: Israel Today]

De leiders van Saoedi-Arabië en Egypte werken samen om andere Arabische landen te overtuigen om stappen te ondernemen in de richting van het herstellen van de betrekkingen met Israël in overeenstemming met de eis van Israël als onderdeel van het Amerikaanse vredesplan, volgens een rapport vanochtend in de in het VK gevestigde Arabische krant Al-Araby Al-Jadeed.

Volgens het rapport vonden uitgebreide gesprekken plaats tuddens de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi en de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman tijdens het bezoek van deze laatste aan Caïro deze week, alwaar grotendeels het Amerikaanse vredesplan ‘Deal of the Century’ werd behandeld. De twee hebben naar verluidt besproken hoe een einde kan worden gemaakt aan de Palestijnse kwestie op een manier die ertoe zou leiden dat zoveel mogelijk Arabische landen een nieuwe start maken in de betrekkingen met Israël.

Onder de twee besproken opties was het Egyptische voorstel om een ​​top te houden, waar Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit aan zouden deelnemen.

Bronnen die in het rapport worden geciteerd, zeiden dat terwijl PA-voorzitter Mahmoud Abbas in het verleden tegen een dergelijk voorstel gekant was uit angst dat el-Sisi hem zou dwingen concessies te doen in een toekomstige vredesovereenkomst, zou thans de Saoedische kroonprins waarschijnlijk zijn enthousiasme uiten voor een dergelijke top, die zijn status zou versterken, temidden van de berichten over zijn betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Volgens het rapport steunt Jordanië ook het houden van een dergelijke top, en de Verenigde Arabische Emiraten zouden er ook in geïnteresseerd zijn om erbij te komen, om een ​​belangrijke speler in de Palestijnse kwestie te worden.

Plaatje hierboven: Worden de Egyptische president Abel Fatah al-Sisi en de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman, hier in het presidentiële paleis in Cairo, Egypte, 27 november 2018, straks de nieuwe bondgenoten van Israël? [beeldbron: J-Post]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tal Polon “Report: Saudi Arabia, Egypt work to mend Arab ties with Israel” van 29 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yassir Okbi “Report: Sisi, Saudis push Arab nations to trade with Israel” van 29 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Saoedi-Arabië en Egypte werken samen om de Arabische banden met Israël te herstellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.