USAID wil de helft van zijn stafmedewerkers in de Palestijnse gebieden ontslaan

Plaatje hierboven: USAID bespaart in Gaza. Reactie Hamas: “Kill Israel, kill the Jews! F*ck America, f*ck Trump! Wij moeten niks van Amerika en Trump hebben. Wij willen alléén zijn miljoenen miljarden dollars! Allahu Akhbar!”

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) zal naar verluidt de komende weken meer dan de helft van zijn werknemers op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza ontslaan, met de bedoeling om haar faciliteiten volgend jaar compleet af te sluiten.

Volgens het linkse Israëlische dagblad Haaretz heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken USAID, een van de grootste humanitaire outfits in het Midden-Oosten, verteld dat het in december een lijst van 60 procent van zijn werknemers op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza moet overhandigen als een eerste stap in het afsluiten van zijn operaties.

Een functionaris van de Trump-regering die werd gecontacteerd door The Times of Israel, wilde noch bevestigen noch ontkennen deze ontwikkeling.

“We zullen toekomstige Amerikaanse hulp op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza beoordelen in een mondiale context, met een focus op gebieden waar we de Amerikaanse nationale belangen het best kunnen bevorderen en zorgen voor meerwaarde voor de Amerikaanse belastingbetaler,” zei een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Er zijn geen beslissingen genomen over toekomstige personeelsbezetting bij de USAID-missie op de Ambassade in Jeruzalem.”

Ambtenaren van USAID vertelden Haaretz dat het beleid om de financiering stop te zetten een poging is om president Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, onder druk te zetten om door Trump bemiddelde vredesbesprekingen met Israël te openen.

In juli en augustus gaf de Amerikaanse president Donald Trump een reeks bezuinigingen door aan de VS gesteunde Palestijnse hulpinitiatieven, waaronder bijna $ 200 miljoen die de VS van plan waren te besteden aan humanitaire programma’s.

“We betalen de Palestijnen HONDERDEN MILJOENEN DOLLARS per jaar en krijgen geen waardering of respect. Ze willen niet eens een langverwacht vredesverdrag met Israël onderhandelen,” zei Trump destijds. “We hebben Jeruzalem, het moeilijkste deel van de onderhandelingen, van de tafel gehaald, maar daarvoor had Israël meer moeten betalen. Maar met de Palestijnen die niet langer bereid zijn om vrede te praten, waarom zouden we een van deze enorme toekomstige betalingen aan hen doen?”

Nadat de president vorig jaar formeel Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende en de ambassade daar vanuit Tel Aviv verhuisde, hebben de Palestijnen geweigerd om met het Witte Huis in zee te gaan en te zeggen dat ze hun vermogen om als eerlijke bemiddelaars in de onderhandelingen op te treden hebben verspeeld.

USAID is verantwoordelijk voor het verlenen van civiele hulp aan ontwikkelingslanden over de hele wereld. De kantoren op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn in de jaren 1990, na de Oslo-vredesakkoorden, geopend om Palestijnen te helpen toegang te krijgen tot schoon water, gezondheidszorg en educatieve programma’s. Het heeft ongeveer $ 5,5 miljard uitgegeven in de Palestijnse gebieden aan verschillende bouwprojecten, met name de bouw van scholen.

De VN (UNRWA) hebben van de Palestijnen eeuwige schooiers gemaakt


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eric Cortelessa “USAID said to plan firing over half its employees in West Bank and Gaza – Trump’s policy to cut aid from the Palestinians is reportedly designed to pressure Abbas into entering peace talks” van 27 november 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “USAID wil de helft van zijn stafmedewerkers in de Palestijnse gebieden ontslaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.