Nederland maant zijn Joden aan om zich tegen Israël’s beleid uit te spreken

Plaatje hierboven: Teheran, 21 februari 2018. Nederlands minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) op visite bij de Iraanse president Hassan Rouhani. Leon De Winter zei hierover: “Terwijl Iraanse vrouwen de lap wegsmijten en ervoor gearresteerd en geslagen worden, staat minister Kaag als een horige voor de tiran, onderdanigheid in haar hele houding, en laat zich – en dus ons allen in Nederland – vernederen” [beeldbron: Elsevier]

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Joden officieel op om, “ongeacht waar ze zich bevinden, zich uit te spreken tegen de aanwezigheid van Israël op de Westelijke Jordaanoever” aka Judea & Samaria.

Een officieel document van het ministerie met een lijst van objectieve acties die “Joodse gemeenschappen in de diaspora aanmoedigen om hun verzet tegen de bezetting kenbaar te maken” verscheen in een eerder dit jaar gepubliceerd rapport over Nederlandse financiering voor de Breaking the Silence-groep.

Het is een ongewone verklaring voor Europese regeringen die financiering aanbieden voor organisaties waarvan zij beweren dat ze vrede of co-existentie tussen Israël en de Palestijnen bevorderen. Breaking the Silence is een groep Israëlische veteranen van de IDF die zich verzetten tegen de ‘bezetting’.

Sigrid Kaag, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, werkte ooit voor UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat hulp verleent aan Palestijnen, en is de vrouw van een voormalige diplomaat van de Palestijnse Autoriteit. Haar ministerie zegde $ 218.000 toe aan Breaking the Silence in haar begroting voor 2018.

Los daarvan zei een Nederlandse pro-Israëlische groep dat de vorige Nederlandse gezant van Ramallah subsidies voor een anti-Israël organisatie goedkeurde toen zijn zoon daar werkte. Het rapport over Breaking the Silence bevatte de verwijzing naar Diaspora-gemeenschappen onder de rubriek “Doelstelling 3: De oppositie in de internationale arena vergroten tegen Israëls langdurige bezetting van de OPT op basis van wereldwijde gedeelde waarden.” OPT staat voor ‘bezet Palestijns gebied.’

NGO Monitor, een waakhondgroep uit Jeruzalem die zich richt op financiering voor Israëlische en Palestijnse groepen, bekritiseerde het “ingrijpen van het ministerie op de relaties tussen Israël en Diaspora, op een van de gevoeligste kwesties”, zoals de oprichter van de groep, Gerald Steinberg, het uitdrukte in een verklaring op dinsdag. Een woordvoerder van de NGO Monitor zei dat het de eerste keer was dat de groep een expliciete verwijzing naar interne relaties tussen Joodse gemeenschappen op een officieel EU-document zag.

Chris Bakker, woordvoerder van Kaag, weigerde de vragen van JTA over het document te beantwoorden, inclusief over de vraag of de opgegeven doelen behoorden tot zijn kantoor of tot Breaking the Silence.

Ook op dinsdag zei het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël, of CIDI, op zijn website dat het informatie heeft dat Peter Mollema, de vorige vertegenwoordiger voor Nederland in de Palestijnse Gebieden, subsidies goedkeurde voor de Al-Mazen groep in 2016, toen zijn zoon werkte daar als stagiaire. CIDI noemde het een ‘belangenconflict’.

Al-Mazen heeft het Israëlische beleid ‘apartheid’ genoemd en heeft het beschuldigd van ‘etnische zuivering‘. Het heeft meerdere rechtszaken tegen Israël gevoerd en is sinds 2006 een voorstander van de boycotcampagne. Bakker, de woordvoerder van het ministerie, reageerde niet onmiddellijk op JTA’s verzoek om commentaar op de beweringen van CIDI.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “The Netherlands Foreign Ministry wants Jews everywhere to criticize Israel” en een artikelLawmakers in The Hague call on government to adopt international definition of anti-Semitism” van 28 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelNetherlands encouraging Diaspora Jews to criticize Israel” van 28 november 2018 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Nederland maant zijn Joden aan om zich tegen Israël’s beleid uit te spreken

 1. Shalom chaveriem;
  Het is dus zeer duidelijk waarom Kaag in de NL-regering is genodigd.
  Dit geeft i.i.g. de NL-gedachte en – politiek aan; hoe het na-oorlogse denken is verloedert.
  Goede week.

  Like

 2. Echt heel erg. Hoe durft ze? Hoe diep is die partij gezonken? Heb er geen goed woord voor over. Dergelijke mensen zijn ziende blind en horende doof en hebben ook nog het lef te vertellen dat ze mij vertegenwoordigen. Juist door dit soort types krijg je toch een enorme aversie tegen politici en wantrouwen in de politiek.

  Like

 3. Dat sigrid kaag een plo-slaafje is mag al bekend zijn ! die geeft voor de lol miljoenen nederlands belastinggeld weg aan pallistan ! maar gaat stef blok nu ook marrokanen oproepen om zich uit te spreken over de annexatie van de westerse Sahara ? alle turken moeten zich uitspreken over bezet noord-Cyprus en een bevrijd kurdistan ?? rare jonges op het binnenhof !!

  Like

 4. De woordvoerder van Kaag weigert commentaar.
  Groot gelijk….de geschreven feiten spreken voor zich.

  Zo kennen we onze hypocriete Hollanders weer.
  Roodkapje en de wolf is een prima metafoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.